Σεμινάριο Α’ Βοηθειών για την αντιμετώπιση δηλητηριάσεων και τραυματισμών των κυνηγετικών σκύλων οργανώνουν το Πανεπιστήμιο Κρήτης-Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και ο 1ος Κυνηγετικός Σύλλογος Ηρακλείου την Τετάρτη 19 Ιουλίου στις 7 το απόγευμα στην αίθουσα συνελεύσεων του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου (Λεωφόρος Δημοκρατίας 10, Ηράκλειο).

Οι διοργανωτές αναφέρουν πως «τα δηλητηριασμένα δολώματα αποτελούν τον υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνο θανάτωσης των κυνηγετικών σκύλων στην Κρήτη, ενώ οι τραυματισμοί και τα ατυχήματα κατά τη διάρκεια του κυνηγιού ταλαιπωρούν τόσο τα ζώα όσο και τους ιδιοκτήτες τους για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Όπως διαπιστώνεται και από τα μέχρι στιγμής στοιχεία που έχουν συλλεχθεί από την υλοποίηση των έργων: LIFE09 NAT/ES/000533 «Καινοτομίες Ενάντια στα Δηλητηριασμένα Δολώματα» και «Καινοτόμες Δράσεις Ενάντια στα Δηλητηριασμένα δολώματα-Πρόγραμμα After-LIFE» τα οποία υλοποιεί το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης από το 2010 έως σήμερα, περισσότερα από 40 κυνηγετικά σκυλιά χάνονται κάθε χρόνο εξαιτίας των δηλητηριασμένων δολωμάτων.

Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνονται και από τα ευρήματα της Κρητικής Ομάδας Σκύλων Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων (ΚΟΣ), που συστάθηκε με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη και επιχειρεί στην Κρήτη από τον Αύγουστο του 2016. Στους ίδιους περίπου αριθμούς κινούνται και οι θάνατοι κυνηγετικών σκύλων είτε από τραυματισμούς, είτε από εγκατάλειψη, είτε από κακές συνθήκες διαβίωσης αλλά και έλλειψης γνώσεων των κυνηγών σχετικά με την αντιμετώπιση συνηθισμένων ασθενειών των ζώων τους.

Το πρόγραμμα του σεμιναρίου περιλαμβάνει τις ακόλουθες εισηγήσεις:

19.00-19.20: Το κυνήγι στις ανθρώπινες κοινωνίες. Μιχάλης Σουρανάκης, Πολιτικός Επιστήμων, τελειόφοιτος Κτηνιατρικής

19.20-19.40: Η ευζωία των κυνηγόσκυλων. Μανόλης Σουρανάκης, Κτηνίατρος

19.40-20.15: Οι δηλητηριάσεις και οι τραυματισμοί στα κυνηγετικά σκυλιά. Πολυχρόνης Νικηφοράκης, Κτηνίατρος και Μανόλης Σουρανάκης, Κτηνίατρος

20.15-20.30: Επιπτώσεις δηλητηρίασης στην άγρια πανίδα. Σταύρος Ξηρουχάκης, Δρ. Βιολόγος-Ορνιθολόγος, Πανεπιστήμιο Κρήτης-Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης

20.30-20.45: Η Κρητική Ομάδα Σκύλων Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων στη μάχη ενάντια στις φόλες. Πόπη Μπαξεβάνη, Υπεύθυνη Συντονισμού ΚΟΣ, Πανεπιστήμιο Κρήτης-Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης

20.45-21.00: Συζήτηση-ερωτήσεις.

Το σεμινάριο διοργανώνεται στο πλαίσιο του έργου «Καινοτόμες Δράσεις Ενάντια στα Δηλητηριασμένα Δολώματα-Πρόγραμμα After-LIFE», με τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Πανεπιστήμιο Κρήτης-Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης. Πόπη Μπαξεβάνη, 2810 393281, [email protected].

1ος Κυνηγετικός Σύλλογος Ηρακλείου. Γιώργος Λυρώνης 6972 214639 και Απόστολος Παπαδάκης 6932 580859.

E-mail: [email protected], Url: http://www.1kynigetikos.gr.