Η τεχνητή νοημοσύνη θα ξεπεράσει τους ανθρώπους σε όλες σχεδόν τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες

Της Άννας Κωνσταντουλάκη

Πριν λίγες μέρες ανοίγοντας την τηλεόραση, το ενδιαφέρον μου κέντρισε ένα ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ2 που έδειχνε τη μελλοντική ζωή μας μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια με τα ρομπότ.

Η εκπομπή παρουσίαζε τα ερευνητικά προγράμματα διαφόρων πανεπιστημίων του κόσμου που δημιουργούν ρομπότ τα οποία παίζουν ποδόσφαιρο, εργάζονται στην παραγωγή τροφίμων, ετοιμάζονται να πιάσουν δουλειά ως... αστυνομικοί περιπολώντας εμπορικά κέντρα (στο Ντουμπάι αυτό), διδάσκουν χορό.

Ερευνητές στην Ιαπωνία ανέπτυξαν ένα ρομποτικό δάσκαλο ο οποίος είναι σχεδιασμένος να μαθαίνει στους ανθρώπους πώς να χορεύουν.

Τα ρομπότ είναι ήδη εδώ και κάθε ημέρα που περνάει στέλνουν όλο και περισσότερους ανθρώπους στην ανεργία.

Άλλωστε χιλιάδες ειδικοί και αναλυτές της τεχνητής νοημοσύνης συνεχίζουν να προβλέπουν την επέλασή της, καθώς και ότι θα ξεπεράσει τους ανθρώπους σε όλες σχεδόν τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου της Οξφόρδης ρώτησε αρκετές εκατοντάδες ειδικών της μηχανικής μάθησης σχετικά με το πόσα χρόνια θα χρειαστεί η τεχνητή νοημοσύνη να ξεπεράσει συγκεκριμένα πεδία-ορόσημα των ανθρωπίνων δυνατοτήτων.

Σύμφωνα με τις απαντήσεις τους, οι μηχανές που θα μπορούν να συνθέσουν ακαδημαϊκές εργασίες θα είναι έτοιμες το 2026, ενώ οι οδηγοί φορτηγών θα αντικατασταθούν από την τεχνητή νοημοσύνη έως το 2027.

Παράλληλα, η A.I. θα ξεπεράσει την ικανότητα του ανθρώπου στο εμπόριο έως το 2031, ενώ το πρώτο best-seller γραμμένο από μηχανή αναμένεται να κυκλοφορήσει στα βιβλιοπωλεία του 2049. Τέσσερα χρόνια αργότερα, το 2053, στα χειρουργεία θα υπάρχουν μόνο μηχανές. Τα ρομπότ στο μέλλον δεν θα παίρνουν μονο τις δουλειές μας, αλλά θα αναλάβουν και το νοικοκυριό του σπιτιού.

Ισπανοί ερευνητές παρουσίασαν ένα ανθρωποειδές ρομπότ που σιδερώνει ρούχα - με μεγάλη μάλιστα προσοχή στο έργο του, ώστε να μην αφήσει καμία ζάρα. Τελικός τους στόχος είναι ο ΤΕΟ, που θα μαθαίνει να κάνει οτιδήποτε απαιτεί ένα νοικοκυριό απλώς βλέποντας τους ανθρώπους πώς να το κάνουν.

Πώς σας φαίνεται;