Αυτή η εικόνα πρέπει πρωτίστως εμάς τους ίδιους να ενοχλεί, να νιώσουμε εμείς ντροπή για την απραξία μας και μετά λοιπόν μπορούμε να έχουμε το δικαίωμα να απαιτούμε από τις αρχές, τοπικές και μη, να μην κάνουν ανατολίτικα… πασαλείμματα.

Tης Αντωνίας Κουτσάκη

Ένα από τα κλισέ που σιχαινόμουν απο τότε που έπιασα δουλειά ήταν η φράση’’ και τι θα πουν οι τουρίστες”. Τι θα πουν οι ξένοι για τις λακκούβες στους δρόμους, τι θα πουν για τα σκοτωμένα ζωα, τι θα πουν για τα σκουπίδια στους δρόμους, σε θάλασσες και ακτές, για τα μισοτελειωένα έργα, για τη σκόνη, για τα κουνούπια κ.λπ. κ.λπ.

Λες και για μας τους ιθαγενείς όλες αυτές οι εικόνες έπρεπε να είναι ανεκτές,να μας αρμόζουν και να τις δεχόμαστε σαν κάτι φυσιολογικό για ένα 8μηνο και μόνο το καλοκαίρι με κάποια πασαλείμματα να προσπαθούμε να μοιάζουμε Ευρωπαίοι.

Όμως, για να παραφράσουμε αυτό που έλεγε ο μεγάλος μας Μάνος Χατζιδάκις ότι “αν δεν φοβάσαι το θηρίο αρχίζεις και του μοιάζεις”, ως Έλληνες…ατρόμητοι έχουμε δεχτεί πολλά από αυτά- για κάποια είμαστε οι κύριοι υπεύθυνοι- σαν να μην τρέχει τίποτα. Σαν αυτό το 8μηνο να δεχόμαστε την τριτοσκοσμικότητα, τη μιζέρια, την έλλειψη αγάπης για αυτή την πατρίδα, γωνιακό μαγαζί που μας έλαχε.

Με τον περίφημο ωχαδερφισμό μας…Ελα, βρε αδερφέ, εγώ θα βγάλω το φίδι από την τρύπα;

Κι έρχεται ύστερα η εικόνα του Γουίλ Σμιθ, του διάσημου σταρ και της οικογένειάς του. Τα ‘’αμερικανάκια” στην κρουαζιέρα τους στο Ιόνιο μάζεψαν από τις παραλίες στους Αντίπαξους 22 ολόκληρες σακούλες με καθε λογής σκουπίδια.

Μάλιστα η κόρη του σχολίασε στα σόσιαλ μίντια πως δεν άντεξε να βλέπει αυτές τις πανέμορφες παραλίες της Ελλάδας γεμάτες σκουπίδια.

Τους βοήθησαν και τέσσερις άγνωστοι, που ευτυχώς για μας δεν ήταν ξένοι τουρίστες, αλλά Έλληνες εθελοντές.

Δεν θα μιλήσω για τον δήμαρχο, για τον αριθμό που είχαν οι σακούλες, αν ήταν 22 ή 2.

Αυτή η εικόνα πρέπει πρωτίστως εμάς τους ίδιους να ενοχλεί, να νιώσουμε εμείς ντροπή για την απραξία μας και μετά λοιπόν μπορούμε να έχουμε το δικαίωμα να απαιτούμε από τις αρχές, τοπικές και μη, να μην κάνουν ανατολίτικα… πασαλείμματα μόνο και μόνο για το…ευρωπαϊκό μας 3μηνο του καλοκαιριού.