Τι θα γίνει με τους καταυλισμούς;

Τη συνδρομή της Αστυνομίας ζήτησε χθες η Λότζια, που ψάχνει απεγνωσμένα λύση για τους μίνι καταυλισμούς των τσιγγάνων που ξεφυτρώνουν καθημερινά εντός και εκτός των τειχών του Ηρακλείου, δημιουργώντας προβλήματα σε περίοικους και επισκέπτες. Η αλήθεια είναι ότι το κακό έχει παραγίνει καθώς κάποιοι έχουν μπερδέψει την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων- εν προκειμένω των Ρομά- με την ανοχή που στο τέλος καταλήγει σε ασυδοσία. Προφανώς και δεν είναι μόνο θέμα των τοπικών αρχών, καθώς και το κεντρικό κράτος έχει τις ευθύνες του στη συνολική διαχείριση του προβλήματος, που οξύνεται ολοένα και περισσότερο. Προφανώς και πρέπει να υπάρξει μέριμνα για τους Ρομά, αλλά προφανέστατα να εφαρμόζονται οι όροι και οι κανόνες.

Οι 4 γίνονται 7

Επτά είναι ο αριθμός των τηλεοπτικών αδειών, οι οποίες θα δοθούν, σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ).

Το ΕΣΡ, έπειτα από μακρά έκτακτη συνεδρίαση, κατέληξε στον αριθμό των επτά αδειών και θα έχει ενδιαφέρον η αντίδραση του αρμόδιου υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκου Παππά.

Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος Παππά, βάσει του οποίου είχε γίνει ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες τον περασμένο Σεπτέμβριο, προέβλεπε τέσσερις άδειες, με βάση μελέτη του Ινστιτούτου της Φλωρεντίας, ωστόσο κρίθηκε αντισυνταγματικός από το ΣτΕ.

Από Σεπτέμβριο...

Για τον Σεπτέμβριο μετατίθεται η εξεύρεση οριστικής λύσης στο θέμα των συμβασιούχων, που εργάζονται στην Καθαριότητα των Δήμων της χώρας. Από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι η νομοθετική ρύθμιση, που θα παρουσιαστεί το φθινόπωρο, πρέπει να είναι συμβατή με το Σύνταγμα και τις ευρωπαϊκές οδηγίες αλλά και να πείσει τους “θεσμούς” ότι το τέλος στην εργασιακή ομηρία αυτών των εργαζομένων, οι οποίοι εργάζονται για πολλά χρόνια στις ίδιες θέσεις, δεν συνιστά νέες προσλήψεις και δεν επιβαρύνει περαιτέρω τον προϋπολογισμό.

Η άβολη στάση

Η στάση του Αστικού ΚΤΕΛ στην πλατεία Κορνάρου είναι από τις πιο πολυσύχναστες του Ηρακλείου και σίγουρα αυτή με τους μεγαλύτερους σε ηλικία επιβάτες, οι οποίοι κατεβαίνουν στην αγορά για να κάνουν δουλειές και ψώνια. Εντούτοις τα παγκάκια της στάσης είναι λίγα και μικρά για να χωρέσουν περισσότερους από πέντε. Όταν δε οι καιρικές συνθήκες δεν είναι καλές, το πρόβλημα για αυτούς που περιμένουν γίνεται μεγαλύτερο. Μήπως να υπάρξει μια μέριμνα, για να είναι πιο υποφερτή η αναμονή του λεωφορείου;

Αναστολή διαπραγματεύσεων

Κόλαφο για την Τουρκία αποτελεί η απόφαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις κυβερνήσεις των κρατών – μελών της Ε.Ε. να αναστείλουν επίσημα τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, εάν προχωρήσει η συνταγματική μεταρρύθμιση στη χώρα.

