Να κάνει το χρέος της η κυβέρνηση

Προφανώς και δεν περιμέναμε τους ξένους επισκέπτες προκειμένου να μάθουμε την απελπιστική πολλές φορές κατάσταση του αεροδρομίου Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης». Προφανώς και γνωρίζουμε ότι εδώ και χρόνια το αεροδρόμιο Ηρακλείου λειτουργεί στα όριά του και μάλιστα πολλές φορές τα ξεπερνά. Αυτά ας τα βλέπουν όμως οι κυβερνώντες που έχουν το «Νίκος Καζαντζάκης» σχεδόν παρατημένο και ας είναι το δεύτερο αεροδρόμιο της χώρας σε επιβατική κίνηση και το πρώτο σε πτήσεις τσάρτερ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εθνική οικονομία. Προφανώς για να βρίσκεται σε αυτές τις θέσεις κάτι θα γίνεται καλά, κάποιοι θα υπερβάλλουν εαυτούς. Και αν οι ξένοι επισκέπτες μέσω γνωστής ιστοσελίδας που ασχολείται με την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών στα αεροδρόμια κάνουν λόγο για τριτοκοσμικές καταστάσεις, οι κυβερνήσεις έπρεπε να είχαν πράξει τα δέοντα εδώ και καιρό. Το Καστέλλι ακόμα και αν γίνει, θα καθυστερήσει, οπότε το «Νίκος Καζαντζάκης» πρέπει αν στηριχτεί με υποδομές και έργα. Όχι σήμερα, αλλά χθες.

“Μπλόκο” στην εκταμίευση;

Μπορεί το ΔΝΤ να μην έχει ακόμα επικυρώσει τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, φαίνεται όμως να πιέζει ακόμα για να επιβάλει τους όρους του χωρίς να αρκείται στην προνομοθέτηση των περικοπών σε συντάξεις και αφορολόγητο για το 2019 και μετά, βάζοντας σε περιπέτειες την εκταμίευση της δόσης. Κοινοτικές πηγές επιβεβαίωναν ότι το ΔΝΤ έχει καταγράψει την έλλειψη ενός βασικού για τη συμμετοχή του προαπαιτουμένου, το οποίο ζητούσε επίμονα και αφορά στη νομική γνωμοδότηση πως δεν θα καταπέσουν σαν αντισυνταγματικές η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις ή η μείωση της έκπτωσης φόρου κατά 650 ευρώ για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες. Η νομική εγγύηση που ζητούσε το Ταμείο δεν έχει παρασχεθεί, επειδή η κυβέρνηση δεν δίνει στοιχεία στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

Μανία με τις επεμβάσεις

Στον «αέρα» παραλίγο να τινάξουν οι Τούρκοι τη διάσκεψη για το Κυπιακό. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου παραδέχθηκε ότι η Τουρκία ζητά και επιμένει στην διατήρηση επεμβατικών δικαιωμάτων και στα δυο ομόσπονδα κράτη για τουλάχιστον 15 χρόνια γιατί θα τα χρησιμοποιήσει εάν χρειασθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες του Πολίτη της Κύπρου, στη συζήτηση, όταν ο κ. Κοτζιάς ρώτησε επίμονα τον κ. Τσαβούσογλου για ποιον λόγο επιμένει στα επεμβατικά δικαιώματα στη συνέχεια έκανε την ερώτηση: «Θα τα χρησιμοποιήσετε»; «Ναι, εάν χρειασθεί θα τα χρησιμοποιήσουμε» απάντησε ο κ. Τσαβούσογλου προκαλώντας παγωμάρα στην αίθουσα. Όταν για δεύτερη φορά έθεσε το θέμα ο Ν. Κοτζιάς, ο κ. Τσαβούσογλου προσπάθησε να τα μαζέψει λέγοντάς ότι «ελπίζει ότι δεν θα χρειασθεί να τα χρησιμοποιήσουν». Από τις φιλοφρονήσεις των δύο ΥΠΕΞ στο Δικταίο Άνδρο του Λασιθίου στους διαξιφισμούς του ελβετικού θέρετρου.

