Οι πρωταγωνιστές της παράστασηςΟι πρωταγωνιστές της παράστασης

Η εμβληματική μορφή του Αλέξη Ζορμπά από το μνημειώδες και διεθνώς αναγνωρισμένο έργο του Νίκου Καζαντζάκη «Ο Βίος και η Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά» ξαναζωντανεύει, με την αυθεντική μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, σε μια μοναδική διασκευή των Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα και σε σκηνοθεσία του Σταμάτη Φασουλή.

Η παράσταση ξεκίνησε στις 8 Ιουλίου από τα Χανιά και θα ανέβει σε Φεστιβάλ σε όλη την Ελλάδα, τιμώντας το Έτος Καζαντζάκη 2017, που σηματοδοτεί τα 60 χρόνια από τον θάνατο του μεγαλύτερου Έλληνα συγγραφέα των νεότερων χρόνων.

Στο Ηράκλειο η παράσταση παρουσιάζεται από σήμερα στις 9.30 το βράδυ, στο κηποθέατρο “Ν. Καζαντζάκης” έως και την Πέμπτη 13 Ιουλίου.

Τον Αλέξη Ζορμπά ενσαρκώνει ο Γρηγόρης Βαλτινός, αναλαμβάνοντας τον θρυλικό αυτό ρόλο, πλαισιωμένος από έναν μεγάλο και καταξιωμένο θίασο. Τις χορογραφίες επιμελείται ο Δημήτρης Παπάζογλου. Τα σκηνικά που μας μεταφέρουν στην Κρήτη του μεσοπολέμου είναι του σκηνογράφου Μανόλη Παντελιδάκη και τα κοστούμια της ενδυματολόγου Ντένης Βαχλιώτη.

Στη σκηνή θα δούμε να ζωντανεύει με μια νέα δημιουργική ματιά και έναν ανεπανάληπτο τρόπο ο «μοναδικός διάλογος ενός καλαμαρά και ενός μεγάλου ανθρώπου του λαού, διάλογος μεταξύ του δικηγόρου Νου και της μεγάλης ψυχής του λαού», όπως αναφέρει ο ίδιος ο Νίκος Καζαντζάκης για τη διαχρονική φιλία του με τον Ζορμπά.

Οι συντελεστές:

Συγγραφέας: Νίκος Καζαντζάκης.

Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης.

Διασκευή: Θανάσης Παπαθανασίου και Μιχάλης Ρέππας.

Σκηνοθεσία: Σταμάτης Φασουλής.

Χορογραφίες: Δημήτρης Παπάζογλου.

Σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης.

Κοστούμια: Ντένη Βαχλιώτη.

Ενορχήστρωση: Αλέξιος Πρίφτης.

Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος.

Φωτογραφίες: Γιώργος Καβαλλιεράκης

Artwork: Κάρολος Πορφύρης.

Βοηθός Σκηνοθέτη: Παύλος Σαχπεκίδης.

Πρωταγωνιστούν: Γρηγόρης Βαλτινός, Ταμίλα Κουλίεβα, Μέμος Μπεγνής, Ναταλία Δραγούμη, Τάκης Παπαματθαίος, Ρένος Ρώτας και ο Νίκος Βερλέκης.

Παίζουν οι: Γρηγόρης Σταμούλης, Στέλλα Γκίκα, Γιώργος Παράσχος, Άννα Μονογιού.

Συμμετέχουν αλφαβητικά οι: Κωνσταντίνος Γιουρνάς, Βασίλης Ζαϊφίδης, Βασίλης Λέμπερος, Αλεξία Μουστάκα, Αρετή Πασχάλη, Δέσποινα Πολυκανδρίτου, Μαριαλένα Ροζάκη, Αλέξανδρος Σιάτρας, Γιώργος Τσούρμας, Νικορέστης Χανιωτάκης, Χριστίνα Ψάλτη.