Τριβές στη Λότζια για τον αριθμό των προσλήψεων στην ΚαθαριότηταΤριβές στη Λότζια για τον αριθμό των προσλήψεων στην Καθαριότητα

Στο κρίσιμο ζήτημα του ακριβούς προσδιορισμού του αριθμού των προσλήψεων που θα καταθέσει ο Δήμος Ηρακλείου στο πλαίσιο της προκήρυξης του μόνιμου προσωπικού καθαριότητας που δρομολογεί το Υπουργείο Εσωτερικών πάλλεται η Λότζια, καθώς είναι φανερό ότι οι επιλογές της θα καθορίσουν και το μοντέλο λειτουργίας της Υπηρεσίας Καθαριότητας.

Παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν αναπτυχθεί ικανοποιητικά οι συζητήσεις σε αυτό το επίπεδο, είναι ορατές οι διαφορετικές προσεγγίσεις που υπάρχουν σε σχέση με τον τρόπο λειτουργίας της υπηρεσίας. Έτσι, από τη μία πλευρά καταγράφεται η άποψη ότι θα πρέπει να προκηρυχθεί ένας περιορισμένος αριθμός θέσεων που δεν θα ξεπερνά στην καλύτερη περίπτωση τις 50, αξιολογώντας ότι τα άτομα αυτά καλύπτουν τις ανάγκες που υπάρχουν. Σε ό,τι αφορά τις αυξημένες ανάγκες κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες θα μπορούν να καλύπτονται με έκτακτο προσωπικό, το οποίο θα ανακυκλώνεται.

Οι θιασώτες της άποψης αυτής θεωρούν ωμό πολιτικό παρεμβατισμό στη λειτουργία της αυτοδιοίκησης την προτροπή του Υπουργείου να προσλάβει ισάριθμους μόνιμους σε αντιστοιχία με τον αριθμό των συμβασιούχων, (αφού επικαιροποιήσουν τα οργανογράμματα τους). Όπως υποστηρίζουν, η διαχείριση αυτή βάζει φρένο στο σχεδιασμό των Δήμων για ιδιωτικά συνεργεία καθαριότητας, που μπορούν να επιλέξουν ως πιο ευέλικτη λύση.

Την ίδια στιγμή υπάρχει και η άλλη άποψη ότι η Δήμος Ηρακλείου δεν θα πρέπει να χάσει την ευκαιρία που του δίδεται προκειμένου να καλύψει το σύνολο των αναγκών του και να αποκτήσει μόνιμους εργαζόμενους που θα μπορούν να στηρίξουν την υπηρεσία. Τονίζουν παράλληλα ότι η υπηρεσία δεν θα πρέπει να συνεχίζει να στηρίζεται στο μοντέλο υποστήριξής της από συμβασιούχους, διότι πολύ απλά οι άνθρωποι αυτοί όταν αρχίζουν να μαθαίνουν τη δουλειά και να αποδίδουν ουσιαστικά, τελειώνει η σύμβασή τους και πρέπει να φύγουν. Όπως τονίζουν ο Δήμος είναι σημαντικό να καλύψει με τρόπο οργανωμένο τις πραγματικές ανάγκες της υπηρεσίας, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις γιγαντωμένες απαιτήσεις όλης της γεωγραφικής περιφέρειας του δήμου Ηρακλείου.

Οι τελικές θέσεις της Λότζια στο επίμαχο θέμα αναμένεται να αποκρυσταλλωθούν το αμέσως επόμενο διάστημα. Για την ακρίβεια ο Δήμος έχει μπροστά του όλο το μήνα για να πάρει τις τελικές αποφάσεις του χωρίς ιδιαίτερα μεγάλη πίεση, καθώς οι συμβασιούχοι της Υπηρεσίας Καθαριότητας κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα και εξασφάλισαν με δικαστική απόφαση την πληρωμή τους. Σύμφωνα με στελέχη της Λότζια, υπάρχει ένα μικρό χρονικό κενό στο οποίο οι εργαζόμενοι είναι ακάλυπτοι στην πληρωμή τους, το οποίο καταγράφεται πανελλαδικά σε όλους τους συναδέλφους τους και υπάρχει έντονος προβληματισμός για το πώς θα καλυφθεί.

Το θέμα ερευνάται από την ΚΕΔΕ και το νομικό της τμήμα από το οποίο αναμένονται σχετικές ανακοινώσεις. Ανεξάρτητα ωστόσο από όλα τα παραπάνω αυτό το οποίο προκύπτει είναι ότι από τους συμβασιούχους που σήμερα εργάζονται στον Δήμο ένας σημαντικός αριθμός δεν θα καταφέρει να προσληφθεί στην προκήρυξη των μονίμων υπαλλήλων, καθώς δεν πληροί μια σημαντική προϋπόθεση που έχει τεθεί που προβλέπει ότι οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν στα χέρια τους απολυτήριο του Γυμνασίου. Είναι σημαντικός ο αριθμός των συμβασιούχων οι οποίοι δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στο Γυμνάσιο με αποτέλεσμα να χάνουν τη δυνατότητα συμμετοχής στον διαγωνισμό.