Του Γιάννη Ζωράκη

Η μόλυνση της θάλασσας δεν είναι υπεύθυνη για την έξαρση του σταφυλόκοκκου.

Αυτό τουλάχιστον βεβαιώνεται από τους επιστήμονες, οι οποίοι κάνουν σαφές ότι δεν μπορεί να υπάρξει μια τέτοια σύνδεση. Από κει κι έπειτα ωστόσο, η έκθεση στην παραλία και η απουσία προσοχής, αυξάνουν σημαντικά τις πιθανότητες για εκδήλωση μετάδοσης του μικροβίου.

Με αφορμή τις αγωνίες αρκετών πολιτών, αλλά κυρίως γονέων για αυξημένα κρούσματα σταφυλόκοκκου, ο γιατρός παθολόγος Δημήτρης Αλεγκάκης μιλά στην «Π» και δίνει ουσιαστικές απαντήσεις επί του θέματος.

Όπως εξηγεί ο κ. Αλεγκάκης, ο σταφυλόκοκκος υπάρχει πάρα πολλά χρόνια, ενώ ένα ποσοστό της τάξεως του 25 % - 30 % είναι φορείς σταφυλόκοκκου. Το γεγονός ότι υπάρχουν πλέον περισσότεροι άνθρωποι και κυρίως μικρής ηλικίας παιδιά που ασθενούν με σταφυλόκοκκο, οφείλεται στο ότι το μικρόβιο έχει πλέον αναπτύξει κάποια πολύ ανθεκτικά στελέχη, τα οποία προκαλούν λοιμώξεις που είναι αρκετά δύσκολο να αντιμετωπιστούν και πολύ ευκολότερο να υποτροπιάσουν σε σχέση με το παρελθόν.

«Δεν μπορούμε να πούμε ότι εκδηλώνεται σταφυλόκοκκος επειδή μπαίνουμε στη θάλασσα», αναφέρει ο κ. Αλεγκάκης και εξηγεί: «Το να μεταδοθεί σταφυλόκοκκος στην παραλία είναι πιθανό, αφού οποιαδήποτε περιοχή του δέρματος έρθει σε επαφή με σταφυλόκοκκο μπορεί να κολλήσει το μικρόβιο».

Σύμφωνα με τον κ. Αλεγκάκη, εφόσον κάποιο άτομο πατά με γυμνά πόδια στην άμμο, δεν τηρεί στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής με καθαρές πετσέτες ή με προσοχή στις εγκαταστάσεις λουόμενων, υπάρχει περίπτωση να εκδηλώσει σταφυλόκοκκο.

«Ο σταφυλόκοκκος μπορεί να εκδηλωθεί και σε υγιές δέρμα, αλλά και σε δέρμα το οποίο έχει κάποιες αμυχές» διευκρινίζει ο γιατρός που εξηγεί ότι η μεγάλη έκθεση στην άμμο καθώς και σε εγκαταστάσεις στις οποίες υπάρχει πολύς κόσμος αυξάνουν τις πιθανότητες μετάδοσης του μικροβίου.

Σε σχέση με τα μέσα προστασίας ο γιατρός προσπαθεί να καθησυχάσει τους λουόμενους και να εξηγήσει ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επικρατεί πανικός. Αναφέρει απλά ότι οι κίνδυνοι για τη μετάδοση του μικροβίου μειώνονται έως και εξαλείφονται, εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες υγιεινής, δεν υπάρχει άμεση επαφή με την άμμο της παραλίας και υπάρχει η στοιχειώδης προσοχή ως προς το πού θα αφήσουμε τα ρούχα και σε ποια σημεία θα αλλάξουμε στη θάλασσα.

«Οι βασικοί κανόνες προστασίας σχετίζονται με τους βασικούς κανόνες υγιεινής» αναφέρει ο κ. Αλεγκάκης διευκρινίζοντας: «Αν υπάρχει προσοχή με καθαρές πετσέτες, αν περπατάμε στην άμμο με παπούτσια ή σαγιονάρες για να μην υπάρχει μια άμεση επαφή κι αν προσέχουμε στα σημεία της παραλίας που αλλάζουμε ρούχα ή μαγιό, ο κίνδυνος για τη μετάδοση είναι σαφέστατα μικρότερος».

Τονίζεται βέβαια ότι πολύ σημαντική για την αποφυγή μετάδοσης του μικροβίου είναι και η προσωπική συνείδηση που έχει καθένας πολίτης. Διότι αν ένα παιδί ή ένας ενήλικας με σταφυλόκοκκο επισκεφθεί μια παραλία και κολυμπήσει στη θάλασσα, εκτός του ότι πιθανότατα θα επιβαρύνει τη δική του θεραπεία, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα συμβάλει στην περαιτέρω εξάπλωση της μόλυνσης, ειδικότερα εφόσον η παραλία είναι πολυσύχναστη.