Τα προχθεσινά εγκαίνια της έκθεσης του ΙΤΕΤα προχθεσινά εγκαίνια της έκθεσης του ΙΤΕ

Η έκθεση «Τέχν/η/ολογία» που συνδιοργανώνουν η Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Ηρακλείου και το Ινστιτούτο Πληροφορικής του ΙΤΕ στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου εκαινιάσθηκε με επιτυχία προχθές το βράδυ. Με την έκθεση αυτή, το Πρόγραμμα Διάχυτης Νοημοσύνης του ΙΠ- ΙΤΕ συμμετέχει ενεργά στο Φεστιβάλ “Τέχνη καθ’ οδόν 2017” που διοργανώνεται από τον Δήμο Ηρακλείου.

Την έκθεση εγκαινίασε ο δήμαρχος Ηρακλείου κ. Βασίλης Λαμπρινός, ενώ στην τελετή των εγκαινίων παραβρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο εντεταλμένος σύμβουλος Πολιτισμού της Περιφέρειας Κρήτης Κώστας Φασουλάκης και εκ μέρους του ΙΤΕ ο φιευθυντής του Ινστιτούτου Πληροφορικής, καθηγητής κ. Δημήτρης Πλεξουσάκης. Την έκθεση προλόγισε ο καθηγητής κ. Κωσταντίνος Στεφανίδης, Επικεφαλής του Εργαστηρίου Αλληλεπίδρασης Ανθρώπου - Υπολογιστή του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ.

Η έκθεση προσέλκυσε από την πρώτη κιόλας ημέρα το έντονο ενδιαφέρον του κοινού, κατοίκων και επισκεπτών της πόλης, που κατέκλυσαν χθες τον χώρο της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου. Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό μέχρι και την Παρασκευή 7 Ιουλίου. Στη μοναδική στο είδος της έκθεση «Τέχν/η/ολογία», τέχνη και τεχνολογία συνυπάρχουν – δίχως να υπάρχουν διακριτά όρια μεταξύ του ενός και του άλλου. Εδώ οι τεχνολογίες αιχμής, το κατεξοχήν αντικείμενο έρευνας και ανάπτυξης του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ, συνδιαλέγονται με τις εικαστικές τέχνες. Μέσω του προγράμματος Διάχυτης Νοημοσύνης έχουν αναπτυχθεί πρωτοποριακά συστήματα στον τομέα αυτό, που βασίζονται στην αριστεία και στη διεπιστημονική τεχνογνωσία του ΙΤΕ. Τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας έχουν εφαρμογή σε πολλούς τομείς της καθημερινότητας, όπως στην εκπαίδευση, στην υγεία, στην ρργασία, στο ρμπόριο, στη διαφήμιση, στην ψυχαγωγία.

Όμως, από την πρώτη στιγμή, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα του πολιτισμού και του τουρισμού, καθώς έχουν ιδιαίτερη σημασία για τον τόπο μας. Τα τελευταία χρόνια το Ινστιτούτο Πληροφο- ρικής του ΙΤΕ έχει πραγματοποιήσει πάνω από 20 εγκαταστάσεις διαδραστικών συστημάτων στην Κρήτη, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Συνεχίζεται το φεστιβάλ

Το φεστιβάλ συνεχίζεται σήμερα με πληθώρα εκδηλώσεων για όλα τα γούστα. Ανάμεσα τους η συναυλία της Αλίκης Καγιαλόγλου. H διεθνώς αναγνωρισμένη και ιδιαίτερα αγαπητή Ελληνίδα ερμηνεύτρια ερμηνεύει στις 10 το βράδυ στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου αγαπημένα της τραγούδια. Στην κιθάρα ο Νίκος Μανιταράς.

Παραμύθια για τ’ αστέρια ζωντανεύουν στο πλαίσιο του με αφηγήτρια την Ελένη Μπετεινάκη σήμερα στις 8 στην Πλατεία Αγίας Αικατερίνης και αύριο Πέμπτη  στις 19.45  στην πλατεία Αγίου Τίτου.