Τον οδικό χάρτη για τον ενιαίο φορέα της Κεντροαριστεράς εξειδίκευσε στην ομιλία της στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, που ξεκίνησε χθες, η Φώφη Γεννηματά, προτείνοντας όλες οι διαδικασίες να ολοκληρωθούν εντός του 2017.

Παράλληλα, επιτέθηκε στην κυβέρνηση, απορρίπτοντας για ακόμη μια φορά το κάλεσμα του Αλέξη Τσίπρα για μελλοντική συνεργασία, ενώ στηλίτευσε έντονα την αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στο ότι η βία και η τρομοκρατία προέρχονται μόνο από την Αριστερά, δηλώνοντας με νόημα: «Υπάρχει και η Χρυσή Αυγή, ο φασισμός, η ακροδεξιά. Το ξεχάσαμε;».

Στα μέσα του χαιρετισμού του στο συνέδριο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος έδωσε απάντηση στην κ. Γεννηματά και την πρόταση για κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης.

Ο κ. Τζανακόποπουλος σημείωσε ότι δεν μπορούν να υπάρξουν ίσες αποστάσεις και σχήματα ενιαίας πολιτικής συνεννόησης σε μια τέτοια συγκυρία και σε μια τέτοια «αδυσώπητη» πολιτική μάχη και συμπλήρωσε ότι «τα πολιτικά σχέδια της Αριστεράς και της Δεξιάς ήταν και θα παραμένουν ασυμφιλίωτα και ευθέως ανταγωνιστικά... Η Κεντροαριστερά θα κριθεί από τις επιλογές που θα κάνει σε αυτή την ιστορική καμπή», κατέληξε.

Το μάτι στο κοινό της Κεντροαριστεράς με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον έκλεισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στον δικό του χαιρετισμό στο συνέδριο.

«Μπορεί πρέπει να συνομιλούμε και να αναζητούμε συγκλίσεις», τόνισε εισαγωγικά ο πρόεδρος της Ν.Δ. και πρόσθεσε:

«Με απόλυτη ειλικρίνεια σας λέω ότι αν και μεγάλωσα θεωρώντας τον χώρο σας αντίπαλο, είμαστε στην ίδια πλευρά του λόφου. Αυτά που μας χωρίζουν είναι λιγότερα από αυτά που μας ενώνουν. Η πίστη στους ευρωπαϊκούς κανόνες και τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας, περισσότερο παρά ποτέ να συνεννοηθούμε στα μεγάλα και στα δύσκολα».

Επίσης, αναφερόμενος εμμέσως στις μετεκλογικές συνεργασίες επισήμανε ότι «όταν οι συνθήκες το απαιτήσουν, τα κόμματά μας μπορούν να κάνουν τις υπερβάσεις που το εθνικό συμφέρον απαιτεί», κερδίζοντας το χειροκρότημα ενός μέρους της αίθουσας. Κατηγόρησε από την άλλη πλευρά την κυβέρνηση για ψεύτικες υποσχέσεις, που -όπως είπε- «λειτουργούν καταστροφικά και διχάζουν την κοινωνία».

Ενωτική ήταν η παρέμβαση του Κώστα Σημίτη στο συνέδριο, με τον πρώην πρωθυπουργό να υποστηρίζει πως οι δυνάμεις της Κεντροαριστεράς πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να πετύχουν την ευρύτερη δυνατή συσπείρωση, στο πλαίσιο της δημιουργίας ενός ευρύτερου σχήματος.

Την ίδια στιγμή, εξελίξεις και μάλλον διάσπαση αναμένονται στην «Ώρα Αποφάσεων» των τριών πρώην υπουργών, της Άννας Διαμαντοπούλου, του Γιώργου Φλωρίδη και του Γιάννη Ραγκούση. Η απόφαση του Γ. Ραγκούση να παραστεί στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια των υπολοίπων μελών της πολιτικής κίνησης.

«Ο τόπος έχει ανάγκη από ένα μεγάλο Κίνημα που θα εκπροσωπεί τις δυνάμεις του πολιτικού φιλελευθερισμού, της σοσιαλδημοκρατίας, της οικολο- γίας, της μεταρρυθμιστικής Αριστεράς, της εναλλακτικής πολιτικής. Ένα προοδευτικό κίνημα απέναντι στους αριστερούς και δεξιούς συντηρητικούς, απέναντι στους αριστερούς και δεξιούς λαϊκιστές. Ένα Κίνημα που δεν θα είναι άθροισμα επιτελείων. Ένα Κίνημα που θα καθορίσει τη διακυβέρνηση της χώρας, θα επαναφέρει τη Λογική και θα τολμήσει ριζοσπαστικές αλλαγές», ήταν το μήνυμα του Σταύρου Θεοδωράκη. Ο επικεφαλής του Ποταμιού έβαλε ωστόσο έναν όρο, λέγοντας ότι για να υπάρξει συνεργασία και διάλογος πρέπει «ο ένας να σέβεται τον άλλο». Σε εκείνο το σημείο αναφέρθηκε στις "μεταγραφές βουλευτών του Ποταμιού στη μέση της κοινοβουλευτικής περιόδου -μετά από παζάρια και υποσχέσεις- που δημιούργησαν ένα χάσμα στις σχέσεις μας". Ξεκαθάρισε ότι "στη δική μας Προοδευτική Συμμαχία δεν έχει θέση για τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛΛ.