Καταχειροκροτήθηκαν οι μαθητές από όλες τις τάξεις του Γυμνασίου και του Λυκείου του Καλλιτεχνικού Σχολείου Ηρακλείου που συμμετείχαν στο ανέβασμα της τριλογίας του Αισχύλου «Ορέστεια». Η παράσταση δόθηκε στο κατάμεστο από κόσμο Κηποθέατρο “Μάνος Χατζιδάκις”, την Πέμπτη 29 Ιουνίου, με αφορμή τη λήξη του σχολικού έτους και στο πλαίσιο του 1ου Μαθητικού Καλλιτεχνικού Φεστιβάλ που διοργάνωσε ο Δήμος Ηρακλείου.

Το έργο, διασκευασμένο με σεβασμό στο κείμενο του μεγάλου αρχαίου Ελληνα τραγικού, ερμηνεύθηκε με ζήλο και μεράκι από τους μαθητές, οι οποίοι απέδωσαν εξαιρετικά και τα τρία μέρη - “Αγαμέμνων”, “Χοηφόροι”, “Ευμενίδες” - και καταχειροκροτήθηκαν!

Αν και έργο δύσκολο και απαιτητικό η «Ορέστεια», εν τούτοις αποδόθηκε από τους μαθητές με υποδειγματική για την ηλικία τους υποκριτική δεξιότητα. Σχετικά με την επιλογή του έργου, η βασική συντελεστής και καθηγήτρια κα Σάνα Σαρρή είπε μεταξύ άλλων ότι ήταν αποτέλεσμα της διαθεματικής μελέτης που πραγματοποιήσαν και οι τρεις ειδικότητες του σχολείου, καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, σχετικά µμε την εξέλιξη της παρουσίασης της τραγωδίας στον χρόνο και την αλληλεπίδραση µμεταξύ των «σχολών» της.

Σημειώνουμε δε ότι χρησιμοποιήθηκαν οι µμεταφράσεις του Ιωάννη Γρυπάρη για τον «Αγαμέμνονα» και τις «Χοηφόρους», ενώ για τις «Ευμενίδες» επιλέχθηκε η μετάφραση του Κ. Μύρρη (καθ. Κώστα Γεωργουσόπουλου).

Προλογίζοντας την παράσταση, η διεθύντρια του Καλλιτεχνικού Σχολείου και δημοτική σύμβουλος Ηρακλείου κ. Μαρία Καλουδιώτη, αναφέρθηκε με υπερηφάνεια και έκδηλη συγκίνηση στα επιτεύγματα των μαθητών και στη σκληρή δουλειά που κατέβαλαν τόσο οι μαθητές όσο και οι συντελεστές για την υλοποίηση της παράστασης.

Συντελεστές

Η µμουσική και τα τραγούδια της παράστασης ήταν πρωτότυπες συνθέσεις του μουσικού του Καλλιτεχνικού Σχολείου Ηρακλείου κ. Αργύρη Μαρούδα.

Οι άλλοι συντελεστές του έργου ήταν: Επιμέλεια προγράμματος: Μαρία Χελιδώνη. Σκηνικά- κοστούμια: Ναταλία Χριστοφίδου, Μαρίνα Σταυρίδου, Χάρης Πλεμμένος, Κώστας Μαυροειδής, Μαρίλια Σαμαρά, Μαριττέα ∆Δημητριάδη, Μαριτίνα Μαγουλάκη και Ειρήνη Γιαλύτη. Μάσκες: Βούλα Πλεύρη και Νεκτάριος Μαρίνος. Ενδυματολογική έρευνα: Μανόλης Σαριδάκης

Αγαμέμνων

Χορός: Ανδρικάκης Γιώργος, Βερνάδος Γιάννης, Γιαλύτης Μιχάλης, Καρακατσάνης Μανόλης, Κοζανίδη Ρένια, Μαθιουδάκη Κωνσταντίνα, Μαραγκάκη Ζωή, Μαρνελάκη Εύα, Νταλκά Κατερίνα, Ντίσα Ερίνα, Πατρουδάκης Σήφης, Πλεμμένος Τηλέμαχος, Ρουμελιωτάκη Ευήνα, Σταυρίδου Αντριάνα, Χατζηδογιαννάκη ∆Δήμητρα.

