Ο Καζαντζάκης και ο ΣαίξπηρΟ Καζαντζάκης και ο Σαίξπηρ

Η αδελφοποίηση του Μουσείου Καζαντζάκη και του Shakespeare Birthplace Trust θα γίνει απόψε στις 7 στη Μυρτιά, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Τέχνης και Λόγου «Ταξιδεύοντας… Αγγλία».

Ο Νίκος Καζαντζάκης θα ταξιδέψει στην Αγγλία το 1939 και για μερικές μέρες θα φιλοξενηθεί στο σπίτι της κόρης του Σαίξπηρ, Σουζάνας, στο Hall’s Croft. Θα μοιραστεί με τον Σαίξπηρ, τον άνθρωπο που έγινε από τους μεγαλύτερους πνευματικούς του ηγέτες, την ίδια στέγη με διαφορά περίπου 300 ετών.

Ο Καζαντζάκης θα του αφιερώσει ολόκληρο κεφάλαιο στο βιβλίο του «Ταξιδεύοντας Αγγλία», μία από τις «Τερτσίνες» του είναι επίσης αφιερωμένη στον Σαιξπήρο, έχει γράψει το «Ο Οθέλλος ξαναγυρίζει» ενώ στο Αρχείο του Μουσείου βρίσκονται πάρα πολλές σημειώσεις του πάνω στο σαιξπηρικό έργο και έχει μεταφράσει κομμάτια από τα έργα του.

Το πρόγραμμα της αδελφοποίησης περιλαμβάνει:

19.00-19.20: Προσέλευση - χαιρετισμοί

19.20-19.40: “Finding Meaning for Today's Audiences in Shakespeare's works, life and times”: Diana J. Owen, Γενική Διευθύντρια του Shakespeare Birthplace Trust, Στράτφορντ-απόν-Έιβον

19.40-20.00: «Καζαντζάκης και Shakespeare»: Νίκη Σταύρου, ` των Εκδόσεων Καζαντζάκη

20.00: Τελετή αδελφοποίησης

21.00-22.00: Πλατεία Καζαντζάκη:

Ουίλλιαμ Σαίξπηρ - Νίκος Καζαντζάκης [Από τον Άμλετ στον Οδυσσέα]

Ο συνθέτης Δημήτρης Μαραμής παρουσιάζει, σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση, μελοποιημένα τραγούδια από τα θεατρικά έργα του Σαίξπηρ «Όπως σας Αρέσει» και «Τρικυμία» και μελοποιημένα μέρη από την «Οδύσεια» και την Τερτσίνα «Σαιξπήρος» του Καζαντζάκη. Επίσης, πρωτότυπα τραγούδια εμπνευσμένα από έργα των δύο μεγάλων οικουμενικών συγγραφέων-ποιητών σε στίχους Σωτήρη Τριβιζά. Ερμηνεύουν: Θοδωρής Βουτσικάκης, Ελένη Δημοπούλου και Μέλα Γεροφώτη.

22.15-23.30 Αλσύλλιο:

«Όταν ο Καζαντζάκης συνάντησε τον Σαίξπηρ ή Ο κήπος του έρωτα».

Σαιξπηρικά αποσπάσματα από τα έργα «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», «Δωδέκατη νύχτα» και «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας» αλληλεπιδρούν με επιλογές από το κεφάλαιο «Σαίξπηρ» του Ταξιδεύοντας Αγγλία του Καζαντζάκη, με κεντρικό θέμα τον έρωτα.

Συντελεστές: Σύλληψη - Σκηνοθεσία: Γιωργής Τσαμπουράκης. Δραματουργία: Κατερίνα Χάλκου. Σκηνογραφία – Ενδυματολογία – Μάσκες: Άννα Μαχαιριανάκη. Φωτισμοί: Παναγιώτης Μανούσης. Μουσική επιμέλεια – Sound Design: Γιωργής Τσαμπουράκης, Κατερίνα Χάλκου και οι σπουδαστές της Σχολής Θεάτρου Νότος. Διδασκαλία σπουδαστών: Μαρία Σκουλά και Γιωργής Τσαμπουράκης. Μουσική επιμέλεια – Ηχητικό τοπίο: Χριστέλλα Γκιζέλη. Μουσικοί: Χριστέλλα Γκιζέλη (βιολί – μουσικό πριόνι) και Σοφία Ευκλείδου (τσέλο). Επιμέλεια Κομμώσεων – Μακιγιάζ: Σπουδαστές του ΙΕΚ Μορφή – Κεπανσή. Διεύθυνση Παραγωγής: Πράξη Τέχνης Ίμερος. Ερμηνεύουν η Μαρία Σκουλά, ο Γιωργής Τσαμπουράκης και οι σπουδαστές της Σχολής Θεάτρου Νότος.

Ελεύθερη είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις, δωρεάν μεταφορά με το ΚΤΕΛ (Σταθμός Λιμάνι Ηρακλείου) καθημερινά 7.30μ.μ. και επιστροφή.

Πληροφορίες στο 2810 741689, στο [email protected], http://www.kazantzaki.gr/, facebook.com/kazantzakis.traveling.