Επιθεώρησαν έργα με κοινοτικά κονδύλια

Διήμερη επίσκεψη στην Περιφέρεια Κρήτης πραγματοποίσαν στελέχη των Γενικών Δ/σεων Περιφερειακής Πολιτικής και Απασχόλησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στελέχη του Υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης, με σκοπό να ενημερωθούν για την πορεία υλοποίησης του ΕΠ ΚΡΗΤΗ 2014-2020. Για το νλόγο αυτό έγινε τεχνική συνάντηση στο ξενοδοχείο Ατλαντίς με τη συμμετοχή των στελεχών της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του ΕΠ Κρήτης.

Οι εκπρόσωποι της Ε.Ε. και του Υπουργείου εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος και τη δυνατότητα επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων που έχουν τεθεί. Ειδικότερα, αναφέρθηκαν στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί στα θέματα που αφορούν στην Έξυπνη Εξειδίκευση, τις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (ΟΧΕ) και στις δράσεις καταπολέμησης της φτώχειας.

Στο πλαίσιο των ενημερωτικών συναντήσεων πραγματοποίησαν χθες επισκέψεις σε συγχρηματοδοτούμενα έργα που χωροθετούνται στα Χανιά. Μεταξύ αυτών το αρχαίο θέατρο της Απτέρας απ’ όπου και η φωτογραφία.

Στηρίζει τον… «αστοιχείωτο»

Την απόλυτη στήριξη του πρωθυπουργού απολαμβάνει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης. Η στήριξή αυτή μάλιστα έγινε με τον πιο επίσημο τρόπο, από τα χείλη του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα, κατά την ομιλία του προς τους εργαζομένους του Υπουργείου.

«Εμείς οι αστοιχείωτοι καταφέρνουμε και ξεπερνάμε πολλές φορές, ακόμα και θεσμικά εμπόδια, αυτών που έχουν ιδιαίτερη στοιχείωση …», είπε ο πρωθυπουργός, κοιτώντας προς το μέρος του Παύλου Πολάκη και γελώντας με νόημα, ενώ μάλιστα στο σημείο εκείνο το κοινό που τον άκουγε διέκοψε με χειροκροτήματα.

Η αναφορά ήταν σαφής προς την ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών, που αναφέρεται στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας και χαρακτηρίζει την κριτική του «αστοιχείωτη». Ο δε Πολάκης προηγουμένως, με αφορμή την απόφαση του ΣτΕ είχε γράψει... ποίημα στο λογαριασμό του στο facebook, χαρακτηρίζοντας την Δικαιοσύνη «προστασία του κάθε "νταβατζή"»!

Αγορές και … κόστος

«Φρένο» στις προθέσεις του Μαξίμου για μια δοκιμαστική έξοδο στις αγορές ακόμη και τον Ιούλιο επιχείρησε να βάλει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ με δηλώσεις του στην Αθήνα. Ο κ. Ρέγκλινγκ είπε ότι «μετά από τόσα χρόνια απουσίας από τις αγορές είναι σωστό να επιστρέψετε με αργά βήματα». Τοποθέτησε το χρονικό σημείο στο τέλος του 2017 ή στις αρχές του 2018, εφόσον υπάρξει «συνέχεια του προγράμματος», συνδέοντας έτσι εμμέσως πλην σαφώς το ζήτημα με την επιτυχή ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης που θα αρχίσει τον Οκτώβριο.

Ο επικεφαλής του ESM δεν χαρίστηκε στην κυβέρνηση καθώς θύμισε ότι η «ατυχής αναστροφή των μεταρρυθμίσεων» το 2015 κι ενώ το 2014 η Ελλάδα είχε ήδη βγει δύο φορές στις αγορές, κόστισε συνολικά 100 δισ. ευρώ. Απ’ όλα αυτά ο Τσίπρας κατάλαβε ότι θα βγούμε στις αγορές με το σπαθί μας!

