Ο Ηρακλειώτης ευρωβουλευτής Γ. ΓραμματικάκηςΟ Ηρακλειώτης ευρωβουλευτής Γ. Γραμματικάκης

Με ευρεία πλειοψηφία υιοθετήθηκε, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η γνωμοδότηση της Επιτροπής Πολιτισμού στο πλαίσιο της αναθεώρησης των κανόνων πνευματικής ιδιοκτησίας. 

Οι τροπολογίες του ευρωβουλευτή του Ποταμιού Γ. Γραμματικάκη  αποτέλεσαν τον κορμό του συμβιβασμού που επιτεύχθηκε μεταξύ των πολιτικών ομάδων. Συγκεκριμένα, o Έλληνας ευρωβουλευτής, ως εισηγητής των Σοσιαλιστών, εξασφάλισε να περιληφθούν μια σειρά από μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών για τους Ευρωπαίους καλλιτέχνες και δημιουργούς στο νέο ψηφιακό περιβάλλον.

Κεντρικό σημείο της έκθεσης αποτελεί η δίκαιη αμοιβή των καλλιτεχνών από τις ψηφιακές πλατφόρμες, όπως το YouTube. Ανάλογες πλατφόρμες με υψηλή επισκεψιμότητα εκμεταλλεύονται τα έργα των καλλιτεχνών για να αποκτούν σημαντικά κέρδη αποδίδοντας όμως μηδενικές ή πολύ μικρές αμοιβές. Τα δικαιώματα των καλλιτεχνών εξασφαλίζονται μάλιστα όχι μόνο απέναντι στις ψηφιακές πλατφόρμες αλλά και απέναντι στους παραγωγούς τους.

Με αφορμή την ψηφοφορία ο κ. Γραμματικάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ενώ η ψηφιακή μας εποχή δημιουργεί μεγάλες δυνατότητες για την Τέχνη, έχει οδηγήσει παράλληλα τον καλλιτεχνικό κόσμο σε ανασφάλεια και φόβους για την επιβίωσή του. Ο συγγραφέας, ο μουσικός, ο δημιουργός γενικότερα αισθάνεται έρμαιο στο απέραντο αυτό τοπίο των ψηφιακών μέσων. Το έργο του εύκολα υποκλέπτεται, και πολλοί συνήθως το εκμεταλλεύονται. Το επιχείρημα, ότι έτσι ευκολύνεται η διάδοσή του, έχει ασφαλώς πολλά στοιχεία αλήθειας. Είναι όμως δύσκολο να φαντασθεί κανείς την Τέχνη χωρίς τους δημιουργούς της. Η χτεσινή ψηφοφορία και η απόφαση της Επιτροπής Πολιτισμού προοιωνίζεται  ένα καλύτερο μέλλον για τους δημιουργούς στην ψηφιακή μας εποχή, παράλληλα όμως υπογραμμίζει και τη σημασία της Τέχνης και του πολιτισμού στην δύσκολη πορεία της Ευρώπης»