Το Οροπέδιο Λασιθίου μπορεί να αναπτυχθεί σημαντικά σε οικονομικό επίπεδο, εφόσον υιοθετήσει μια νέα κατεύθυνση που θα δίνει έμφαση σε βιολογικά και οικολογικά προϊόντα με μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα.

Αυτή η προοπτική, καθώς και πολλές ακόμα αναπτυξιακές δυνατότητες του Οροπεδίου, μέσω αξιοποίησης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, βρέθηκαν στο προσκήνιο συνάντησης που είχαν ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης για ευρωπαϊκά θέματα Γιώργος Αλεξάκης, με τον δήμαρχο Οροπεδίου Λασιθίου Γιάννη Στεφανάκη.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο συνεργάτης του Πανεπιστημίου Πειραιώς Μανόλης Κουτουλάκης και ο πρώην πρόεδρος του Ιδρύματος Ελληνισμού στο Βερολίνο Λευτέρης Οικονόμου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης παρουσιάστηκαν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής, η δομή της υφιστάμενης παραγωγής, καθώς και οι προοπτικές που υπάρχουν για το μέλλον. Οι κύριοι Αλεξάκης και Οικονόμου έθεσαν πιθανές μορφές χρηματοδότησης για την αναδιάρθρωση της αγροτικής παραγωγής σε μια κατεύθυνση περισσότερο βιολογική, καθώς και το θέμα για την ανασύσταση του αιολικού πάρκου, λαμβάνοντας υπόψη τεχνικές, διοικητικές και οικονομικές διαστάσεις.

Στη συνάντηση εξετάστηκαν επίσης οι προτάσεις της μελέτης που έχει εκπονήσει ο ΟΟΣΑ με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κρήτης καθώς και η επικαιροποίηση της που διενεργεί το Πανεπιστήμιο Πειραιά.

Η συνεργασία όλων θα συνεχιστεί προκειμένου να δρομολογηθεί η αξιοποίηση του μοναδικού αιολικού δυναμικού του Οροπεδίου μετά από συνάντηση με τις τεχνικές υπηρεσίες της ΔΕΗ.