Τελικά, καταργούνται ή όχι οι πανελλαδικές εξετάσεις; Σε αυτό το ερώτημα καλείται να απαντήσει ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου.

Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα προχωρήσει η αλλαγή στο λύκειο και στην εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

«Το σημερινό καθεστώς των πανελλαδικών εξετάσεων θα είναι σύντομα παρελθόν», τόνισε και επανέλαβε ότι σύντομα θα κατατεθεί η σχετική νομοθετική πρόταση από το Υπουργείο, βάσει της οποίας «από τη δομή του λυκείου και την ενίσχυση του εθνικού απολυτηρίου θα μπορούν οι μαθητές να έχουν πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση».

Ο υπουργός επανέλαβε ότι ο στόχος είναι η νομοθέτηση να γίνει τον Σεπτέμβριο, ώστε οι μαθητές της φετινής Α' Λυκείου να γνωρίζουν πώς θα μπουν στο πανεπιστήμιο σε τρία χρόνια.

Εξάλλου, ο κ. Γαβρόγλου χαρακτήρισε τον διάλογο με την πανεπιστημιακή κοινότητα «εποικοδομητικό και με συγκλίσεις, με καλοπροαίρετες παρατηρήσεις, θετικά σχόλια, αλλά και σφοδρή κριτική, συχνά εκφρασμένη ορισμένες φορές με έναν λόγο κομματικό».

Παράλληλα, ο υπουργός ανέφερε ότι «προκαλούν θλίψη οι ανακοινώσεις ορισμένων κομμάτων αλλά και του κ. Μητσοτάκη που επαναλαμβάνουν με τόσο μονότονο τρόπο και χωρίς κανένα επιχείρημα την απόσυρση του νομοσχεδίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση».

Αντιδρά το ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τον κ. Γαβρόγλου για υποκρισία αναφορικά με τη νέα δήλωσή του για τις πανελλαδικές εξετάσεις.

«Κύριε υπουργέ, καταλαβαίνουμε την ανάγκη σας να στηρίξετε πλέον τον πρωθυπουργό που μέσα σε μία ημέρα αδειάσατε. Καταλαβαίνουμε τη δύσκολη ισορροπία των "θέλω" σας μεταξύ των ιδεοληψιών σας και των κομματικών σας συντεχνιών που σχεδιάζουν εις βάρος μαθητών, οικογενειών και εκπαιδευτικών», επισημαίνει το ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας: «Δεν καταλαβαίνουμε, ωστόσο, πώς αναλαμβάνετε τόσο πρόθυμα και μάλιστα ως πανεπιστημιακός δάσκαλος να παίξετε σε κάθε επεισόδιο αυτής της υποκρισίας εις βάρος της νέας γενιάς και της χώρας που χρειάζεται να σχεδιάσει σοβαρά την εκπαίδευσή της για να βγει από την κρίση».