Διαμαρτυρίες και εκνευρισμός για τις ουρές

Σκηνές απείρου κάλλους σημειώθηκαν χθες για αρκετή ώρα στο κέντρο του Ηρακλείου. Κυκλοφοριακό κομφούζιο, κορναρίσματα και εκνευρισμός των οδηγών. Οι ουρές των οχημάτων στο σταυροδρόμι δημιουργήθηκαν λόγω του ιδιωτικού παρκινγκ που είχε φρακάρει και τα αυτοκίνητα που περίμεναν έμπαιναν μέσα με μεγάλη καθυστέρηση. Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι την ώρα του μποτιλιαρίσματος πέρασαν δυο δίκυκλα της Δημοτικής Αστυνομίας και όχι μόνο δεν έκαναν το προφανές, ένα σφύριγμα, αλλά σφύριζαν… αδιάφορά!

Ιντριγκάρει η τοποθέτηση

Δεν ξέρω αν εδώ κολλάει το “από δήμαρχος κλητήρας”, αλλά η τοποθέτηση της κυρίας Θάνου ως επικεφαλής του Νομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού σηκώνει πολλή συζήτηση. Η πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου και πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός (έστω και υπηρεσιακή), πόση ανάγκη είχε τη νέα της θέση; Και δεν εννοώ οικονομικά, αφού το Μαξίμου έσπευσε να ενημερώσει ότι η προσφορά της είναι αμισθί, αλλά τι παραπάνω προσφέρει στο πλούσιο βιογραφικό της; Η κυρία Θάνου στο τελευταίο στάδιο της θητείας της είχε ασπαστεί πολλές φορές την κυβερνητική θέση και είχε προβεί σε ενέργειες που εξυπηρετούσαν τη γραμμή ΣΥΡΙΖΑ. Όλοι νόμιζαν με την επιλογή της ως υπηρεσιακής πρωθυπουργού τα όποια… γραμμάτια είχαν εξοφληθεί, αλλά αφού η πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου θέλει να εξακολουθεί να προσφέρει, δεν μας πέφτει λόγος. Η ίδια ωστόσο και όσοι την επέλεξαν οφείλουν να δώσουν απαντήσεις σε όσους κάνουν λόγο για σφιχτό εναγκαλισμό της εκτελεστικής με τη δικαστική εξουσία.

Θυμήθηκαν τη Βιργινία

Με αφορμή τα πολλά θέματα γύρω από τον ΒΟΑΚ, κάποιοι θυμήθηκαν τη Βιργινία Μανασάκη και το όραμά της. Πριν μας αφήσει πρόωρα, η Βιργινία είχε οραματιστεί να μειώσει το κόστος ηλεκτροφωτισμού κατά 60% στον βόρειο οδικό άξονα, το οποίο - σημειώνεται - ξεπερνά το 1 εκατομμύριο ευρώ το χρόνο. Η μείωση του κόστους είναι εφικτή μέσα από τη χρήση λαμπτήρων τύπου led που έχουν τριπλάσια σχεδόν διάρκεια ζωής από τους συμβατικούς λαμπτήρες και πολύ χαμηλότερο κόστος σε ενέργεια. Το ετήσιο ποσό εξοικονόμησης από το όραμα της Βιργινίας έχει υπολογιστεί σε πάνω από μισό εκατομμύριο ανά έτος, το οποίο η Περιφέρεια, που έχει τη συντήρηση, θα μπορούσε να το αξιοποιήσει σε έργα ή στην αντιμετώπιση της ανεργίας.

Προς το παρόν το θέμα βρίσκεται σε φάση συζήτησης, αλλά αν προχωρήσουν οι διαδικασίες, τα οφέλη θα είναι πολλαπλά. Εκτός κι αν η κυβέρνηση οραματίζεται να «χαλάσει» τον βόρειο οδικό άξονα και να δημιουργήσει έναν νέο, με νέα ηλεκτροδότηση και άλλον … διαχειριστή.

Στα του οίκου σας!

Φαίνεται ότι η δημοτική αρχή αναδιοργανώνεται αν κρίνουμε από την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου ο Γιώργος Καραντινός δεν ήταν μόνος του κατά την παρουσίαση του οικονομικού απολογισμού του 2016. Σχεδόν όλοι οι αντιδήμαρχοι και κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφούσας παράταξης τοποθετήθηκαν υποστηρίζοντας την οικονομική πολιτική της δημοτικής αρχής και αναδεικνύοντας ένα κλίμα αλληλεγγύης συνεργασίας τουλάχιστον ως προς τη δημόσια παρουσία τους στο Συμβούλιο. Βέβαια οι τοποθετήσεις των αντιδημάρχων ερμηνεύτηκαν από τον κ. Ηλ. Λυγερό ως έκφραση των ηγετικών τάσεων στο πλαίσιο μιας ακατάπαυστης διαδοχολογίας που αναπαράγεται εντός και εκτός της Λότζια. Εξίσου καυστικά απάντησε ο δήμαρχος Ηρακλείου, κ. Β. Λαμπρινός, ο οποίος προέτρεψε τον κ. Λυγερό να ασχοληθεί με τη δική του παράταξη στο θέμα της διαδοχολογίας… Προφανώς κάτι παραπάνω θα ξέρει…

