«Καμπανάκι» για τον κίνδυνο ενός τέταρτου μνημονίου που ελλοχεύει εφόσον δεν υπάρξει άμεση λύση για το χρέος «χτυπά» ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, σε μια στιγμή που κυβέρνηση και δανειστές καλλιεργούν υψηλές προσδοκίες για την επικείμενη έξοδο της χώρας στις διεθνείς αγορές.

Η προειδοποίηση του κεντρικού τραπεζίτη μέσω της έκθεσης για τη νομισματική πολιτική που κατατέθηκε το Σάββατο στη Βουλή έρχεται μόλις μία μέρα μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι η Ελλάδα σχεδιάζει να βγει στις αγορές χωρίς την ασφάλεια της προληπτικής πιστωτικής γραμμής-, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για το κόστος δανεισμού του Δημοσίου.

«Η παράταση της εκκρεμότητας για το χρέος εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους και προοιωνίζεται την ανάγκη νέας χρηματοδοτικής συνδρομής μετά το 2018, κάτι που απεύχονται τόσο η Ελλάδα όσο και οι εταίροι» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο της έκθεσης το οποίο έχει δύο αποδέκτες:

-Πρώτον, τους δανειστές και ειδικότερα το Βερολίνο, οι οποίοι πρέπει να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις της συμφωνίας και να εξειδικεύσουν τα μέτρα διευθέτησης του χρέους που θα εφαρμοστούν μετά το τέλος του προγράμματος.

-Δεύτερον, την κυβέρνηση η οποία πρέπει να τηρήσει το πρόγραμμα των 113 μεταρρυθμίσεων μέχρι τον Αύγουστο του 2018 που λήγει το πρόγραμμα και να συνεχιστεί η απρόσκοπτη εισροή κεφαλαίων από τον ESM.

Θεωρητικά η Ελλάδα προλαβαίνει τρεις ακόμη αξιολογήσεις μέχρι τον Αύγουστο του 2018 που εκπνέει το πρόγραμμα, από τις οποίες η Ελλάδα μπορεί να λάβει πρόσθετη χρηματοδότηση 18,4 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων και λιγότερο για τις δανειακές της υποχρεώσεις.