Η "ΒΟΜΒΑ" ΤΟΥ ΤΖΩΡΤΖΟΓΛΟΥ ΣΤΗ Γ. ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΠΟ  ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΕ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ  • ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ Η ΕΠΣΗ ΜΕ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΑΤΑ ΠΑΝΤΩΝ

Με την απαιτούμενη πλειοψηφία των τριών τετάρτων (140-32 στη συνολική ψηφοφορία και 43-11 μεταξύ των Ενώσεων), εγκρίθηκε το νέο καταστατικό της ΕΠΟ στη χθεσινή Γενική Συνέλευση, στο οποίο περιλαμβάνονται όλες οι αλλαγές που ζητούσαν ΦΙΦΑ, ΟΥΕΦΑ και υφυπουργείο Αθλητισμού.

Έτσι ανοίγει πια διάπλατα ο δρόμος για να γίνουν εκλογές, πιθανότατα στα τέλη Ιουλίου, με τον Βαγγέλη Γραμμένο απόλυτο φαβορί για τη θέση του προέδρου.

Η ΠΔΕ της ΕΠΟ υποχρεώθηκε σε άτακτη υποχώρηση αναφορικά με τη διάταξη για τα κωλύματα των παραγόντων, που ήταν και αυτή που προκαλούσε τις ισχυρότερες αντιδράσεις από τις Ενώσεις. Έτσι την αφαίρεσε με αποτέλεσμα να καταφέρει -έστω και οριακά- να περάσει το νέο καταστατικό και να αποφύγει τις επιπτώσεις του ποδοσφαιρικού Grexit.

Υπέρ των διατάξεων του νέου καταστατικού ψήφισαν όλες οι παρούσες ΠΑΕ της Σούπερ Λίγκα, οι τρεις εκπρόσωποι της Β’ Εθνικής, αλλά και 42 Ενώσεις, μεταξύ των οποίων και εκείνες των Τρικάλων και των Χανίων, κάτι που δεν περίμενε κανείς.

«Όχι» στο νέο καταστατικό ψήφισαν μόλις 11 Ενώσεις, εκ των οποίων η Μεσσηνία που διασπάστηκε (2-1 υπέρ του «όχι»), καθώς και οι ΕΠΣ Ηρακλείου, Δυτικής Αττικής, Ευβοίας, Ηλείας, Καρδίτσας, Κέρκυρας, Κεφαλονιάς-Ιθάκης, Λακωνίας, Λασιθίου, Πειραιά.

Τζώρτζογλου κατά πάντων

Οι τόνοι στη Γ. Συνέλευση της ΕΠΟ, ανέβηκαν όταν πήρε τον λόγο ο Νίκος Τζώρτζογλου, ο οποίος επιτέθηκε κατά πάντων. Από τα “βέλη” του δεν ξέφυγε ο πρόεδρος της ΠΔΕ.

«Ποιος είναι ο κ. Δρόσος; Είναι άσχετος από ποδόσφαιρο, το είπε και ο ίδιος και το επιβεβαίωσε η παρουσία του στην ΕΠΟ» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΠΣΗ και αναφέρθηκε στα χρήματα που δόθηκαν στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο σε αντιδιαστολή με τα έξοδα του Δ.Σ. της ΕΠΟ και της ΚΕΔ (220.000 ευρώ στις ΕΠΣ, πάνω από 700.000 ευρώ το κόστος για την διοίκηση της ΕΠΟ και την ΚΕΔ).

Έκανε λόγο για “διεφθαρμένο ελληνικό ποδόσφαιρο”, το χαρακτήρισε ως “μπακάλικο” και “Σούπερ Μάρκετ”, είπε ότι είναι “από τα πιο βρώμικα σε όλο τον κόσμο, όπως και το κυπριακό, το οποίο διεύθυνε ο Κωστάκης Κουτσοκούμνης” και τόνισε ότι με τις τροποποιήσεις του καταστατικού, ο έλεγχος του ελληνικού ποδοσφαίρου περνάει στα χέρια της κυβέρνησης.