Κρητική υπόθεση η Εθνική Πινακοθήκη

Ανανεώνεται η θητεία της διευθύντριας της Εθνικής Πινακοθήκης και του Μουσείου Αλέξανδρου Σούτζου, Μαρίνας Λαμπράκη -Πλάκα, με απόφαση της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδίας Κονιόρδου. Η διάρκεια της θητείας της διευθύντριας, που κατάγεται από το Αρκαλοχώρι, είναι πενταετής και ξεκινά τυπικά από σήμερα, 12 Ιουλίου, καθώς τυπικά είχε λήξει στις 6 Ιουνίου. «Η υπουργός προέβη στην ανανέωση με στόχο να συμβάλει η Μαρίνα Λαμπράκη -Πλάκα με την πολυετή εμπειρία της στην ομαλή μετάβαση στη νέα εποχή για την Εθνική Πινακοθήκη που διαμορφώνεται με την υπό ανέγερση νέα της στέγη» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού.

Αναγνωρίζουν και... απαξιώνουν

Μονοθεματική ήταν η τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία χαρακτηρίστηκε απ’ όλους ως κορυφαία διαδικασία, αφού η οικονομική διαχείριση είναι ένα εξαιρετικά σοβαρό θέμα, βαθύτατα πολιτικό. Το ερώτημα είναι: αφού όλοι αναγνωρίζουν την ιδιαίτερη σημασία αυτής της διαδικασίας, πώς είναι δυνατόν να την απαξιώνουν; Δύο ώρες αφού ξεκινήσει η συζήτηση τα περισσότερα έδρανα της αντιπολίτευσης είχαν αδειάσει, και στους διαδρόμους κάποιοι συζητούσαν πότε θα τελειώσουν. Είναι κατανοητό ότι κάποιοι έχουν ανειλημμένες υποχρεώσεις, αλλά δεν μπορεί να συμβαίνει αυτό σε κάθε δημοτικό συμβούλιο. Να κάθονται μισή ώρα το πολύ και να αναχωρούν… Ή κάποιοι σύμβουλοι να μην έχουν παρακολουθήσει ούτε τις μισές από τις συνεδριάσεις του Σώματος… Το σίγουρο είναι ότι η εικόνα αυτή δεν τιμά κανέναν…

Έρχεται ο Παππάς

Στο Ηράκλειο θα βρίσκεται από σήμερα το απόγευμα για επίσκεψη - εξπρές ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς. Ο υπουργός έρχεται αποκλειστικά για να συμμετέχει σε παγκρήτια σύσκεψη στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία και θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Ανδρόγεω λίγο μετά τις 8.00. Ο υπουργός θα μείνει το βράδυ στο Ηράκλειο και θα αναχωρήσει αύριο το πρωί. Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά επίσκεψη κορυφαίου στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, που πραγματοποιείται με απόλυτο μυστικισμό. Μια απορία παραμένει: Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πώς ενημερώνονται; Με προσωπικά τηλεφωνήματα;

Η κορυφαία επιστήμονας στις Εορτές του Νήματος

Η κ. Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ βρίσκεται στην Κρήτη για να πραγματοποιήσει ομιλία απόψε στις 7 στην έδρα του Πανεπιστημίου των Ορέων, την Κράνα, στην κορυφή του Ιδαίου Άντρου.

Με την αποψινή εκδήλωση συνεχίζονται οι Εορτές του Νήματος.

Στη φωτογραφία είναι η κ. Γλύκατζη-Αρβελέρ με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Οδυσσέα Ζώρα.

Είχε παρουσιαστεί

Τελικά ο Γιάννης Βαρουφάκης δεν είχε παρουσιάσει το σύστημα των παράλληλων πληρωμών μόνο στο Υπουργικό Συμβούλιο, όπως ο ίδιος παραδέχτηκε. Το σύστημα του παράλληλου νομίσματος, που είχε αποδεχτεί ως λύση ο Τσίπρας, παρουσιάστηκε τόσο στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ όσο και στην Πολιτική Γραμματεία. Τούτο υποστήριξε χθες ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος. Μάλιστα ο ίδιος διατείνεται ότι είχε διαφωνήσει λέγοντας ότι από τη στιγμή που η κυβέρνηση είχε αποδεχτεί το χρέος, δεν μπορούσε να προχωρήσει σε τέτοιες ενέργειες.