Την ανάγκη στελέχωσης αλλά και αναβάθμισης του ρόλου των ελέγχων των τμημάτων Επιθεώρησης Εργασίας, ζητά με επίκαιρη ερώτησή του προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, ο Σωκράτης Βαρδάκης βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ηρακλείου.

Όπως αναφέρει στην ερώτησή του ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) αποτελεί τον ελεγκτικό μηχανισμό που είναι αρμόδιος για την ορθή εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας και της διασφάλισης των εργασιακών δικαιωμάτων, της ασφάλειας και της υγείας των εργαζομένων. Το ελεγκτικό έργο του Σ.ΕΠ.Ε. συμβάλλει καθοριστικά στην αντιμετώπιση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας. Ταυτόχρονα όμως δημιουργεί αυξημένες απαιτήσεις στο Σώμα προκειμένου να είναι σε θέση να καλύψει αποτελεσματικά την αγορά εργασίας σε όλο της το εύρος και να ανταπεξέρχεται αποτελεσματικά στις ανάγκες εργαζομένων και επιχειρήσεων.

Ο κ. Βαρδάκης μέσω της επίκαιρης ερώτησης αναφέρεται στις αλλαγές που επήλθαν στον Οργανισμό του Σ.ΕΠ.Ε., με το Π.Δ. 113/2014 (ΦΕΚ Α 180, 29-08-2014), με αποτέλεσμα να αναδιαρθρωθούν οι Υπηρεσίες του, να καταργηθούν και να συγχωνευθούν οργανικές μονάδες. Η μεταβολή αυτή οδήγησε στην κατάργηση πολλών περιφερειακών τμημάτων, ενώ η παράλληλη μείωση των οργανικών θέσεων του Σ.ΕΠ.Ε. ενέτεινε τα προβλήματα στελέχωση της υπηρεσίας.