Ο… βλοσυρός, ο λόγιος και το δέσιμο

Σε βραδιά του Μανόλη Περαντωνάκη εξελίχθηκε η συνεστίαση του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου στο «Αρχοντικό» της Ροδιάς το Σάββατο. Η διοίκηση του Δικηγορικού Συλλόγου τίμησε για την προσφορά του τον επί χρόνια αντιπρόεδρό της και νυν γενικό γραμματέα του Δήμου Ηρακλείου, Μανόλη Περαντωνάκη. Η εκδήλωση ήρθε να καταδείξει τους άρρηκτους δεσμούς του τιμώμενου με τον δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό, αν και η πρώτη επαφή τους πριν 40 χρόνια δεν ήταν η… ιδανικότερη, όπως τουλάχιστον την περιέγραψε στην ομιλία του ο Μ. Περαντωνάκης, αναφερόμενος στην πορεία του. «Ξεκίνησε ένα φθινόπωρο πριν πολλά χρόνια στο τότε Εφετείο Κρήτης, όταν τρεις ασκούμενοι δικηγόροι εξετάζοντο από ένα βλοσυρό, επίσης νεαρό τότε δικηγόρο, για την άδεια ασκήσεως της δικηγορίας. Οι τρεις τότε νεαροί ασκούμενοι είναι κατά ευτυχή συγκυρία εδώ. Είναι ο σημερινός πρόεδρος Εφετών, ο σημερινός εισαγγελέας Εφετών και ο ομιλών. Παρών είναι και ο τότε εξεταστής, ο σημερινός δήμαρχος Ηρακλείου!» Όμως και ο Βασίλης Λαμπρινός που δεν είχε πρόθεση να μιλήσει στην εκδήλωση, δεν μπόρεσε ν’ αντισταθεί. Ανταπέδωσε τις φιλοφρονήσεις στον στενό συνεργάτη του, τον οποίο και χαρακτήρισε λόγιο, ενώ τον «κάρφωσε» για τις παρατηρήσεις που συνεχώς του κάνει (και δέχεται ο ίδιος) σε θέματα γραφής και εκφοράς του λόγου.\

Στην έρευνα πάμε καλά

Να τελικά που υπάρχει και άλλος τομέας στην Ελλάδα που κάτι κινείται. Είναι η έρευνα και αυτό προφανώς το χρεώνεται ο Κώστας Φωτάκης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2015 στην Ελλάδα δαπανήθηκαν 1.703,8 εκατ. ευρώ για έρευνα και ανάπτυξη, κατά 215,1 εκατ. ευρώ περισσότερα από το 2014 (ποσοστό αύξησης 14,4%). Ο δείκτης "Ένταση Ε&Α", που εκφράζει τις δαπάνες Ε&Α ως ποσοστό του ΑΕΠ, διαμορφώθηκε στο 0,97% από 0,84% το 2014. Η αύξηση των δαπανών Ε&Α μεταφράζεται και σε βελτίωση της σχετικής θέσης της χώρας μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ. Η Ελλάδα βρίσκεται στη 16η θέση ως προς τις δαπάνες Ε&Α και στην 22η θέση σε ό,τι αφορά την Ένταση Ε&Α. Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος για την Ένταση Ε&Α ήταν 2,03%.

Η σημαντική αύξηση των δαπανών Ε&Α είχε ως αποτέλεσμα την επίσης σημαντική αύξηση στην απασχόληση σε δραστηριότητες Ε&Α. Το 2015 ο αριθμός των Ισοδυνάμων Πλήρους Απασχόλησης (ΙΠΑ), που αποδίδουν "θέσεις" πλήρους απασχόλησης, καθώς ένα ΙΠΑ είναι ισοδύναμο με έναν εργαζόμενο πλήρους απασχόλησης, αυξήθηκε σε σχέση με το 2014, τόσο για το συνολικό προσωπικό σε Ε&Α όσο και για τους ερευνητές. Το συνολικό προσωπικό σε Ε&Α το 2015 ανήλθε σε 49.658 ΙΠΑ και οι ερευνητές σε 34.708,3 ΙΠΑ.

Με βάση τα στοιχεία προσωπικού, ο δείκτης έντασης απασχόλησης σε Ε&Α, εκφρασμένος ως ποσοστό των ΙΠΑ στο σύνολο της απασχόλησης της χώρας, διαμορφώθηκε στο 1,40%, πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (1,32%), και η Ελλάδα κατατάσσεται στη 12η θέση μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ. Ο αντίστοιχος δείκτης για τους ερευνητές ήταν 0,98%, επίσης υψηλότερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (0,84%), και η Ελλάδα βρίσκεται στην 9η θέση.

Θα μείνουμε… μπουκάλα

Από τη Μυτιλήνη, τον Τύρναβο και την Κρήτη, όπου παραδοσιακά εμφιαλώνονται, το ελληνικό τσίπουρο, το ούζο και η τσικουδιά πλέον κινδυνεύουν να εξάγονται χύμα και να εμφιαλώνονται στην Αλβανία, στη Βουλγαρία και την ΠΓΔΜ! Αυτό προβλέπει μεταξύ άλλων ο νέος κοινοτικός κανονισμός που βρίσκεται υπό κατάρτιση και αναφέρει χαρακτηριστικά ότι τα αποστάγματα με γεωγραφική ένδειξη θα μπορούν να εμφιαλώνονται και εκτός της συγκεκριμένης γεωγραφικής ζώνης από την οποία προέρχονται ή ακόμα και σε τρίτες χώρες. Πλέον είναι ορατός ο κίνδυνος τα ελληνικά παραδοσιακά ποτά με γεωγραφική ένδειξη, τα οποία αντιστοιχούν στο 70% της ελληνικής παραγωγής αλκοολούχων, να εξάγονται χύμα στο εξωτερικό και να εμφιαλώνονται εκεί, γεγονός που θα έχει ως συνέπεια τον αφανισμό πολλών μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων αλλά και την απώλεια άνω του 70% των θέσεων.

«Τσουλάει» το πρόγραμμα

Με ικανοποιητικούς ρυθμούς εξελίσσεται το πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων στην Κρήτη, που χρηματοδοτείται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και εφαρμόζεται από την «Αναπτυξιακή» με τη συνδρομή των δήμων. Ένα προβληματάκι που υπάρχει με τον Άγιο Νικόλαο, όπου η προσφορά σε διαμερίσματα είναι μικρή, αν και πρόκειται για την ασφαλέστερη μίσθωση, αναμένεται να ξεπεραστεί. Σημειώνεται ότι οι πρώτοι πρόσφυγες που ήρθαν με το πρόγραμμα στο νησί συμπληρώνουν μεθαύριο έναν μήνα και όπως θα διαβάσετε και σε ρεπορτάζ άλλης σελίδας, οι εντυπώσεις τους είναι θετικότατες.

Μπαράζ κατασχέσεων

Σε κατασχέσεις καταθέσεων ακόμη και για 100 ευρώ προχωρεί η εφορία, προκειμένου να εισπράξει όσα περισσότερα χρήματα μπορεί.

Κι αυτό γιατί θα πρέπει να μειωθεί ο δυσθεώρητος όγκος ληξιπρόθεσμων οφειλών που ξεπερνά αυτήν τη στιγμή τα 95,18 δισ. ευρώ.

Έχουν γίνει 91.104 κατασχέσεις καταθέσεων ακόμη και για 100 ευρώ!

Ωστόσο στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχουν ρίξει το βάρος στο κυνήγι μεγάλων οφειλετών, όμως αποδεικνύεται τελικά ότι το κράτος περισσότερα εισπράττει από όσους χρωστούν χαμηλά ποσά παρά από εκείνους που χρωστούν υπέρογκα ποσά, καθώς περισσότεροι είτε έχουν πτωχεύσει τις επιχειρήσεις τους είτε φαίνονται φτωχοί.

