Γκουλής, Βασιλείου, Νιόπλιας μαζί με τον κόσμο του ΟΦΗ πανηγυρίζουν την ιστορική κατάκτηση του Κυπέλλου, τον Ιούνιο του ‘87 Γκουλής, Βασιλείου, Νιόπλιας μαζί με τον κόσμο του ΟΦΗ πανηγυρίζουν την ιστορική κατάκτηση του Κυπέλλου, τον Ιούνιο του ‘87

Μια ομάδα γίνεται μεγάλη μέσα από τους τίτλους και τις επιτυχίες της και ο ΟΦΗ μεγαλούργησε από τα μέσα της δεκαετίας του 80 κάνοντας την Ελλάδα να παραμιλάει με το ποδόσφαιρο που έπαιζε. Η καταξίωση όμως ήρθε μετά από το βράδυ της 21ης Ιουνίου 1987 όταν η αρμάδα του Γκέραρντ πήρε το κύπελλο Ελλάδας από τον Ηρακλή και το έφερε στην Κρήτη. Αυτός ήταν ο μοναδικός τίτλος εν Ελλάδι (πήρε και το Βαλκανικό το 1989) αλλά ο ΟΦΗ μπήκε στο κλαμπ των μεγάλων με την πορεία που ακολούθησε σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Από το 1985 μέχρι το 2000, την 15ετία του Γκέραρντ, ο ΟΦΗ κατέλαβε μία φορά τη 2η θέση, δύο την 3η, άλλες δύο την 4η, πανηγύρισε το Βαλκανικό Κύπελλο του 1989, έλαβε μέρος στον τελικό Κυπέλλου του 1990 και αγωνίστηκε στη φάση των «16» του Κυπέλλου Κυπελλούχων και του Κυπέλλου UEFA.

Η πορεία προς τον τελικό

Ο ΟΦΗ πριν φτάσει στον τελικό, απέκλεισε την Θήβα (2-0), τον Εδεσσαϊκό (3-0 εντός, 1-2 εκτός) και τον Απόλλωνα Αθηνών (4-0 εντός, 0-1), φτάνοντας στα προημιτελικά. Εκεί, απέκλεισε με δύο νίκες την Καλλιθέα (4-0, 2-0) και προκρίθηκε στα ημιτελικά όπου βρήκε στον δρόμο του τον Διαγόρα Ρόδου. Με δύο νίκες (3-1 και 2-0) ο ΟΦΗ βρέθηκε στον τελικό της 21ης Ιουνίου.

To πήρε ο Σηφάκης

Στον τελικό που έγινε στο ΟΑΚΑ πρωταγωνιστής έμελλε να αναδειχθεί η έμπνευση του Γκέραρντ που δεν ήταν άλλος από τον Μύρωνα Σηφάκη. Αν και άπειρος τον επέλεξε για την ενδεκάδα και ο Σηφάκης τον δικαίωσε αποκρούοντας δυο πέναλτι.

Ο Ηρακλής προηγήθηκε με τον Κωφίδη στο 30` και ο ΟΦΗ απάντησε άμεσα με τον Χαραλαμπίδη στο 34`. Το 1-1 παρέμεινε μέχρι και το τέλος της παράτασης και στα πέναλτι ήταν η ώρα του Σηφάκη

Η σειρά (με πρώτο τον Ηρακλή): Ζούντμπι (άουτ), Χαραλαμπίδης 1-0, Ζήφκας (απόκρουση Σηφάκη), Τσινός 2-0, Δ. Παπαδόπουλος 2-1, Γρ. Παπαβασιλείου 3-1, Αδάμου (απόκρουση Σηφάκη).

ΟΦΗ (Έγκε Γκέραρντ): Σηφάκης, Γκουλής, Βασιλείου, Τσινός, Μιχαλήτσος (102’ Ανδρεανίδης), Ίσις, Περσίας, Γρ. Παπαβασιλείου, Χαραλαμπίδης, Νιόπλιας (94’ Καρυώτης), Σαμαράς.

ΗΡΑΚΛΗΣ (Χρήστος Αρχοντίδης): Γκεοργκίεφ, Λευκόπουλος, Ζήφκας, Βακαλόπουλος, Ηλιάδης, Κωφίδης, Δ. Παπαδόπουλος, Ζούντμπι, Αναστασιάδης, Χατζηπαναγής (98’ Αδάμου), Καραΐσκος (57’ Γ. Παπαδόπουλος).

Διαιτητής: Βουτσαράς. Βοηθοί: Ντάουλας, Μπίκας. Εισιτήρια: 23.587.

«Για να μαθαίνουν οι νεότεροι και να μην ξεχνάνε εκείνοι που έχουν κοντή μνήμη. Ο ΟΦΗ είναι μεγάλη ομάδα! Αυτό το αποδεικνύουν οι μεγάλες του επιτυχίες, σε Ελλάδα και Ευρώπη! Όσο και αν κάποιοι τα ...ξεχνάνε όλα αυτά, η ιστορία γράφει!» αναφέρει χαρακτηριστικά κάνοντας μνεία για αυτό το ιστορικό ματς η ιστοσελίδα του ΟΦΗ.