Ακολούθησε ένταση με τον Βαγγέλη Γραμμένο να πλησιάζει στο προεδρείο και να ζητά από τον κ. Δρόσο να ανακαλέσει στην τάξη τον κ. Τζώρτζογλου και να επιληφθεί της διαδικασίας.

Την «βόμβα» την κράτησε για το φινάλε ο πρόεδρος τη ΕΠΣΗ, λέγοντας ότι θα υπάρξει και άλλος υποψήφιος στις εκλογές και μένει να δούμε αν θα κατέβει ο ίδιος απέναντι από τον κ. Γραμμένο, ο οποίος μέχρι τώρα είναι ο μοναδικός υποψήφιος.

Βασιλειάδης: «Εποχή διαφάνειας»

Για αλλαγή σελίδας στο ελληνικό ποδόσφαιρο και εποχή διαφάνειας έκανε λόγο ο Γιώργος Βασιλειάδης αμέσως μετά την έγκριση του καταστατικού.

«Το ελληνικό ποδόσφαιρο αλλάζει σελίδα. Η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί παρά να εκφράσει την απόλυτη ικανοποίησή της για την ανταπόκριση που βρήκε από τις διεθνείς συνομοσπονδίες, καθώς και για την εξαιρετική συνεργασία των εθνικών οργάνων του ποδοσφαίρου που αντιλήφθηκαν την κρισιμότητα της κατάστασης”, τόνισε ο υφυπουργός αθλητισμού και πρόσθεσε : «Περνάμε πλέον στην εποχή της διαφάνειας, της λογοδοσίας και της χρηστής διακυβέρνησης. Πάντα στο πλαίσιο του νόμου και των καταστατικών διατάξεων της ΦΙΦΑ και της ΟΥΕΦΑ».

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της ΟΥΕΦΑ, Ζόραν Λάκοβιτς, εξήγησε ότι το έργο της ΠΔΕ θα είναι επιτυχημένο μόνο αν πραγματοποιηθούν οι εκλογές που θα επαναφέρουν την ομαλότητα: «Προσπαθούμε όλοι μαζί για μια επανεκκίνηση στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Η πρώτη φάση είναι ότι θα έχουμε αλλαγές στους κανονισμούς, στο καταστατικό και στο νομοσχέδιο. Αν αποδεχθούμε τις αλλαγές, τότε προχωράμε στις εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης. Τρίτο στάδιο είναι ο έλεγχος και η παρακολούθηση. Θα υπάρχει επιτροπή της ΟΥΕΦΑ στην Ελλάδα που θα παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις. Το νέο καταστατικό δεν μπορεί να προβλέψει και να λύσει όλα τα προβλήματα. Είναι ένας ζωντανός οργανισμός και σε κάθε Γ.Σ. θα πρέπει να ανανεώνεται, έτσι ώστε να αντικατοπτρίζει τις τάσεις στο ποδόσφαιρο».

Εξηγώντας τέλος τις βασικές αλλαγές που προωθούνται στο ελληνικό ποδόσφαιρο με τη νέα τάξη πραγμάτων, ο κ. Λάκοβιτς επιβεβαίωσε και την άμεση εφαρμογή στην Ελλάδα του video assistant referee: «Προτείναμε να μειωθεί ο αριθμός εκπροσώπων στη ΓΣ., προκειμένου αυτή να είναι πιο αποτελεσματική. Επίσης, αυξήσαμε τον αριθμό επαγγελματικών ομάδων. Κάθε όργανο της ΕΠΟ θα έχει εκπροσώπους του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Για την διαιτησία, θα υπάρχει και εκεί έλεγχος. Θα στείλουμε τους καλύτερους εμπειρογνώμονες για το video assistant referee».