Ο Κων/νος Ζαχ. Μπαντουβάς που βασανίστηκε και τουφεκίστηκε στην Αυγενική από τον αιμοσταγή Γερμανό Σούμπερτ στις 28-6-1942

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αυγενικής πραγματοποίησε εκδήλωση τιμής και μνήμης την Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017 για τον εθνομάρτυρα Κων/νο Ζαχ. Μπαντουβά επ’ ευκαιρία της συμπλήρωσης 75 ετών από των φοβερών βασανιστηρίων του και του τουφεκισμού του από τους Γερμανούς για την πατριωτική του δράση.

Ο Μπαντουβόκωστας ήταν βασικό στέλεχος της Εθνικής Αντίστασης Κρήτης. Στο μετόχι Βορού των Μπαντουβάδων, που είχε γίνει κέντρο διερχομένων, Άγγλων και αντιστασιακών, συγκέντρωνε τους Άγγλους στρατιώτες που είχαν ξεμείνει από τη Μάχη της Κρήτης και τους προωθούσε στα νότια παράλια, στους τόπους διαφυγής για τη Μέση Ανατολή.

Παρελάμβανε επίσης τα όπλα που έστελναν οι Σύμμαχοι, τα έκρυβε στο Βορού με μεγάλη μυστικότητα και τα απέστειλε στη συνέχεια στο λημέρι των ανταρτών στον Ψηλορείτη. Για τη δράση του αυτή τον πρόδωσαν στους Γερμανούς, οι οποίοι επέδραμαν στο Βορού με επικεφαλής τον αιμοσταγή Σούμπερτ και τους Τζουλιάδες στις 28 Ιουνίου 1942.

Σκότωσαν επί τόπου τον Γεώργιο Σπυριδάκη, συνέλαβαν τον Μπαντουβόκωστα, τον δεκατετράχρονο γιο του Ζαχαρία, και τα γυναικόπαιδα των Μπαντουβάδων και αφού λεηλάτησαν τα σπίτια του μετοχιού, τους οδήγησαν στην Αυγενική όπου είχε την έδρα του ο Σούμπερτ. Εκεί τον βασάνισαν φρικτά και απάνθρωπα για να αποκαλύψει πού είχε κρύψει τα όπλα, καθώς και όσα εγνώριζε για την Εθνική Αντίσταση. Του έβγαλαν το ένα μάτι, του έσπασαν τα κόκκαλα των χεριών και των ποδιών, του πλήγωσαν το σώμα, και του έβαλαν αλάτι στις πληγές, αλλά δεν κατάφεραν να του αποσπάσουν ούτε μια λέξη. Το μεγαλείο του Μπαντουβόκωστα ήταν ότι δεν αρνήθηκε τίποτε απ’ όσα του καταμαρτυρούσαν. Σε κάθε κόκκαλο που του έσπαζαν, τους έλεγε περήφανος και αδάκρυτος:

«Έχω τα όπλα, μωρέ κερατάδες, μα δεν σας τα δίδω»

«Κατέχω αυτά που ρωτάτε, μα δεν σας τα λέω».

Οι Γερμανοί μανιασμένοι από την γρανιτένια του αντίσταση ρήμαξαν το σώμα του, όχι όμως και την ψυχή του, που έμενε απτόητη και περήφανη. Ετσι στις 28 Ιουνίου 1942, τον τουφέκισαν στο νεκροταφείο της Αυγενικής και τον έριξαν σε ένα τάφο ενώ ακόμα ανάσαινε!

Ο Μπαντουβόκωστας με τη σιωπή του έσωσε το έργο της Εθνικής Αντίστασης, τα μυστικά της, Αντιστασιακά κλιμάκια, πρόσωπα, τοποθεσίες μυστικές, μυστικά συνθήματα, χωριά ολόκληρα.

Η Αυγενική και οι Αυγενικιανοί αγκάλιασαν τον θρύλο του Μπαντουβόκωστα! Στην πλατεία του χωριού δίπλα στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται μνημείο με τη μορφή του, αφιερωμένο στη μνήμη του, εκεί οι Αυγενικιανοί τον αντικρίζουν καθημερινά και θυμούνται..

Στην εκδήλωση που έλαβε χώρα μπροστά στο μνημείο έγινε τρισάγιο χοροστατούντος του εκπροσώπου του Αρχιεπισκόπου κ.κ. Ειρηναίου, αρχιερατικού επιτρόπου, Πρωτοπρεσβυτέρου Λαμπράκη Γεωργίου Δαφνών Τεμένους μετά του ιερέως του Αγίου Γεωργίου Αυγενικής Γεωργ. Σταμούλου και κατετέθησαν στέφανα:

1. Εκ μέρους του κ. δημάρχου Ηρακλείου από τους αντιπεριφεριεάρχες κ.κ. Μ. Πατακό, Π. Ινιωτάκη και Κ. Βλαχάκη

2. Εκ μέρους της τοπικής κοινότητας Αυγενικής από τον προέδρο κ. Δερμιτζάκη Ιωάννη

3. Από το Σωματείο Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης Κρήτης, ομάδες Μπαντουβάδων

4. Από τα παιδιά και τα εγγόνια του Μπαντουβόκωστα

5. Από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αυγενικής, ο πρόεδρος Σχοιναράκης Κων/νος

6. Από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Άνω Ασιτών, ο πρόεδρος Παπαγιαννάκης Νικόλαος

7. Από τον ανάπηρο πολέμου Τσικανδηλάκη Κων/νο

8. Από τα παιδιά και τα εγγόνια του Χρήστου Ζ. Μπαντουβά

9. Από τα παιδιά και τα εγγόνια του Γεωργ. Ζ. Μπαντουβά

Για τον Μπαντουβόκωστα μίλησαν ο αντιδήμαρχος Δήμου Ηρακλείου κ. Βλαχάκης και ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αυγενικής κ. Κων/νος Σχοιναράκης.

Τέλος, ο Κων/νος Κων. Μπαντουβάς, γιος του Μπαντουβόκωστα και πρώην βουλευτής, απηύθυνε θερμές συγκινητικές ευχαριστίες στους Αυγενικιανούς για τον πατριωτισμό τους και την ανθρωπιά που επέδειξαν όταν έθαψαν το σώμα του εθνομαρτυρα Μπαντουβόκωστα, τον οποίο συνεχίζουν να τιμούν μέχρι και σήμερα.

Στην ιδιαίτερα συγκινητική εκδήλωση παρευρέθηκαν κάτοικοι της Αυγενικής, των Ανω Ασιτών, μέλη του Σωματείου Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης Κρήτης, ομάδες Μπαντουβάδων και πολλοί φίλοι από την γύρω περιοχή.

Σωματείο Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης Κρήτης Ομάδες Μπαντουβάδων