Το 13ο Διεθνές Συνέδριο της Ελληνικής Αστρονομικής Εταιρίας θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο από αύριο, Κυριακή 2 ως τις 6 Ιουλίου.

Το συνέδριο διοργανώνουν η Ελληνική Αστρονομική Εταιρία, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.

Τα συνέδρια της ελληνικής αστρονομικής εταιρίας είναι το κύριο επιστημονικό δρώμενο της Ελληνικής Αστρονομικής κοινότητας.

Στο συνέδριο, που διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια σε μια διαφορετική ελληνική πόλη, θα παρουσιαστούν επιστημονικά θέματα που σχετίζονται με την αστρονομία, την αστροφυσική, και τη διαστημική φυσική και θα συμμετέχουν πάνω από 150 επιστήμονες από πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα από δεκαεννέα χώρες (Ελλάδα, Αυστρία, Αργεντινή, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένο Βασίλειο, Η.Π.Α, Ινδία, Ισπανία, Ιταλία, Μεξικό, Ολλανδία, Πολωνία, Σερβία, Σουηδία, και Χιλή).

Στο πλαίσιο του συνεδρίου διοργανώνονται δύο δράσεις για το ευρύ κοινό.

Αύριο, Κυριακή 2 Ιουλίου, ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νικόλαος Κυλάφης, θα δώσει ομιλία για το ευρύ κοινό με θέμα: "Αστροφυσικοί πίδακες: Εκροή ύλης από μαύρες τρύπες." Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στις 8 το βράδυ στη δημοτική αίθουσα «Μανώλης Καρέλλης» της οδού Ανδρόγεω.

Επίσης αύριο, στην περιοχή Καράβολας στην παραλιακή Ηρακλείου στις 5:30 το απόγευμα, διοργανώνεται ένα αστρονομικό παιχνίδι θησαυρού για παιδιά ηλικίας 7-11 ετών. Η ομάδα διάχυσης της αστρονομίας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών σε συνεργασία με την Αστρονομική Ομάδα Φοιτητών Πανεπιστημίου Κρήτης υπόσχεται με ευφάνταστο και διασκεδαστικό τρόπο να «μυηθούν» τα παιδιά στην Αστρονομία. Πληροφορίες - Κρατήσεις θέσεων για το κυνήγι θησαυρού: [email protected] .Η είσοδος είναι ελεύθερη και για τις δύο εκδηλώσεις.