Οι χαρές του Μάνθου

Αστέρι γιατρός, άνθρωπος διαμάντι…Ο Μάνθος Φλαμουράκης, ο οποίος υπηρετεί στη χειρουργική του Βενιζελείου Νοσοκομείου, είναι από τις περιπτώσεις εκείνες που αποδεικνύουν περίτρανα ότι η ιατρική στην Ελλάδα μπορεί να είναι πράγματι λειτούργημα. Την Παρασκευή συγγενείς, φίλοι, συνάδελφοι παρευρέθηκαν στις χαρές του, στον γάμο του με την εκλεκτή της καρδιάς του, Έλενα Βακωνάκη, αλλά και στη βάπτιση της κορούλας τους, Χρυσής, η οποία έκλεψε τις εντυπώσεις. Κουμπάροι δύο επίσης εξαίρετοι γιατροί, ο χειρουργός του Βενιζελείου Γιώργος Κωστάκης και ο γυναικολόγος-μαιευτήρας Γιάννης Κουτουλάκης.

Εκ παραδρομής

Από τους πιο συνεπείς στην παρακολούθηση των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου ο γραμματέας του Σώματος Αριστείδης Αθανασάκης, ο οποίος έχει λείψει ελάχιστες φορές. Στο προχθεσινό ρεπορτάζ της «Π» ο δαίμων του τυπογραφείου παραλίγο να τον κάνει αντιδήμαρχο … και για την αποκατάσταση του πράγματος το γράφουμε ξανά.

Πρώτα δόση, μετά άδεια

Αφού ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) έδωσε την Παρασκευή το «πράσινο φως» για τη εκταμίευση της δόσης, στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπα να δώσει 48ωρη άδεια στον εαυτό του. Ο υπουργός Οικονομικών επέλεξε τον Πύργο Ηλείας για ένα διήμερο ξεγνοιασιάς με την οικογένειά του, αποφεύγοντας τα φώτα της δημοσιότητας.

“Αν και η καταγωγή μου είναι από την Πρέβεζα, επέλεξα την Ηλεία και τον Πύργο γιατί με την περιοχή σας με δένουν δεσμοί οι οποίοι δεν είναι γνωστοί στον ευρύ κόσμο”, αρκέστηκε να δηλώσει στους τοπικούς δημοσιογράφους.Συναντήθηκαν μετά από 30 χρόνια!

Μετά από 30 χρόνια τα ξαναείπαν! Πέρασαν τα χρόνια, άλλαξαν (κάποια) πρόσωπα, έπεσαν και άσπρισαν μαλλιά μα τα…μυαλά τα ίδια. Η θρυλική γενιά του 1987 από το «Καπετανάκειο» είπε να συναντηθεί τόσο καιρό μετά και έκανε πράξη το ραντεβού που είχε δοθεί για τις…7/7/2017! Και τους άρεσε τόσο που είπαν να το ανανεώσουν για τις 7/7/2027, πάλι στο «Καπάκι» - τέτοια αισιοδοξία! Το κουδούνι χτύπησε νωρίς, προσευχή...δεν έγινε γιατί κανένας δεν ήξερε να την πει, αλλά το "μάθημα" κράτησε μέχρι αργά...Και η αλήθεια είναι ότι οι καρδιές ξαναζεστάθηκαν, θυμήθηκαν όλοι τις παλιές εκείνες μέρες, που άπαντες τις νοσταλγούν, όχι γιατί ήταν απαραιτήτως καλές, αλλά γιατί κρατάς τα ωραία. Ωστόσο ήταν και ρομαντικές εποχές, άδολες, γεμάτες παιδική και εφηβική αθωότητα. Από το 1987 έχουν αλλάξει πολλά. Άλλοι με τις οικογένειές τους, με παιδιά… φοιτητές και ξεσκολισμένους ήδη, άλλοι με μικρότερα παιδιά, άλλοι και άλλες με το άστρο τους, τις ατυχίες τους, ο καθένας με τη ζωή του!