Διανομή: Αγαμέμνων: Τσάλος Γιώργος Κλυταιµνήστρα: Μαριτίνα Μαγουλάκη Αίγισθος: Κριμίλης Γρηγόρης Κασσάνδρα: Μαραγκάκη Μάρα Κήρυκας: Πουλάκης Μάνος Φύλακας: Περγόπουλος Τάσος.

Διδασκαλία: Σάνα Σαρρή (Σαρρηγιαννίδου).

Μουσική: Αργύρης Μαρούδας, Περικλής Σχινάς.

Χοηφόροι

Χορός: Αγγελάκη Μαρίνα, Αμαργιανιτάκη Κυριακή, Αμαργιωτάκη Παναγιώτα, Ανδρουλάκη ∆Δανάη, Ιατρού Μαριλένα, Κατσιφαράκη Ειρήνη, Κόλεβα Γεωργία, Κουβίδη Μαρία, Κωστοµανωλάκη Βάσω, Μαρκουράκη Αθηνά, Μπραχιμάϊ Σιντορέλλα, Πουλακάκη Μαρία, Πουλακάκη Σουζάνα, Πρωτογεράκη Ιωάννα, Σαμαρά Μαρίλια, Σαριδάκη Μαρία, Σεβαστάκη Ρένια, Τσαγκαράκη Στέλλα, Τσικανδυλάκη Τζένη, Χαντζάκου Λίβια, Χρονάκη Όλγα.

Διανομή: Ηλέκτρα: Ευτέρπη Χειρακάκη Ορέστης: Χάρης Πλεμμένος Κλυταιμνήστρα: Μαρία Γαληνού Αίγισθος: Ίζζυ Βασιλειάδη ∆Δούλος: Γιώργος Καρακατσάνης

Μουσική: Μαρούδας Αργύρης, Πουλάκης Μάνος, Καρακατσάνης Γιώργος.

Χορογραφίες: Καλαϊτζάκη Μαρία, Μπραχιμάϊ Σιντορέλλα, Καλουδιώτη Μαρία

Διδασκαλία: Μαρία Καλουδιώτη.

Ευμενίδες

Χορός: Μαρίνα Βόντα, Αθηνά Βορεάδη, Ειρήνη Γιαλύτη, Μαριτέα, ∆ηµητριάδη, Ειρήνη ∆Δραμουντάνη, Μανώλης Κωσταντινίδης, Γωγώ Ματθαιάκη, Μαριάνθη Πλατάκη, Εύα Ρουσοχατζάκη, Κατερίνα Σαρίκα, Αντιγόνη Σιδερίδη, Εύα Χαμαλάκη.

Διανομή: Ορέστης: Κωνσταντίνος Μαυροειδής Αθηνά: Νάντια Μουράντ Απόλλωνας: ∆Δημήτρης Ζαχαριουδάκης Φάντασμα Κλυταιμνήστρας: Μαρία Γαληνού.

Διδασκαλία: Μαρία Χελιδώνη.

Μουσική: Αργύρης Μαρούδας, Περικλής Σχινάς & Μάνος Πουλάκης.

Κοντά στην ανεύρεση δημοτικού οικοπέδου

Ανάμεσα στο ακροατήριο και οι δήμαρχοι Ηρακλείου και Χερσονήσου, κύριοι Βασίλης Λαμπρινός και Γιάννης Μαστοράκης αντίστοιχα, ο αντιδήμαρχος Ηρακλείου για τα θέματα Παιδείας κ. Γιώργος Βλαχάκης, ο αντιδήμαρχος Παιδείας Χερσονήσου κος Παρλαμάς, ο γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου κ. Αριστείδης Αθανασάκης, ο δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος της ΔΕΠΑΝΑΛ Α.Ε. κ. Νίκος Αγγελάκης και ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Ενεργοί Πολίτες» και δημοτικός σύμβουλος κ. Ηλίας Λυγερός.

Ο δήμαρχος Ηρακλείου, απαντώντας στον ειλικρινή και συγκινητικό χαιρετισμό της κυρίας Καλουδιώτη, έκανε γνωστό ότι “βρισκόμαστε πολύ κοντά” στην ανεύρεση δημοτικού οικοπέδου για την ανέγερση σχολικού συγκροτήματος, το οποίο θα στεγάσει το Καλλιτεχνικό Σχολείο εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Ηρακλείου.