Οι ευρωβουλευτές στην ετήσια Έκθεση Προόδου για τις Ενταξιακές Διαπραγματεύσεις της Τουρκίας εκφράζουν τις έντονες επιφυλάξεις τους για τη στάση της τουρκικής κυβέρνησης στο κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία του Τύπου και την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Διαγραμμίσεις πεζών

Η περιοχή του Μπεντεβή έχει μεγάλο κυκλοφοριακό φόρτο, καθώς χρησιμοποιείται σαν εναλλακτική για ν’ αποφεύγουν οι οδηγοί την ταλαιπωρία της Κνωσού και της Δημοκρατίας. Έχει όμως και πολλούς πεζούς λόγω και του σχολικού συγκροτήματος της περιοχής, καθώς η στάση για τους μαθητές απέχει από το σχολείο και αναγκάζονται να περπατούν ανάμεσα στα αυτοκίνητα. Η περιοχή στερείται διαγραμμίσεων για διαβάσεις πεζών και είναι κάτι πρέπει να γίνει.

Η τροπολογία

Ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τελευταία επίσκεψή του στο Ηράκλειο είχε υποσχεθεί μια γενναία χρηματοδότηση στη ΔΕΥΑΗ για την αντικατάσταση των δικτύων της, που είναι και ένα από τα μεγάλα «αγκάθια» για την ομαλή υδροδότηση της πόλης. Ωστόσο η ΔΕΥΑΗ δεν μπορεί να πάρει αυτή τη χρηματοδότηση και «τα χέρια της είναι δεμένα». Και θα είναι μέχρι να ψηφιστεί μια συγκεκριμένη τροπολογία, η προώθηση της οποίας ένας Θεός ξέρει πού βρίσκεται.

Και τοπικό ενδιαφέρον

Το survivor μπορεί να τελείωσε, αλλά ήρθε για να μείνει… Μάλιστα ενόψει του δεύτερου κύκλου, το ενδιαφέρον για συμμετοχές είναι πολλαπλάσιο. Τέτοιο (μεγάλο) ενδιαφέρον εκδηλώνεται ήδη και στο Ηράκλειο, όπου πολλοί και πολλές εμφανίζονται έτοιμοι να καταθέσουν αιτήσεις συμμετοχής στο παιχνίδι. Δεν είναι τόσο το έπαθλο όσο η δημοσιότητα που προσφέρει το παιχνίδι λόγω και της υπερβολικά μεγάλης τηλεθέασης. Σημεία των καιρών.

Έχει πλήρη εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη

Με αφορμή την είδηση που δημοσιεύτηκε και σε άλλα μέσα σχετικά με την άρση της βουλευτικής ασυλίας του Μανόλη Κεφαλογιάννη, που οι ελληνικές αρχές ζήτησαν από το ευρωκοινοβούλιο, στο πλαίσιο διερεύνησης των καταγγελιών υπαλλήλου του για παρακράτηση μέρους του μισθού της, συνεργάτες του ευρωβουλευτή αναφέρουν: «Οι πλαστογραφίες και οι εκβιασμοί σε βάρος του κ. Κεφαλογιάννη δεν μπορούν να πλήξουν ούτε τον ίδιο ούτε και την οικογένειά του. Για τα θέματα αυτά έχουν ενημερωθεί εδώ και δύο χρόνια τα θεσμικά όργανα σε Ελλάδα και Ευρώπη. Έχει καταγγείλει στις δικαστικές αρχές συγκεκριμένα στοιχεία και συγκεκριμένα πρόσωπα για κύκλωμα εκβιαστών και πλαστογράφων σε βάρος του ίδιου και της οικογένειάς του. Οι υποθέσεις αυτές ήδη διερευνώνται. Έχει πλήρη εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη. Επιθυμεί και προσωπικά την πλήρη διαλεύκανση αυτών των υποθέσεων. Οι εκβιαστές και οι πλαστογράφοι αποκαλύπτονται. Βγαίνουν τώρα οι κουκούλες της ανωνυμίας τους και θα λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους».

Δεν γίναμε Βενεζουέλα

Μεγάλες στιγμές έζησε το Καράκας από την εισβολή οπαδών του Μαδούρο στη Βουλή (όπου την πλειοψηφία έχει η αντιπολίτευση) και τον ξυλοδαρμό βουλευτών, υπαλλήλων και δημοσιογράφων. Γι’ αυτό όσοι άκριτα λένε για την Ελλάδα ότι… γίναμε Βενεζουέλα, δεν έχουν δίκιο. Είδατε εσείς τέτοιες σκηνές στο Κοινοβούλιό μας, ακόμα και όταν η Ζωή Κωνσταντοπούλου είχε αδρανοποιήσει την αστυνομική φρουρά;