«Οι πολίτες για τον δημόσιο χώρο» ήταν το κεντρικό θέμα της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Κέντρο Προώθησης του Δομημένου Δημοκρατικού Διαλόγου της Καινοτομίας και της Επιχειρηματικότητας (ΔΗΜΟΣΚΟΠΙΟ).

Κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο καθηγητής Σχεδιασμού Κοινωνικών Συστημάτων δρ. Αλέξανδρος Χρηστάκης, ο αρχιτέκτων μηχανικός ΕΜΠ Οδυσσέας Σγουρός και ο αντιδήμαρχος Πέτρος Ινιωτάκης.

Ο σκοπός της εκδήλωσης ήταν η ανάδειξη της δύναμης των πολιτών, μέσω της ενεργού συμβολής τους με ιδέες και προτάσεις στην αξιοποίηση και βελτίωση του δημόσιου χώρου.

Ταυτόχρονα παρουσιάστηκε μεθοδολογία του δομημένου δημοκρατικού διαλόγου, που μετρά τέσσερις και πλέον δεκαετίες εφαρμογών σε ολόκληρο τον κόσμο, και έχει επιλεγεί από μεγάλους διεθνείς και δημόσιους φορείς για την επίλυση σύνθετων προβλημάτων και για τον καινοτομικό, συναινετικό αναπτυξιακό σχεδιασμό.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν παραδείγματα, με εντυπωσιακά αποτελέσματα, δημοτών που άλλαξαν την εικόνα περιοχών του Δήμου που χρειάζονταν άμεση παρέμβαση.

Στην συνάντηση αυτή συμμετείχαν σημαντικοί φορείς όπως ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Ηρακλείου, το Τεχνικό Επιμελητήριο, Μικρασιατικοί και Πολιτιστικοί Σύλλογοι, η Επιτροπή «Ηράκλειο: Έξυπνη πόλη», Εθελοντικές Ομάδες που έχουν αναλάβει την υιοθεσία κοινόχρηστων χώρων και εκπρόσωποι από τα τοπικά διαμερίσματα.

Αντίστοιχη εκδήλωση πρόκειται να πραγματοποιηθεί σύντομα και μέσα στην πόλη του Ηρακλείου.