Όπως την πήραμε, τη δώσαμε, σκέφτεται ο Τσακαλώτος για τη δόσηΌπως την πήραμε, τη δώσαμε, σκέφτεται ο Τσακαλώτος για τη δόση

Πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι η εκταμίευση της δόσης των 7,7 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), η οποία κατατέθηκε στον Ειδικό Λογαριασμό του Δημοσίου στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Από αυτό το ποσό, τα 6,9 δισ. θα χρησιμοποιηθούν για την εξυπηρέτηση του χρέους, ενώ τα υπόλοιπα 800 εκατ. θα πάνε στα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου προς ιδιώτες.

Μετά τη δόση, το ενδιαφέρον εστιάζεται στην πιθανότητα για μια αιφνιδιαστική δοκιμαστική έξοδο στις αγορές μέσα στον Ιούλιο (θα μπορούσε να συμβεί και άμεσα) καθώς επίσης και στην Επιστολή Προθέσεων (Letter of Intent) που υπογράφουν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος προς το ΔΝΤ για να εγκρίνει το δικό του μνημόνιο (MEFP).

Η επιστολή με την υπογραφή του πρωθυπουργού έφτασε την Παρασκευή στην Ουάσινγκτον.

Το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου συνεδριάζει στις 27 Ιουλίου για την Ελλάδα και τόσο το μνημόνιο όσο και η έκθεση βιωσιμότητας χρέους αναμένεται να δημοσιοποιηθούν. Το γεγονός αυτό σχετίζεται με την άποψη κάποιων μέσα στην κυβέρνηση ότι η πρώτη δοκιμαστική έξοδος στις αγορές θα πρέπει να γίνει άμεσα, πριν τις 27 του μηνός.

Τράνσιτ η δόση, πάνε αμέσως πίσω

Η χθεσινή εκταμίευση ουσιαστικά πρόκειται για μια... στάση ολίγων ημερών στην Αθήνα καθώς μετά από έναν χρόνο διαπραγματεύσεων μόλις 800 εκατομμύρια από τα 7,7 δισ. θα παραμείνουν στην Ελλάδα. Ως τις 20 Ιουλίου 6,9 δισ. θα έχουν δοθεί για πληρωμές του δημοσίου χρέους.

Τα 800 εκατ. ευρώ θα μείνουν στα χέρια της κυβέρνησης για να καλύψει ένα μέρος από το «βουνό» των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα που ξεπερνούν τα 6,4 δισ. ευρώ σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν -όπου συμπεριλαμβάνονται και οι συντάξεις που δεν έχουν αποδοθεί.

Σύμφωνα με τον επίσημο πίνακα της Κομισιόν (Compliance Report) η κυβέρνηση πήρε πέρυσι 3,5 δις για να πληρώσει ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου (1,8 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2016 και άλλα 1,7 δισ. τον Οκτώβριο) αλλά τον Απρίλιο του 2017, δηλαδή δέκα μήνες μετά, είχε δώσει μόλις 74 εκατομμύρια ευρώ (!) στους συνταξιούχους που περίμεναν στις ουρές για να μάθουν πότε θα εκδοθεί η σύνταξή τους.

Τα 6,9 δισ. ευρώ της δόσης θα «εξαφανιστούν» ως τις 20 του μηνός, καθώς πρέπει να διατεθούν για την αποπληρωμή λήξεων του χρέους. Μεταξύ άλλων υποχρεώσεων το Δημόσιο πρέπει να καταβάλει 2,1 δισ. ευρώ στους ιδιώτες επενδυτές στις 17 Ιουλίου, 290 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ στις 18 του μηνός και 3,9 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή ομολόγων στην ΕΚΤ στις 20 Ιουλίου.

Την τελευταία στιγμή

Παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις για τη δυνατότητα ολοκλήρωσης της αξιολόγησης ήδη από τον Οκτώβριο του 2016, η εκταμίευση γίνεται τελικά με τη ψυχή στο στόμα για το Υπουργείο Οικονομικών μετά από το τελευταίο... καψώνι που επεφύλαξαν οι Ευρωπαίοι στην κυβέρνηση, δείγμα κι αυτό του πολύ χαμηλού επιπέδου εμπιστοσύνης.

Έτσι, ανάμεσα στα «φασούλια» που προέκυψαν την τελευταία στιγμή ήταν η πληρωμή των δικαστικών εξόδων για την περιπέτεια του πολλάκις αθωωθέντα πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ κ. Ανδρέα Γεωργίου. Επίσης, το Eurogroup αξίωσε την παύση της δίωξης εναντίον τριών πρώην στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ, από την Ισπανία, την Ιταλία και τη Σλοβενία, για τον συμβουλευτικό τους ρόλο σε παλαιότερη ιδιωτικοποίηση.