Γεμάτη χρώμα και άρωμα Ελλάδας και Αγγλίας ήταν η συγκινητική τελετή που έγινε την περασμένη Πέμπτη στην αδελφοποίηση των μουσείων Νίκου Καζαντζάκη και Σαίξπηρ. Ο πρόεδρος του Μουσείου Καζαντζάκη, Μιχάλης Ταρουδάκης, τόνισε πως «θα συνεχίσουμε να κρατάμε άσβεστη τη φλόγα που ξεπηδούσε από την ψυχή των δύο ανδρών, να ανταλλάσουμε σκέψεις, ιδέες, δημιουργίες, όπως θα έκαναν ο Σαίξπηρ με τον Καζαντζάκη, αν ζούσαν την ίδια εποχή, ενώ η αδελφοποίηση αυτή θα θυμίζει στις επόμενες γενιές ότι δύο μεγάλοι στοχαστές ζουν στον πνευματικό παράδεισο χέρι με χέρι, ανήσυχοι όπως και στην επίγεια ζωή τους».

Από την πλευρά της η Γεν. Δ/ντρια του Ιδρύματος της γενέτειρας του Σαίξπηρ, Δρ. Diana Owen ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «Οργανισμοί, όπως το Μουσείο Σαίξπηρ και το Μουσείο Καζαντζάκη ενθαρρύνουν τον διάλογο, κεντρίζουν τη σκέψη και τη διάθεσή μας για μάθηση και περισυλλογή και αποτελούν απαραίτητα κοινωνικά θεμέλια, βοηθώντας το κοινό να κατανοήσει τον κόσμο γύρω του και τη θέση του σ’ αυτόν».

Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο πρόεδρος του Δήμου Αρχανών-Αστερουσιών, Μανόλης Κοκοσάλης και ο πρώην πρόεδρος του Μουσείου Καζαντζάκη Στέλιος Ματζαμπετάκης. Τον λόγο πήραν επίσης η κα Λόλα Σπετσιώτη, μέλος της Ομάδας του Μουσείου Σαίξπηρ, η δ/ντρια των Εκδόσεων Καζαντζάκη, Νίκη Σταύρου, ενώ συντόνισε η δ/ντρια του Μουσείου, Βαρβάρα Τσάκα. Μετά την τελετή της υπογραφής ακολούθησε η ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων για να ολοκληρωθεί η δεύτερη μέρα των Φεστιβάλ «Ταξιδεύοντας…Αγγλία» με συναυλία του συνθέτη Δημήτρη Μαραμή σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση στην κατάμεστη πλατεία του χωριού, ενώ η παράσταση «Όταν ο Καζαντζάκης συνάντησε τον Σαίξπηρ» στο αλσύλλιο της Μυρτιάς μάγεψε και καθήλωσε τους επισκέπτες.

Αυλαία για το φεστιβάλ

Ρήτορες και Κούφιοι Άνθρωποι (μια συνάντηση του Νίκου Καζαντζάκη με τον Τόμας Έλιοτ) είναι το θέμα της εκδήλωσης που γίνεται απόψε στις 8.15 στο Πάρκο Ανεμογιάννη.

Δραματοποιημένη παρουσίαση της περιγραφής από τον Νίκο Καζαντζάκη, της γωνιάς των ομιλητών στο Χάιντ Παρκ του Λονδίνου, σπονδυλωτή «συνομιλία» με το ποίημα του Τόμας Έλιοτ «Οι κούφιοι άνθρωποι». Σύλληψη - Σκηνογραφική διάπλαση: Άννα Μαχαιριανάκη. Δραματοποίηση & χωροθεσία: Αντώνης Περαντωνάκης. Σκηνογραφική – ενδυματολογική επιμέλεια: Μαρία-Ελένη Δημητράκη, Νίκος Καλαθάκης (σπουδαστές σκηνογραφίας, Σχολή Θεάτρου Νότος). Παίρνουν μέρος οι σπουδαστές υποκριτικής της Σχολής Θεάτρου Νότος: Γεωργία Ζήση, Αγγελική Ιερωνυμίδη, Μαρία Καλιακάκη, Σόνια Ριστιβόϊεβιτς, Χάρης Σουλτάτος, Ελένη Στυλιανάκη, Αλεξάνδρα Τζουανάκη, Στέφανος-Μάριος Τσιφάς, Ελένη Χανιωτάκη και οι συνεργάτες: Ίαν Αβτζιγιάννης και Λευτέρης Κουφάκης. Κιθαριστής: Γιώργος Στεφανάκης. Φωτισμοί: Παναγιώτης Μανούσης.

Στις 9.30 το βράδυ θα ακολουθήσει η δράση « Από το Μπαρόκ στο Ροκ-Ένα μουσικό ταξίδι στην Αγγλία από τον Purcell στους Beatles”

Συναυλία αφιερωμένη στην πλούσια Μουσική κληρονομιά της Αγγλίας από τον 17ο έως τον 20ό αιώνα, με τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κρήτης του Δήμου Ηρακλείου και την Χορωδία Νέων Δήμου Ηρακλείου. Στο πρώτο μέρος θα ακουστούν έργα των Πέρσελ, Έλγκαρ, Βον Ουίλιαμς, Ράτερ και στο δεύτερο μια ανθολογία τραγουδιών των Beatles σε διασκευή για Ορχήστρα, Χορωδία και Σολίστες του Νίκου Πλατύραχου. Καλλιτεχνική επιμέλεια: Μίλτος Λογιάδης. Εξάρχων: Δημήτρης Χανδράκης. Διεύθυνση Ορχήστρας: Γιάννης Πρωτόπαπας (1ο μέρος), Νίκος Πλατύραχος (2ο μέρος). Διεύθυνση Χορωδίας: Γιάννης Ιδομενέως. Τραγούδι: Φαίδων Φαρίντ, Juststeve. Πιάνο: Δημήτρης Μπουζάνης. Σε συνεργασία με τον Δήμο Ηρακλείου.

Παράλληλες εκδηλώσεις

«Ο Σαίξπηρ διαβάζει Σαίξπηρ» σήμερα και αύριο Ερμηνεία: Πέτρος Μαυροματίδης. Κοστούμι: Γιάννης Μετζικώφ.

-…στην πράσινη ακίντυνη ζούγκλα με τις γαλάζιες φωλιές: Συμμετοχική performance: σήμερα και αύριο 18.30-20.30. Σύλληψη – επιμέλεια – ερμηνεία: Βίκη Χρηστάκη. Στόχος της performance είναι η δημιουργία ενός μηχανισμού ενδοσκόπησης αλλά και επικοινωνίας ανάμεσα στον επισκέπτη, την καλλιτέχνιδα και τις λέξεις του Καζαντζάκη.

Παιδική ζώνη: Καθημερινά στη Μυρτιά 6μ.μ.-8μ.μ. ο μικροί επισκέπτες θα «ταξιδέψουν» στην Αγγλία του Καζαντζάκη μέσα από ευφάνταστα παιχνίδια, κατασκευές, εκπαιδευτικά προγράμματα και εξερευνήσεις!