Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, Άρης Ροζάκης, ασπάζεται και παραδίδει την τιμητική πλακέτα στον Μανόλη ΠεραντωνάκηΟ πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, Άρης Ροζάκης, ασπάζεται και παραδίδει την τιμητική πλακέτα στον Μανόλη Περαντωνάκη

Της Ευαγγελίας Καρεκλάκη

«Η τιμή που του αποδίδεται απόψε είναι δίκαιη. Άξιος ρε Μανόλη, άξιος!» ήταν τα λόγια του δημάρχου Ηρακλείου, Βασίλη Λαμπρινού, προς τον στενό φίλο και συνοδοιπόρο του στη δικηγορία και στον Δήμο, Μανόλη Περαντωνάκη, τον οποίο τίμησε ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηρακλείου το βράδυ του Σαββάτου.

Ήταν μία εκδήλωση που είχε συγκίνηση αλλά και χιούμορ, αφού Βασίλης Λαμπρινός και Μανόλης Περαντωνάκης αντάλλαξαν μερικά από τα γνωστά πειράγματά τους, χαρακτηριστικό της ιδιαίτερης σχέσης που τους συνδέει εδώ και δεκαετίες.

Όλοι όμως γνωρίζουν ότι πίσω από αυτές τις τρυφερές τσαχπίνικες σπόντες υπάρχει μία βαθιά φιλία που στηρίζεται στον αλληλοσεβασμό και στην αλληλοεκτίμηση.

Πρώτος ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου, Άρης Ροζάκης, ήταν εκείνος που πήρε τον λόγο. Έχοντας θητεύσει επί πολλά χρόνια κοντά στους δύο άνδρες, γνωρίζει από πρώτο χέρι την αξία τους αλλά και τα όσα έχουν προσφέρει στον δικηγορικό κόσμο του Ηρακλείου και στη Δικαιοσύνη.

«Απόψε εκπληρώνουμε μία οφειλόμενη τιμή στον συνάδελφο μας Μανόλη Περαντωνάκη. Είχα την τύχη και την τιμή να βρίσκομαι κοντά του και διδάχτηκα ανεκτίμητης αξίας μαθήματα ήθους και εντιμότητας». Αναφερόμενος στο τιμώμενο πρόσωπο της βραδιάς αλλά και στον Βασίλη Λαμπρινό, ο κ. Ροζάκης υπογράμμισε ότι αποτελούν κεφάλαιο της σύγχρονης και ζώσας ιστορίας του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου, ο οποίος θα είναι πάντα το σπίτι τους».

Με βαθιά συγκίνηση ο Μ. Περαντωνάκης ανέφερε ότι «είναι πραγματικά τιμητικό να αναγνωρίζεται από τους συναδέλφους σου το λιθαράκι που έβαλες κατά τη φρικτή, γλυκιά εμπειρία και πορεία σου στην δικηγορία. Και αυτό διότι η άσκηση της δικηγορίας είναι μία αέναη λειτουργία σε συνθήκες ανταγωνισμού και αντιδικίας. Η δίκη είναι μία αληθινή μονομαχία στην οποία καθένας δικαιούται να ωφεληθεί από τα σφάλματα του αντιπάλου».

Ο ίδιος κάνοντας μια σύντομη αναδρομή στο ξεκίνημα αυτής της 40χρονης και πλέον πορείας στη δικηγορία αναφέρθηκε σε εκείνο το φθινόπωρο πριν πολλά-πολλά χρόνια στο τότε Εφετείο Κρήτης, όταν τρεις ασκούμενοι δικηγόροι εξετάζονται από ένα βλοσυρό, επίσης νεαρό τότε δικηγόρο, για την άδεια ασκήσεως της δικηγορίας. «Οι τρεις τότε νεαροί ασκούμενοι είναι κατά ευτυχή συγκυρία παρόντες. Είναι ο σημερινός πρόεδρος Εφετών, ο σημερινός εισαγγελέας Εφετών και ο ομιλών.

Παρών είναι και ο τότε εξεταστής, ο σημερινός δήμαρχος Ηρακλείου. Όπως και σήμερα, οι δύο πρώτοι διέπρεψαν, εγώ τελευταίος στην λίστα. Μοιραίο ή όχι, τότε γνώρισα τον επί 20ετία αργότερα συνοδοιπόρο Βασίλη Λαμπρινό.

Ευχαριστώ για όλα τα σαράντα χρόνια της πορείας μου τους συναδέλφους μου στην Δικαιοσύνη, δικαστές και δικηγόρους.

Ευχαριστώ τον δήμαρχο Βασίλη Λαμπρινό και εδώ βάλτε όποιους και όσους λόγους θέλετε». Τις θερμές ευχαριστίες του εξέφρασε επίσης στην οικογένειά του για τη στήριξή της αλλά και στους συνεργάτες του στον Δήμο Ηρακλείου.

«Σπάνια έρχομαι σε αμηχανία. Απόψε τα κατάφερε πάλι αυτός…» είπε αστειευόμενος ο δήμαρχος Ηρακλείου για τον Μ. Περαντωνάκη όταν προσκλήθηκε από τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου, Άρη Ροζάκη, να μιλήσει για το τιμώμενο πρόσωπο της βραδιάς. «Ο Μανόλης δεν είναι γνωστός σε όλους όσο είναι σε εμένα. Όταν αναφέρομαι σε αυτόν είναι σαν να μιλάω για τον εαυτό μου» είπε.

Αναφέρθηκε στην πολυεπίπεδη μόρφωσή του αποκαλώντας τον «λόγιο», στην εξαίρετη επιστημονική του κατάρτιση που τον έκανε ακατανίκητο αντίπαλο, στο ήθος και στις αρχές του που δεν επιδέχονται διαπραγμάτευσης. Όπως είπε, είναι ανυποχώρητος, ενίοτε και εκρηκτικός, όμως ξεχνάει το ίδιο εύκολα και δεν κρατάει προηγούμενο.

Ο δήμαρχος αναφέρθηκε ακόμα στον κοινό αγώνα που έδωσαν για την επανίδρυση του Εφετείου Ανατολικής Κρήτης.

Αν και ο δρόμος ήταν τραχύς, ο Μ. Περαντωνάκης χωρίς δεύτερη σκέψη τού είπε «πάμε» και το έφθασαν μέχρι το τέρμα, μετά από 15 χρόνια επίπονων και επίμονων προσπαθειών και αγώνων.

«Στα έξι χρόνια λειτουργίας του το Εφετείο Ανατολικής Κρήτης έχει καταξιωθεί σε όλη την ελληνική επικράτεια εξαιτίας του υλικού που διέθετε και διαθέτει» υπογράμμισε.