Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας αποτελεί προτεραιότητα του Υπουργείου Υγείας, γεγονός που αποδεικνύει η κάθοδος του κ. Ανδρέα Ξανθού στο Ηράκλειο για να παραστεί στην ημερίδα με θέμα «Δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στις πόλεις. Τοπικές Μονάδες Υγείας – Από το Όραμα στην Υλοποίηση». Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί αύριο, Σάββατο 8 Ιουλίου, στις 9.30 το πρωί στο ξενοδοχείο AQUILA ATLANTIS (Υγείας 2, Ηράκλειο), στην αίθουσα «ΜΙΝΩΣ II». Την ημερίδα οργανώνει η 7η Υ.ΠΕ. Κρήτης.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, τα κυριότερα χαρακτηριστικά της μεταρρύθμισης της πρωτοβάθμιας φροντίδας είναι η καθολική και δωρεάν υγειονομική κάλυψη του πληθυσμού, η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας, εξωστρεφής λειτουργία των δομών της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (Π.Φ.Υ.), η ολιστική - ανθρωποκεντρική προσέγγιση με έμφαση στην πρόληψη και την αγωγή της υγείας στην κοινότητα.

Σκοπός της ημερίδας είναι να προσεγγίσει και να παρουσιάσει τις δράσεις για τη μεταρρύθμιση της Π.Φ.Υ., που έχει αναλάβει το Υπουργείο Υγείας και ειδικότερα την ανάπτυξη των Τοπικών Μονάδων Υγείας ως μέσο για την παροχή δημόσιων υπηρεσιών υγείας σε αστικές περιοχές, αλλά και τη συγκρότηση Ομάδων Υγείας, μέσα από τη λειτουργία των οποίων αναδεικνύεται και ενισχύεται ο ρόλος των επαγγελματιών υγείας και της διεπιστημονικής προσέγγισης. Κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης θα είναι ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και ο αν. γ.γ. του Υπουργείου Υγείας Σταμάτης Βαρδαρός. Επιπλέον, επαγγελματίες υγείας από διαφορετικούς επιστημονικούς τομείς θα αναπτύξουν τη δική τους προσέγγιση και ρόλο στην Ομάδα Υγείας, ενώ θα δοθεί βήμα για τοποθετήσεις θεσμικών φορέων και εκπροσώπων ασθενών.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη ημερίδα είχε αρχικά προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στην αίθουσα «Μανώλη Καρέλλη», στο δημοτικό κτίριο «Ανδρόγεω».

“Φύκια για μεταξωτές κορδέλες”

«Η πρόσφατη πρόσκληση που έλαβε το σωματείο εργαζομένων του ΠαΓΝΗ να συμμετέχει στην ημερίδα που διοργανώνει η διοίκηση της 7ης ΥΠΕ προκειμένου να παρουσιασθεί και να διαφημισθεί το σχέδιο του Υπουργείου για τις Τοπικές Μονάδες Υγείας, μόνο προκλητική μπορεί να χαρακτηρισθεί» αναφέρει το σωματείο εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ. Τονίζει ακόμα πως «αυτό εξηγείται εύκολα αν σκεφτεί κανείς ότι οι ΤΟΜΥ όχι μόνο δεν θα αποτελέσουν μια δομή πραγματικής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας αλλά στην ουσία θ’ αποτελέσουν ένα αποτελεσματικό «κόφτη» προς τα κέντρα υγείας και τα νοσοκομεία, παρέχοντας ελάχιστες και ξεπερασμένες υπηρεσίες υγείας, πολύ μακριά από τις πραγματικές, σύγχρονες ανάγκες του λαού μας για πρόληψη, ουσιαστική υγειονομική οργάνωση και παρέμβαση, αποκατάσταση, βοήθεια σε αδύναμες και ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Δηλαδή στην ουσία θα παρέχουν βαριά «κουτσουρεμένες» υπηρεσίες, κομμένες και ραμμένες στην τήρηση των δημοσιονομικών στόχων, των περικοπών των κοινωνικών παροχών και στην επίτευξη των ματωμένων πλεονασμάτων που δεν χαλαλίζουν χρήματα για την πραγματική εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών σε υγεία και πρόνοια.

Δεν πρέπει να δημιουργηθεί καμιά αυταπάτη για τον πραγματικό σκοπό αυτής της εκδήλωσης. Επιχειρεί να πουλήσει φύκια για μεταξωτές κορδέλες».