Δωρεάν εκδηλώσεις πολιτισμού για τους δικαιούχους του κοινωνικού προγράμματος ΤΕΒΑ οργανώνει και υλοποιεί η Περιφέρεια Κρήτης. Συγκεκριμένα, στα πλαίσια υλοποίησης των συνοδευτικών μέτρων «Κοινωνική Σύμπραξη Περιφέρειας Κρήτης» που αφορά στον Πολιτισμό-Αθλητισμό, θα πραγματοποιηθούν δωρεάν θεατρικές παραστάσεις, εκπαιδευτικά σεμινάρια, για τους ωφελούμενους του ΤΕΒΑ. Οι θεατρικές παραστάσεις που προγραμματίζονται στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων, μέσω ΤΕΒΑ, θα ξεπεράσουν σε αριθμό τις 100 και θα δοθούν δωρεάν σε όλη την Κρήτη, παρέχοντας τη δυνατότητα στους ωφελούμενους του προγράμματος να παρακολουθήσουν ποιοτικά θεατρικά έργα.

Οι εκδηλώσεις πολιτισμού, μέσα από το πρόγραμμα ΤΕΒΑ, ξεκινούν με τη θεατρική παράσταση «Καπετάν Μιχάλης», λογοτεχνικό έργο του μεγάλου μας Κρητικού συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη.

Στην έναρξη του προγράμματος με τις θεατρικές παραστάσεις, παρουσιάζεται το θεατρικό έργο «Καπετάν Μιχάλης» από τη Θεατρική Ομάδα «Mist» σε σκηνοθεσία Βασίλη Βασιλάκη. Οι θεατρικές παραστάσεις με τον «Καπετάν Μιχάλη» θα δοθούν σε 11 δήμους του νησιού το επόμενο διάστημα ως 28 Ιουλίου.

Χθες, η αντιπεριφερειάρχης Κρήτης, Θεανώ Βρέντζου-Σκορδαλάκη, εξήγησε ότι η επιλογή του έργου δεν έγινε τυχαία, καθώς όπως είναι γνωστό φέτος εορτάζεται σε παγκόσμιο επίπεδο το έτος «Νίκος Καζαντζάκης».

Ο σκηνοθέτης Βασίλης Βασιλάκης είπε πως «των παραστάσεων θα προηγούνται ένα βιωματικό σεμινάριο με ελεύθερη είσοδο με άξονα την παράσταση, ένα τρόπο προσέγγισης της παράστασης, όπου οι συμμετέχοντες θα καταλάβουν διαδικασίες και τρόπους προσέγγισης, οι οποίοι οι ίδιοι αργότερα θα μπορέσουν να το μεταφέρουν ή να το εντάξουν μέσα στις ομάδες τους ή προσωπικά ο καθένας».

Η ηθοποιός Κωνσταντίνα Κουτουλάκη ανέφερε ότι «η μεταφορά των λογοτεχνικών έργων του Καζαντζάκη στο θέατρο δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ο λόγος του είναι δύσκολος, για εμάς που είμαστε Κρητικοί είναι ακόμα πιο ενδιαφέρον και απαιτητικό το εγχείρημα, δεν είναι θεατρικό το κείμενο, οπότε υπάρχει μια «πάλη» ανάμεσα στην αφήγηση και στους ρόλους. Πρέπει να ενσαρκώσεις έναν ρόλο και ταυτόχρονα να είσαι και αφηγητής».

Συντελεστές:

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ-ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ:

Βασίλης Βασιλάκης

ΣΚΗΝΙΚΑ-ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ-ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ:

Μαίρη Τρακάκη, Βασίλης Βασιλάκης

ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:

Τίνα Τζάθα

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ:

Χριστίνα Σαρλάμη

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΑΦΙΣΑΣ:

Πέννυ Κτενά.

Παραστάσεις θα δοθούν αύριο στον Άγιο Νικόλαο (Πλάζ ΕΟΤ), την Κυριακή 16 Ιουλίου στην Ιεράπετρα (Γ΄Γυμνάσιο), στις 17 Ιουλίου στο Ρέθυμνο (Σπίτι Πολιτισμού), στις 18 Ιουλίου στο Ηράκλειο (Πύλη Βηθλεέμ), στις 20 του μήνα στις Μοίρες (Πολύκεντρο Δήμου Φαιστού), στις 22 στο Πέραμα Μυλοποτάμου (Ανοιχτό Θέατρο Περάματος), στις 23 του μήνα στο Σπήλι Αγίου Βασιλείου (Αιθ. Εκδηλώσεων Δημαρχείου), στις 26 Ιουλίου στον Αποκόρωνα Χανίων (Εμπρόσνερος–θέατρο Μαχαιρών), στις 27 Ιουλίου στον Πλατανιά Χανίων (Ξαμουδοχώρι-Αύλειος χώρος Πολ. Συλλ.) και στις 28 Ιουλίου στον Δήμο Χερσονήσου (Θεατράκι Αγ. Παρασκευής).