Απροθυμία δημάρχου;

Αλήθεια, δεν βλέπω και μεγάλη προθυμία από τον Δήμο Αγίου Νικολάου να μετονομάσει τον κινηματογράφο «Χριστίνα» σε Νίκο Κούνδουρο… Γιατί δεν δείχνει τόση διάθεση ο Ζερβός; Ίσως γιατί πρόλαβε και το είπε άλλος; Ή γιατί δεν θεωρεί τόσο μεγάλο το μέγεθος του Κούνδουρου;

Καμίνι

Οι Μοίρες έσπασαν το χθεσινό ρεκόρ θερμοκρασίας στην Κρήτη, καθώς στη 1:20 το μεσημέρι το θερμόμετρο σκαρφάλωσε στην περιοχή στους 41,7 βαθμούς Κελσίου. Πάντως ,για την περιοχή η ανοδική πορεία του υδράργυρου ήταν μάλλον αναμενόμενη, για όσους γνωρίζουν ή έχουν βιώσει τη λάβα της Μεσσαράς.

Η απρέπεια

Το χθεσινό κείμενο της «Πατρίδας» διά χειρός Γιάννη Σμαραγδή είχε έναν γρίφο, έτσι νομίζουν πολλοί. Επειδή δεν κατονομάζει εκείνον που έκανε την απρέπεια. Αλλά τι σημασία έχει ποιος είναι. Σημασία έχει γιατί το έκανε. Κι αυτό μετράει περισσότερο για τον χαρακτήρα του και το πώς αντιμετωπίζει κορυφαίους καλλιτέχνες.

Διπλή η κάθοδος

Έγραφα προχθές ότι θα έρθει τον Αύγουστο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στην Κρήτη για την επέτειο του Ολοκαυτώματος των Ανωγείων. Αλλά δεν θα είναι η πρώτη του αυτό το διάστημα, αφού τέλος Ιουλίου ο πρόεδρος θα είναι πάλι στην Κρήτη!

Ο κ. Παυλόπουλος εξέφρασε την επιθυμία να είναι στις εκδηλώσεις που προγραμματίζονται για τον Νίκο Καζαντζάκη- πιθανόν να είναι στις 29 του μήνα, αλλά το πρόγραμμα θα κλείσει τη Δευτέρα, οπότε θα δουν και από την προεδρία τις υποχρεώσεις του. Μια και αναφέρομαι στον πρόεδρο, πάντως, να σημειώσω ότι η σχέση με την Κρήτη –και με τα Ανωγεια- είναι παλιά. Μάλιστα μου έλεγαν ότι είχε έρθει-ως κορυφαίο στέλεχος της ΝΔ τότε- και πριν μερικά χρόνια σε γάμο ανωγειανό (που είχε γίνει στο Ηράκλειο) και τότε του είχαν χαρίσει ένα πολύ καλό κρητικό μαχαίρι! Το οποίο φαντάζομαι το έχει κρατήσει!

Συγκίνησε και συγκινήθηκε

Στην παρουσίαση του νέου του βιβλίου «ΑΚΡΩΝΥΜΙΑ», όπου παρευρέθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και προλόγησαν ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Ευάγγελος Μεϊμαράκης και ο πρόεδρος της βουλής Νίκος Βούτσης, ο Μανώλης Γλέζος συγκίνησε και συγκινήθηκε.

«Κι αν πεθάνω θα σας κυνηγάει η ύπαρξή μου, για να κάνετε αυτό που πρέπει να κάνετε! Μη νομίζετε ότι θα γλυτώσετε από μένα... Ναι Τόσκα, θα σας κυνηγάει η ύπαρξή μου, για να κάνετε αυτό που πρέπει να κάνετε! Μη νομίζετε ότι θα γλυτώσετε από μένα ποτέ» είπε λίγο πριν ολοκληρώσει την ομιλία του. Έπειτα συγκινημένος κάθισε στην καρέκλα του και έπιασε το κεφάλι του…

Έρχονται τα ραβασάκια του ΕΦΚΑ

Νέα ραβασάκια με αναδρομικά χαράτσια θα αρχίσει να στέλνει από τον Ιούλιο ο ΕΦΚΑ βάζοντας ξανά στο στόχαστρο τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αγρότες και τους επιστήμονες (δικηγόρους, γιατρούς, μηχανικούς κ.α.).

Με απόφαση που έλαβε την Τετάρτη το διοικητικό συμβούλιο του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, αρχικά το «μάρμαρο» θα κληθούν να πληρώσουν σοι έκαναν έναρξη επαγγέλματος την 1η Ιανουαρίου 2017.

Στα ειδοποιητήρια αυτά, που κατά πληροφορίες αφορούν περίπου 55.000 ασφαλισμένους, θα περιλαμβάνεται αναδρομικά το ελάχιστο ποσό μηνιαίας εισφοράς ύψους 167 ευρώ για έξι μήνες.