Με νομοθετική ρύθμιση θα ρυθμιστεί το κρίσιμο θέμα που κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα τη λειτουργία της ΔΕΥΑΗ και αφορά στην αποπληρωμή του δανείου, μετά την απόφαση της τοπικής ΔΟΥ να χρεώσει στη δημοτική επιχείρηση ένα επιπλέον ποσό της τάξεως των 57 εκ. ευρώ. Όπως είναι γνωστό, η τοπική ΔΟΥ εμφανίζεται να μην αναγνωρίζει την απαλλαγή που έχει εξασφαλίσει η ΔΕΥΑΗ με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) από τις προσαυξήσεις του δανείου της χρεώνοντάς της ένα επιπλέον ποσό της τάξεως των 57 εκ. ευρώ!

Έτσι ενώ η ΔΕΥΑΗ μέχρι σήμερα γνώριζε ότι έπρεπε να εξοφλήσει το ποσό του δανείου της που φτάνει τα 50.205.361,43 ευρώ, με βάση την απόφαση της τοπικής ΔΟΥ καλείται να πληρώσει συνολικά 107.738.985 ευρώ! Το τεράστιο αυτό θέμα το οποίο αποτελεί βόμβα μεγατόνων στα θεμέλια της ΔΕΥΑΗ, έχει φτάσει στο Γραφείο του Υπουργού Επικρατείας Χριστόφορου Βερναρδάκη, αρμόδιου για τον συντονισμό των Υπουργείων, όσο και με τα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών, με ευθύνη του βουλευτή κ. Νίκου Ηγουμενίδη, ο οποίος χθες διαβεβαίωσε για την αντιμετώπισή του.

Συγκεκριμένα από τις παραπάνω επαφές, αλλά και μετά από την επικοινωνία του με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, ο βουλευτής διαβεβαίωσε ότι δίδεται λύση το πιθανότερο με νέα νομοθετική ρύθμιση που είναι ήδη στο στάδιο της επεξεργασίας. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα και η εύρυθμη λειτουργία της δημοτικής επιχείρησης.

Υπενθυμίζεται ότι οι εν λόγω ληξιπρόθεσμες οφειλές αφορούν την περίοδο πριν το 2015 - ορισμένες από τις οποίες έρχονται ακόμη και από τις περασμένες δεκαετίες του 1990 και του 2000. Για όλες τις τελευταίες εξελίξεις ο Νίκος Ηγουμενίδης ενημέρωσε τόσο τον δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό, όσο και τον πρόεδρο της ΔΕΥΑ Ηρακλείου Νίκο Φακουρέλη.

Στο μεταξύ η ΔΕΥΑΗ έχει ήδη προχωρήσει στην πληρωμή της δεύτερης δόσης του δανείου με βάση τον αρχικό υπολογισμό και ότι σύμφωνα με τις οικονομικές απαιτήσεις που είχε διατυπώσει η ΔΕΥΑΗ με την ελπίδα ότι σύντομα θα λυθεί και τυπικά το μείζον θέμα που έχει ανακύψει.

Από την πλευρά του πάντως ο βουλευτής κ. Ηγουμενίδης, ο οποίος έχει μεταφέρει όλο τον φάκελο της υπόθεσης στα εμπλεκόμενα Υπουργεία εμφανίζεται αισιόδοξος ότι θα δρομολογηθεί λύση και ότι δεν θα καταλογιστούν τυχόν επιπρόσθετα πρόστιμα-προσαυξήσεις από τη μη καταβολή μέρους της 1ης δόσης της ΔΕΥΑ Ηρακλείου, αλλά και φυσικά δεν θα τεθεί θέμα απώλειας της ρύθμισης.