Βαριά «καμπάνα» όπως και πρωτόδικα αλλά και δήμευση των περιουσιακών τους στοιχείων επέβαλε το δευτεροβάθμιο δικαστήριο στο ζεύγος Παπαντωνίου, κρίνοντάς το ένοχο για το αδίκημα της ανακριβούς δήλωσης πόθεν έσχες το έτος 2010. 

Ο Γιάννος Παπαντωνίου, άλλοτε ισχυρός υπουργός Άμυνας του ΠΑΣΟΚ, και η σύζυγός του, Σταύρουλα Κουράκου, δεν εμφανίστηκαν στο δικαστήριο αλλά εκπροσωπήθηκαν στη δίκη διά του πληρεξουσίου δικηγόρου τους.

Το ζευγάρι κατηγορείται πως δεν συμπεριέλαβε στη δήλωση πόθεν έσχες την κατάθεση των 1.311.000 ευρώ της Σταυρούλας Κουράκου στην Ελβετία, η οποία αποκαλύφθηκε μέσω της λίστας Λαγκάρντ. 

Μετά το πέρας της ακροαματικής διαδικασίας το δικαστήριο επέβαλε με απόφασή του στο ζεύγος Παπαντωνίου ποινή φυλάκισης τεσσάρων (έκαστος), εξαγοράσιμη προς 10 ευρώ ημερησίως. Παράλληλα με την απόφαση επιβλήθηκε στο ζεύγος και πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ, όπως και πρωτόδικα. Έτσι, με βάση την απόφαση του δικαστηρίου ο πρώην υπουργός και η σύζυγός του, συνολικά θα πρέπει να καταβάλουν  περίπου 100.000 ευρώ για να μείνουν εκτός φυλακής.

Είχε προηγηθεί πρόταση της εισαγγελέως της έδρας, η οποία ζήτησε την ενοχή του Γιάννου Παπαντωνίου και της συζύγου του για ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες. Είπε η εισαγγελέας στη σχετική τοποθέτησή της στο δικαστήριο: «Δεν αποδείχθηκε η πηγή των χρημάτων η οποία και αγνοείται. Ήταν σύζυγοι που συμβιώνουν,  ουδείς λόγος υπήρχε να αποκρύψει η κυρία Κουράκου την ύπαρξη του trust από τον σύζυγό της. Εφόσον προέρχονταν από τον πρώην σύζυγο γιατί να μην γνωρίζει την ύπαρξη αυτή του ποσού ο πρώτος κατηγορούμενος; Αυτός που μεσολάβησε για κατάθεση ήταν φίλος του δεύτερου κατηγορούμενου. Δεν ήξεραν ότι έπρεπε να το δηλώσουν. Οποιοσδήποτε πολίτης θα ρωτούσε εκατό φορές νομικούς για το εάν έπρεπε να το δηλώσει. Να κηρυχθούν ένοχοι αμφότεροι οι κατηγορούμενοι». Από την πλευρά τους, ο Γιάννος Παπαντωνίου και η Σταυρούλα Κουράκου αρνήθηκαν ότι είχαν δόλο να αποκρύψουν την πραγματική περιουσιακή τους κατάσταση.

Όπως τόνισαν διά του πληρεξούσιου δικηγόρου τους, Τάσου Τριανταφύλλου πίστευαν ότι δεν είχαν νομική υποχρέωση να δηλώσουν στο Πόθεν Έσχες καθώς θεωρούσαν ότι αφού έγιναν καταπίστευμα, δεν είχαν πλέον την κυριότητά τους.