Η έναρξη του φεστιβάλ ήταν εντυπωσιακήΗ έναρξη του φεστιβάλ ήταν εντυπωσιακή

Στην πατρίδα του Σαίξπηρ, του Τζέντλεμαν, της Μάγκνα Κάρτα, των μουτζαλωμένων πολιτειών ταξίδεψε νοερά το βράδυ της περασμένης Τετάρτης το πολυπληθές κοινό που βρέθηκε στον ενετικό Κούλε, στη δημόσια ανάγνωση επιλεγμένων αποσπασμάτων του βιβλίου του Νίκου Καζαντζάκη «Ταξιδεύοντας Αγγλία». Εκδήλωση που άνοιξε την αυλαία του 2ου Φεστιβάλ Λόγου και Τέχνης «Ταξιδεύοντας» που διοργανώνει έως τις 16 Ιουλίου το Μουσείο Καζαντζάκη.

Η βραδιά άρχισε με χαιρετισμό που απηύθυναν ο πρόεδρος του Μουσείου Καζαντζάκη Μιχάλης Ταρουδάκης, ο δήμαρχος Αρχανών-Αστερουσίων Μανόλης Κοκοσάλης, ο εντεταλμένος σύμβουλος πολιτισμού της Περιφέρειας Κρήτης Κώστας Φασουλάκης, η πρόξενος της Μ. Βρετανίας Κλαιρ Φραγκάκη και η προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου Βάσω Συθιακάκη. Η βραδιά συνεχίστηκε με δρώμενο εμπνευσμένο από το «Ταξιδεύοντας Αγγλία» από τη Σχολή Θεάτρου Νότος, ομιλία της συγγραφέως Νίκης Τρουλλινού, προβολή βίντεο στα τείχη του Κούλε και αναγνώσεις αποσπασμάτων του βιβλίου. Τη βραδιά επιμελήθηκε και συντόνισε η εκπ/κός Μαριλένα Μηλαθιανάκη.

Χθες, παρουσία πλήθους κόσμου έγινε η αδελφοποίηση του μουσείου Καζαντζάκη με το Shakespeare Birthplace Trust.

Το βράδυ, στην πλατεία Καζαντζάκη, ο συνθέτης Δημήτρης Μαραμής παρουσίασε σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση, μελοποιημένα τραγούδια από τα θεατρικά έργα του Σαίξπηρ «Όπως σας Αρέσει» και «Τρικυμία» και μελοποιημένα μέρη από την «Οδύσεια» και την Τερτσίνα «Σαιξπήρος» του Καζαντζάκη.

Ακόμα, σαιξπηρικά αποσπάσματα από τα έργα «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», «Δωδέκατη νύχτα» και «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας» αλληλεπίδρασαν με επιλογές από το κεφάλαιο «Σαίξπηρ» του «Ταξιδεύοντας Αγγλία» του Καζαντζάκη, με κεντρικό θέμα τον έρωτα. Η σύλληψη και η σκηνοθεσία ήταν του Γιώργη Τσαμπουράκη.

Συναυλία παραδοσιακής βρετανικής και ελληνικής μουσικής

Με συναυλία παραδοσιακής μουσικής από τη Σκωτία, τη Νορθουμβρία και την Κρήτη, παράσταση για τα έξι φύλα που κατέκτησαν την Αγγλία, παράλληλες εκδηλώσεις και την παιδική ζώνη συνεχίζονται σήμερα οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ «Ταξιδεύοντας Αγγλία».

Στις 9 το βράδυ στην πλατεία Καζαντζάκη θα ακουστεί παραδοσιακή μουσική με ασκαύλους (bag-pipes: ασκο-μαντούρες) από το Ηνωμένο Βασίλειο και από την Ελλάδα με τους: Φιν Μουρ (γκάιντες), Σάρα Χόι (βιολί), Γιώργο Ζαχαριουδάκη και Περικλή Σχινά (ασκομαντούρες κ.ά.).

Με κοινή αφετηρία τους ασκαύλους, δύο ντουέτα τοπικής παραδοσιακής μουσικής συναντιούνται για πρώτη φορά και παρουσιάζουν σκοπούς και χορούς από τη Σκωτία και τη Νορθουμβρία (σύνορα Αγγλίας με Σκωτία) και από την Κρήτη.

Της συναυλίας θα προηγηθεί σύντομη παρουσίαση με θέμα «Οι άσκαυλοι στην Ελλάδα και στα βρετανικά νησιά» από τον Περικλή Σχινά, Δρ. Εθνομουσικολογίας ΕΚΠΑ.

Θα ακολουθήσει καντάδα στα σοκάκια του χωριού και εκδήλωση με τίτλο «Τα έξι κύματα» στις 10.30 το βράδυ.

Αντλώντας έμπνευση από το ταξιδιωτικό έργο του Καζαντζάκη για την Αγγλία, καθώς και από άλλα ταξιδιωτικά κείμενα του συγγραφέα, ο χορογράφος Κωνσταντίνος Τσακιρέλης συνεργάζεται με μια ομάδα οκτώ ερμηνευτών σε μια παράσταση με κεντρικό άξονα τα έξι φύλα που κατέκτησαν διαδοχικά τη Βρετανία. Ερμηνευτές: Θεοδώρα Κοκκινίδη, Μάνος Κοκκινίδης, Αντώνης Περαντωνάκης, Χρόνης Σαπουντζάκης, Αργυρώ Σμαραγδάκη, Αννέτα Στάχταρη, Βικτωρία Στρατάκη, Δανάη Τζίμα

Σύλληψη ιδέας, σκηνοθεσία, εικαστική επιμέλεια: Κωνσταντίνος Τσακιρέλης

Χορογραφίες: Κωνσταντίνος Τσακιρέλης σε συνεργασία με τη Βικτωρία Στρατάκη. Έρευνα, επιμέλεια κειμένων: Στέλλα Μαλλιαράκη. Ζωγραφική σκηνικών αντικειμένων: Κωστής Κυριακάκης. Φωτισμοί: Παναγιώτης Μανούσης.