Ηλεκτροδοτήθηκε το Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου: ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ

Και εγένετο φως … στο Γραφείο Ασύλου, που επιτέλους μετά από έναν απίστευτο γραφειοκρατικό εμπαιγμό ηλεκτροδοτήθηκε από τη ΔΕΗ και ανοίγει ο δρόμος για τη λειτουργία του. Συνεργεία της ΔΕΗ εγκατέστησαν το Σάββατο όλη την αναγκαία υποδομή και χθες το πρωί έγινε και η σύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος. Αντίστοιχα η ΔΕΥΑΗ έχει προχωρήσει στην αναγκαία υποδομή για την υδροδότησή του και η λειτουργία του αναμένεται να ξεκινήσει το αργότερο ως το τέλος του μήνα.

Η είδηση έγινε δεκτή με ικανοποίηση από τον βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Βαρδάκη που είχε έντονα ασχοληθεί με το όλο θέμα.

Ο ίδιος με δηλώσεις του στην «Π» τόνισε ότι πρώτο μέλημα της κυβέρνησης μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης, είναι η πάταξη της γραφειοκρατίας, που αποτελεί κρίσιμο αυτοσκοπό. Όπως είναι γνωστό η απίστευτη καθυστέρηση της λειτουργίας του κέντρου ασύλου πυροδότησε έντονες αντιδράσεις με τα μέλη της «Πρωτοβουλίας Ηρακλείου για τους Πρόσφυγες-Μετανάστες» να εκφράζουν τη σφοδρή διαμαρτυρία τους και να ζητούν την παρέμβαση των τοπικών αρχών για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που υπάρχουν.

Όπως τονίζουν τα μέλη της Πρωτοβουλίας, «η άμεση συνέπεια της μη λειτουργίας του τοπικού γραφείου είναι οι αιτούντες διεθνούς προστασίας να αναγκάζονται να ταξιδεύουν στην Αθήνα ή σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, για να τακτοποιήσουν οποιοδήποτε έγγραφο τούς είναι απαραίτητο για τη διαμονή στη χώρα μας.

Τα έγγραφα που στερούνται είναι εξαιρετικά σημαντικά, αφού δίχως αυτά είναι αδύνατο να έχουν έστω τα στοιχειώδη, όπως σύναψη ενοικιαστηρίου (απαραίτητο για όσους θέλουν να εγγραφούν στο μητρώο απόρων) κ.ά, σε μια χώρα στην οποία οι συνθήκες διαβίωσής τους είναι, ούτως ή άλλως, δύσκολες.

Έτσι, άνθρωποι ταλαιπωρημένοι από τον πόλεμο, χωρίς την απαραίτητη οικονομική ευχέρεια, αναγκάζονται να επιβαρυνθούν με τα έξοδα ενός δυσβάστακτου γι’ αυτούς ταξιδιού, προσπαθώντας να είναι νομότυποι σε ένα κράτους που τους ταλαιπωρεί, δεν σέβεται βασικά δικαιώματά τους και, σε κάποιες περιπτώσεις, δεν αναγνωρίζει καν το δικαίωμα της άμεσης αντιπροσώπευσης με τη χρήση πληρεξουσίων για την παραλαβή εγγράφων.