Το μαρτύριο της σταγόνας

Δήμος Χερσονήσου, όπως λέμε… Δήμος Ηρακλείου! Το νερό νεράκι λένε και στη Χερσόνησο, η δημοτική επιχείρηση ύδρευσης της οποίας προβαίνει σε τμηματικές διακοπές υδροδότησης ή και σε υδροδότηση εκ περιτροπής, για να προλάβει τα χειρότερα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΔΕΥΑΧ, η κατάσταση αυτή αποδίδεται αφενός στις μειωμένες ποσότητες νερού στο φράγμα Αποσελέμη και αφετέρου στο γεγονός ότι πολλές γεωτρήσεις της περιοχής παρουσιάζουν προβλήματα υφαλμύρινσης ή μειωμένης αποδοτικότητας εξαιτίας της υποβάθμισης του υδροφόρου ορίζοντα. Η δημοτική επιχείρηση επιφυλάσσεται τις επόμενες ημέρες για την ανακοίνωση συγκεκριμένου πλάνου διανομής νερού.

Αποζημιώσεις αλλά έγκαιρα

Παρέμβαση στο θέμα των ζημιών στις αγροτικές καλλιέργειες από τον καύσωνα που χτύπησε και την Κρήτη κάνει η ΝΟΔΕ Ηρακλείου της ΝΔ, εστιάζοντας στο κομμάτι της έγκαιρης αποζημίωσης. Και όπως εύστοχα επισημαίνει, οι αγρότες ακόμα περιμένουν από τον ΕΛ.Γ.Α. την εξόφληση των αποζημιώσεων για τις ζημιές μου υπέστη η παραγωγή τους το 2016. «Ευελπιστούμε, αυτή τη φορά, να δοθούν εγκαίρως οι αποζημιώσεις στους πληγέντες παραγωγούς» καταλήγει η ανακοίνωση της οργάνωσης του Ηρακλείου, που αναφέρεται στα απανωτά χτυπήματα των αγροτών από τον καιρό αλλά και την κυβέρνηση.

Ο πύραυλος πάει παντού

Παγκόσμια ανησυχία ξανά για τις κινήσεις της Βόρειας Κορέας, η οποία χθες προχώρησε στη δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλου, που έπεσε στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ιαπωνίας. Λίγες ώρες αργότερα η Βόρεια Κορέα προέβη σε επίσημες ανακοινώσεις εκ μέρους του Κιμ Γιονγκ Ουν, που διεμήνυσε πως έχει πλέον τη δυνατότητα να χτυπήσει παντού στον κόσμο. «Ο πύραυλος ήταν διηπειρωτικός βαλλιστικός (ICBM)» είπε η παρουσιάστρια της κρατικής τηλεόρασης.

Σημειώνεται ότι, αν και η Β. Κορέα έχει στο παρελθόν εκτοξεύσει πυραύλους, είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιεί διηπειρωτικό πύραυλο. Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, ο πύραυλος έφτασε το ύψος των 2.802 χλμ. και έπληξε τον στόχο του έπειτα από 39 λεπτά, αφού διάνυσε απόσταση 933 χιλιομέτρων!

Πένθος για την καλή συνάδελφο

Η απώλεια αγαπημένων προσώπων πάντα είναι δύσκολη. Και της μάνας, δυσκολότερη. Ο πόνος γίνεται αβάσταχτος και ακόμα μεγαλύτερος όταν το φευγιό έρχεται ξαφνικά και αναπάντεχα. Αυτόν τον πόνο βιώνει από χθες η καλή συνάδελφος Κορίνα Καφετζοπούλου, που έχασε τη μητέρα της. Το Σιάκι, όπως συνήθιζε να το λέει, έπεσε για ύπνο και δεν ξύπνησε ποτέ. Τα συλλυπητήριά μας στην Κορίνα και την οικογένειά της και απεριόριστο κουράγιο για να ξεπεράσουν το πένθος.

Έχει και πιο κάτω

Τη διαπίστωση ότι ο πρωθυπουργός δεν επισκέφθηκε ποτέ στο νοσοκομείο τον Λουκά Παπαδήμο, θύμα τρομοκρατικής δολοφονικής απόπειρας, κάνει ο Πέτρος Τατσόπουλος και εξάγει τα δικά του πολιτικά συμπεράσματα. Όπως έγραψε στο facebook: « Καμία από τις τριάντα έξι ημέρες νοσηλείας δεν βρήκε χρόνο ο Αλέξης Τσίπρας για να επισκεφθεί το θύμα μιας τρομοκρατικής δολοφονικής απόπειρας. Αυτό όμως δεν ήταν το πιο χαμηλό σκαλοπάτι. Υπάρχει και χαμηλότερο. Φτάσαμε στο θλιβερό σημείο να... μετράμε τις ημέρες νοσηλείας ώστε να... αποδείξουμε ότι κινδύνεψε πραγματικά η ζωή του Παπαδήμου από την έκρηξη της βόμβας, λες και μια βόμβα που σκάει στα χέρια σου, μέσα σε ένα κλειστό αυτοκίνητο, δεν αρκεί για απόδειξη...».