Ένα αφιέρωμα για τα 60 χρόνια από τον θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη, με έναν συνδυασμό απαγγελιών από τα σπουδαιότερα έργα του και ιδιαίτερων μουσικών ήχων και τραγουδιών από την πατρίδα του, την Κρήτη, θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα 17 Ιουλίου στις 9.30 το βράδυ στο κηποθέατρο «Ν. Καζαντζάκης».

Μια βραδιά αφιερωμένη στον Νίκο Καζαντζάκη, που η αγωνία του για την ανθρώπινη ύπαρξη, η πίστη στον άνθρωπο και στις ιδέες που κουβαλάει, η μεταφυσική αγωνία του για την ύπαρξη του ΘΕΟΥ, η αγάπη του για την Κρήτη που τον ανάθρεψε και η αγωνία του για την Ελλάδα που επιζεί μέσα από μια σειρά θαυμάτων, η απόλυτη σχέση του με την ελευθερία καθώς και η απουσία φόβου για τον θάνατο, η δεσπόζουσα μορφή του πατέρα αφέντη και η μητρική αγάπη που όλα τα θεραπεύει, η αγωνία του για το μέλλον της ανθρωπότητας και κυρίως αυτή η αίσθηση της πραγματικής ευτυχίας που είναι ένα πράγμα απλό και λιτοδίαιτο- ένα ποτήρι κρασί, ένα κάστανο, ένα φτωχικό μαγκαλάκι, η βουή της θάλασσας- εμπεριέχονται στα κείμενα που διαβάζουν με κατάνυξη οι ηθοποιοί-Μαρία Ζάχαρη και Ηλίας Λογοθέτης, που τα τελευταία δώδεκα χρόνια παίζουν με επιτυχία το “αμάρτημα της μητρός μου” του Γεωργίου Βιζυηνού.

Το μουσικό σχήμα ΕΡΑΝ συνδέει τα κείμενα με τις υπέροχες μελωδίες της πλούσιας μουσικής μας παράδοσης και επιχειρεί μουσικά ταξίδια στον χώρο και τον χρόνο με τη βοήθεια της φωνής, μιας λύρας, ενός λαούτου και των ρυθμικών χτύπων του νταουλιού που θυμίζουν τους χτύπους της καρδιάς. Τραγούδια που ταξιδεύουν αιώνες τώρα πάνω από την Κρήτη, τη Μικρασία, τη μακρινή Αραβία, τα νησιά μας.

“Εράν” σημαίνει να ερωτεύεσαι, να αγαπάς πολύ. Είναι το απαρέμφατο του αρχαίου ρήματος “εράω – ερώ” που βρίσκεται κρυμμένο ακόμα και σήμερα στη μαγική λέξη “έρωτας”. “Εράν”: Να ‘μουν πουλί να πέταγα.

Μουσική παράσταση με το συγκρότημα ΕΡΑΝ

Νεκτάριος Παχιαδάκης, λύρες και τραγούδι, Κυβέλη Σεργίου, τραγούδι και κρουστά, Νεκτάριος Μαρίνος, λαούτο, μπουλγαρί, Σκουμπάκης Μανώλης, σαντούρι, λαούτο και τους ηθοποιούς Ηλία Λογοθέτη και Μαρία Ζάχαρη.