Το μικρό χωριό Λευκοχώρι του Δήμου Μινώα Πεδιάδος δίνει κάθε χρόνο το δικό του στίγμα σε ένα πλούσιο πρόγραμμα περιβαλλοντικών και πολιτιστικών δράσεων με τον τίτλο ‘’Επιστροφή’’.

Το δασάκι έχει αναδειχθεί σε έναν ακόμη τόπο συνάντησης για μικρούς και μεγάλους.

Για το καλοκαίρι του 2017 το δασάκι κηρύσσει την έναρξη των εκδηλώσεων με το Σώμα Προσκόπων από τα Χανιά που επιστρέφουν και πάλι στο δάσος Λευκοχωρίου μετά από 4 χρόνια. Για πρώτη φορά μάλιστα στη μεγάλη αυτή δράση εντάσσεται και το Σώμα Προσκόπων Ρεθύμνου.

Η προκατασκήνωση έχει ήδη αρχίσει απ την Κυριακή.

Στη διπλή αυτή κατασκήνωση που θα λάβει χώρα έως 15 Ιουλίου συμμετέχουν συνολικά 37 παιδιά και 9 ενήλικες από τα συστήματα: ː 2η ομάδα Ναυτοπροσκόπων Χανίων, 5η ομάδα Ναυτοπροσκόπων Ρέθυμνου και 8η ομάδα Αεροπροσκόπων Χανίων ηλικίας 11 εως 14 ετών .

Εκτός από το δάσος δυο ακόμη εκπαιδευτικές κατασκηνώσεις οργανώνονται η μία στον Τσούτσουρο και η άλλη στο ιστορικό χωριό Βιτσιλιά.

Με την ενεργή υποστήριξη του Πολιτιστικού Συλλόγου Λευκοχωρίου έχουν ήδη επισκευαστεί τα δίκτυα νερού, οι χώροι υγιεινής και τα λουτρά, οργανώθηκαν οι χώροι εστίασης , οι αποθήκες υλικού και οριοθετήθηκαν οι χώροι κατασκήνωσης των ομάδων και του αρχηγείου.

Η τελετή λήξης της πρώτης κατασκήνωσης θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 16 Ιουλίου.

Ο χώρος στη συνέχεια θα παραδοθεί στα μικρά παιδιά ηλικίας 7 έως 11 χρονών (λυκόπουλα).

Συνολικά αναμένεται να συμμετέχουν 37 παιδιά και 14 ενήλικες από τα συστήματα: 2η αγέλη Ναυτοπροσκοπων Χανιών και 2η αγέλη Ναυτοπροσκόπων Ρέθυμνου

Την Κυριακή 9 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί στα παιδιά της κατασκήνωσης αστροπαρατήρηση με τηλεσκόπιο από τον Αντώνη Μαργαρίτη, εκπαιδευτικό και ερασιτέχνη αστρονόμο, ενώ προγραμματίζεται πεζοπορία και εκπαιδευτική δράση για το περιβάλλον υπό το συντονισμό του Πολιτιστικού Συλλόγου.

Το Σάββατο 22 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί η τελετή λήξης της κατασκήνωσης με την παρουσία των γονέων και των κάτοικων της Περιοχής.

Με την έναρξη της κατασκήνωσης στο δασάκι, το Λευκοχώρι του Δήμου Μινώα Πεδιάδος ξεκινάει ουσιαστικά έναν νέο κύκλο δράσεων για όλες τις ηλικίες, στο πλαίσιο του καλοκαιρινού προγράμματος εκδηλώσεων που θα διαρκέσουν ώς τις 8 Αυγούστου.