Συνολικά 34 βραβεία κατόρθωσε να αποσπάσει η Ελλάδα στο διεθνή διαγωνισμό “Terra Olivo” από τα οποία σχεδόν τα μισά αφορούσαν κρητικά ελαιόλαδα.

Συνολικά η Κρήτη κατάφερε να λάβει 15 από τα 34 βραβεία, ενώ είναι η μοναδική περιφέρεια σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για την οποία καθιερώθηκε ειδικό βραβείο “BEST OF CRETE”.

Το ειδικό βραβείο παρέλαβε ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Κρήτης, αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Μανόλης Χνάρης ως επίσημος προσκεκλημένος των διοργανωτών. Το πρώτο βραβείο στα διαγωνιζόμενα κρητικά ελαιόλαδα έλαβε ο παραγωγός-τυποποιητής Γιώργος Ανδρεαδάκης για το προϊόν που παράγει με την ονομασία «Critida Premium PDO Messara».

Μάλιστα σε συνάντηση στη Περιφέρεια ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης και ο αντιπεριφερειάρχης Μανόλης Χνάρης συνεχάρησαν τον κ. Ανδρεαδάκη για την κατάκτηση του πρώτου βραβείου.

Τα δείγματα των ελαιολάδων ξεπέρασαν τα 630 με συμμετοχές από 20 χώρες. Τα δείγματα προέρχονταν από 65 διαφορετικές ποικιλίες και τα αξιολόγησαν 36 διακεκριμένοι κριτές από 7 χώρες. Από την Ελλάδα συμμετείχαν στην κριτική επιτροπή η Ελευθερία Γερμανάκη και η Χρύσα Γιατρά.

«Είναι πολύ σημαντικό που τα κρητικά προϊόντα διακρίνονται και βραβεύονται διεθνώς για την εξαιρετική ποιότητά τους» ανέφερε μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης για να προσθέσει:

«Η Περιφέρεια Κρήτης προς την κατεύθυνση αυτή συνεργάζεται με τους φορείς, τους παραγωγούς, προτάσσοντας το τρίπτυχο ταυτότητα-ποιότητα-ανταγωνιστικότητα». Ο περιφερειάρχης επίσης εξέφρασε τα συγχαρητήριά του και στους άλλους παραγωγούς-εταιρείες που διακρίθηκαν αλλά και σε όλους όσους συμμετείχαν σε αυτόν τον κορυφαίο στον κόσμο διαγωνισμό.

«Σε ένα τέτοιο σημαντικό και διεθνώς αναγνωρισμένο διαγωνισμό οι διακρίσεις που κέρδισαν τόσα πολλά κρητικά ελαιόλαδα επιβεβαιώνουν για ακόμη μια φορά την υψηλή ποιότητα και τα εξαιρετικά χαρακτηριστικά του Κρητικού ελαιολάδου» ανέφερε από την πλευρά του ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Μανόλης Χνάρης για να προσθέσει:

«Το γεγονός επίσης ότι υπάρχει χωριστή κατηγορία διάκρισης «BEST OF CRETE» για τα ελαιόλαδα του νησιού μας, που δεν συμβαίνει με καμία άλλη Περιφέρεια, αποτελεί την επιβράβευση των προσπαθειών, που κάνουμε ως Περιφέρεια Κρήτης με τον Παγκρήτιο Διαγωνισμό Ελαιολάδου και παράλληλα αποτελεί την αναγνώριση του νησιού μας ως μίας από τις κυριότερες ελαιοπαραγωγικές περιοχές».