Η στήριξη των κρητικών προϊόντων και η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα αποτέλεσαν κύριο σημείο ανάλυσης, στο πλαίσιο ημερίδας της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Κρήτης, που πραγματοποιήθηκε στην Ιεράπετρα.

Στην ημερίδα συζητήθηκε αναλυτικά η προώθηση κρητικών προϊόντων μέσω των σημάτων «Κρήτη», «κρητική κουζίνα» και «κρητικό μπακάλικο».

Στην ημερίδα οι εμπλεκόμενοι φορείς, επιχειρηματίες στους τομείς των τροφίμων, εστίασης, τουρισμού ενημερώθηκαν παράλληλα για το εγκεκριμένο τριετές ευρωπαϊκό πρόγραμμα προώθησης «The European Food Masters – Taste the Authentic» (προωθητικό πρόγραμμα προβολής και ανάδειξης των τοπικών ποιοτικών προϊόντων του νησιού στην εσωτερική αγορά και στην αγορά της Γερμανίας).

Ο πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Κρήτης Τάσος Κουρουπάκης και τα στελέχη της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης ενημέρωσαν τους συμμετέχοντες στην ημερίδα για όλες τις δράσεις όπως πιστοποιήσεις επιχειρήσεων, εκθέσεις, επιχειρηματικές αποστολές, προσκλήσεις αγοραστών, προβολή, έντυπα, καθώς και για τα οφέλη που προκύπτουν για την ενδυνάμωση του πρωτογενούς τομέα και την προώθηση των κρητικών προϊόντων.

Όπως αναφέρθηκε στην ημερίδα, μέχρι σήμερα έχουν ήδη σημανθεί 600 προϊόντα με το σήμα «κρήτη», 38 χώροι μαζικής εστίασης με το σήμα «κρητική κουζίνα και 5 «κρητικά μπακάλικα» σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Ο πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης, Τάσος Κουρουπάκης, ευχαριστώντας τους συμμετέχοντες για το ενδιαφέρον που έδειξαν στη διεξαγωγή της ημερίδας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το έργο της Αγροδιατροφικής για την προώθηση των κρητικών προϊόντων στην εσωτερική και διεθνή αγορά είναι συλλογικό και έχει τη στήριξη των φορέων του πρωτογενούς τομέα αλλά και των εμπλεκόμενων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Τη ικανοποίηση της εξέφρασε η αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου Πελαγία Πετράκη για την ημερίδα και την ανταπόκριση που είχε και κάλεσε τους επιχειρηματίες του Λασιθίου να εμπιστευτούν και να στηρίξουν το έργο της Αγροδιατροφικής.

Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα, Μανόλης Χνάρης, σε παρέμβασή του μίλησε για το βασικό αναπτυξιακό εργαλείο της Περιφέρειας Κρήτης, την Αγροδιατροφική Σύμπραξη, στο πλαίσιο υλοποίησης του στρατηγικού σχεδιασμού για τον πρωτογενή τομέα, καθώς και τις δυνατότητες και τα οφέλη που υπάρχουν για τα προϊόντα, τις υπηρεσίες και τις επιχειρήσεις του νησιού.

Όπως τονίστηκε από όλους τους ομιλητές, μόνο με τη συνεργασία και την οργάνωση τα προϊόντα του νησιού θα αποκτήσουν τη θέση και την αγοραστική δύναμη που τους αξίζει, ενώ έτσι θα επιτευχθεί και η διασύνδεση των δύο πυλώνων της οικονομίας, του πρωτογενούς με τον τουριστικό κλάδο, με σκοπό την καθιέρωση της Κρήτης ως γαστρονομικού προορισμού.