Προσλήψεις για 1.700 γιατρούς και 1.300 υποστηρικτικούς εργαζόμενους σε νέες δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας ανακοίνωσε από το Ηράκλειο ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

Ο υπουργός βρέθηκε στο ξενοδοχείο Atlantis προκειμένου να συμμετάσχει σε ημερίδα για την Πρωτοβάθμια Δημόσια Φροντίδα Υγείας και προχώρησε στις σχετικές ανακοινώσεις.

«Έχουμε συμφωνήσει με τους θεσμούς μέχρι τις 5 Αυγούστου να νομοθετήσουμε για τις πρωτοβάθμιες Τοπικές Μονάδες Υγείας, έχουμε βρει κονδύλια από ευρωπαϊκούς πόρους γιατί από δημόσια δαπάνη δεν μπορούμε» ανέφερε μεταξύ άλλων στο περιθώριο της ημερίδας ο υπουργός για να προσθέσει:

«Για 4 χρόνια έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση των ΤΟΜΥ. Στις πολιτικές δημόσιας υγείας εφαρμόζεται ένα άλλο νέο μοντέλο, δεν πρόκειται για μίζερη διαχείριση. Και προφανώς δεν είναι ιδιωτικοποίηση κι όπως πολλοί αναιτιολόγητα υποστηρίζουν».

Ο Ανδρέας Ξανθός υποστήριξε ότι η παρέμβαση για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας πρέπει να είναι άμεση και να πραγματοποιηθεί μέσα στην κρίση, με δεδομένο ότι οι ανάγκες σε αυτή την περίοδο είναι πολύ μεγαλύτερες.

Σημειώνεται ότι πριν την ομιλία του υπουργού σημειώθηκε αναστάτωση στη βόρεια είσοδο του συνεδριακού κέντρου στο ξενοδοχείο Atlantis, καθώς μέλη του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, συνταξιούχοι και άλλα σωματεία, επιχείρησαν να μπουν στο χώρο της ημερίδας. Με παρέμβαση της ΔΥΠΕάρχη ωστόσο Ελένης Μαυρομάτη, η είσοδος στην ημερίδα δεν επετράπη στους συγκεκριμένους εκπροσώπους φορέων. Καθόλη τη διάρκεια της ημερίδας, η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων σε όλο το κέντρο της πόλης ήταν ιδιαίτερα έντονη, αλλά αρκετά διακριτική.

Στην ημερίδα έδωσαν το “παρών’ μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, εκπρόσωποι της ιατρικής κοινότητας του πανεπιστημίου και των κλάδων υγείας, ανάμεσα τους ο κοσμήτορας του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργος Κοντάκης καθώς και οι βουλευτές Νίκος Ηγουμενίδης και Σωκράτης Βαρδάκης. Σκοπός της ημερίδας ήταν να προσεγγίσει και να παρουσιάσει τις δράσεις για τη μεταρρύθμιση Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που έχει αναλάβει το Υπουργείο Υγείας και ειδικότερα την ανάπτυξη των Τοπικών Μονάδων Υγείας ως μέσο για την παροχή δημόσιων υπηρεσιών υγείας σε αστικές περιοχές, αλλά και τη συγκρότηση Ομάδων Υγείας, μέσα από τη λειτουργία των οποίων αναδεικνύεται και ενισχύεται ο ρόλος των επαγγελματιών υγείας και της διεπιστημονικής προσέγγισης.