Μια μεγάλη επιχείρηση σωτηρίας ενός από τα πιο όμορφα ιστορικά κτίρια του Ηρακλείου βρίσκεται σε εξέλιξη. Πρόκειται για την οικία Μηλιαρά, ένα κτίριο της Οθωμανικής περιόδου, το οποίο βρίσκεται στην οδό Αγίου Μηνά 14 και Ιωαννίνων 2. Το κτίριο το οποίο κινδυνεύει να σωριαστεί, λόγω της μακροχρόνιας εγκατάλειψής του, είναι ένα κεραμοσκέπαστο παραδοσιακό σπίτι. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΦΕΚ, βάσει του οποίου χαρακτηρίστηκε ως διατηρητέο, «είναι κτισμένο στο β΄ μισό του περασμένου αιώνα. Το σαχνισί του ορόφου στηρίζεται σε ξύλινα καμπύλα φουρούσια που απολήγουν σε κόσμημα μουσουλμανικής τέχνης. Τα παράθυρα, καμαρωτά ή ορθογώνια, έχουν πατζούρια με γρίλλιες ή είναι ταμπλαδωτά. Οι παραστάσεις του θυρώματος που φέρουν το επίκρανο έχουν καθαρά μορφολογικό προορισμό».

Ήδη έχει ξεκινήσει μια διαδικασία συλλογής υπογραφών, με πρωτοβουλία της ομάδας “Τα Οθωμανικά Μνημεία της Ελλάδας” μέσω της AVAAZ. Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της, «η ομάδα παρεμβαίνει για τη διάσωση της οικίας Μηλιαρά, ένα από τα ελάχιστα κτίρια της Οθωμανικής περιόδου που έχουν απομείνει στο Ηράκλειο Κρήτης, το οποίο κινδυνεύει να κατεδαφιστεί. 

Η οικία Μηλιαρά είναι χαρακτηρισμένη ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο και υπάγεται στην Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων & Τεχνικών Έργων Κρήτης. Πρόκειται για αντιπροσωπευτικό κτίριο της βαλκανικής αστικής αρχιτεκτονικής που κατασκευάστηκε μετά τον ισχυρό σεισμό του 1856. 

Ανήκε στον συμβολαιογράφο Ζαχαρία Μηλιαρά, ο οποίος ζούσε στο σπίτι αυτό που λειτουργούσε και ως συμβολαιογραφείο μέχρι τον θάνατό του το 1986. Οι κληρονόμοι και νόμιμοι ιδιοκτήτες του επιδιώκουν την κατεδάφισή του δικαστικά για λόγους ετοιμορροπίας, αν και η κατάστασή του έχει χαρακτηρισθεί ως αναστρέψιμη από την αρμόδια υπηρεσία. Είναι διόροφη με υπόγειο και στεγάζεται με ξύλινη κεραμοσκεπή στέγη. Διαθέτει δυο κύριες όψεις και εσωτερική αυλή. Το θύρωμα της κύριας εισόδου φέρει ψευδοπαραστάσεις και πλατύ υπέρθυρο. Στην πρόσοψη δεσπόζει το σαχνισί, το οποίο στηρίζεται σε ξύλινα καμπύλα φουρούσια που απολήγουν σε κόσμημα».