
Διαδοχικές συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς είχε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να τους ενημερώσει για τη συμφωνία που υπήρξε στο Eurogroup, τα εθνικά θέματα και το Κυπριακό.
Προσερχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε σαφές από την πρώτη στιγμή πως η συνάντηση έχει χαρακτήρα θεσμικό.
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επανέλαβε για μία ακόμα φορά πως η συζήτηση σε σχέση με τη συμφωνία του Eurogroup πρέπει να ανοίξει στη Βουλή, ώστε να ενημερωθούν βουλευτές και πολίτες για το τι ακριβώς συνέβη.
«Για το μεν ζήτημα της οικονομίας και της εξέλιξης της διαπραγμάτευσης, θα έχουμε εξάλλου την ευκαιρία να τα πούμε στη Βουλή και νομίζω ότι ο λαός πρέπει να μάθει όλη την αλήθεια για το τι ακριβώς έγινε» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε επίσης ότι για τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής και για το ζήτημα του Κυπριακού είναι «πάντα στην διάθεση της κυβέρνησης για οποιαδήποτε πρόσθετη ενημέρωση, πέραν αυτών που ήδη γνωρίζουμε έχουμε εξελίξεις μπροστά μας».
«Αν υπάρχουν, όμως, ζητήματα τα οποία πρέπει να τα γνωρίζω κατ’ ιδίαν, είμαι έτοιμος να ακούσω» διευκρίνισε με νόημα ο κ. Μητσοτάκης.
Ο Αλέξης Τσίπρας από την πλευρά του είπε πως αποτελεί θεσμική του υποχρέωση να ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς για τα εθνικά θέματα, παρά τις όποιες διαφωνίες υπάρχουν. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι είναι πάντα στη διάθεση της κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε για μία ακόμα φορά τη βεβαιότητά του για την έξοδο από τα μνημόνια και την κρίση, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «από εδώ και πέρα υπάρχει ένας δρόμος, ο δρόμος της εξόδου από την κρίση».
Έντονες πολιτικές αιχμές είχε ο διάλογος του πρωθυπουργού με την επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά. Η κ. Γεννηματά επιτέθηκε μπροστά στις κάμερες στον κ. Τσίπρα λέγοντας: «Ανάσα δεν ξέρω αν θα πάρουμε, γιατί τη θηλιά στο λαιμό μάς την έχεις βάλει». Ο πρωθυπουργός παρ’ όλα αυτά δεν άφησε αναπάντητη την αποστροφή της κ. Γεννηματά και τόνισε πως το ΠΑΣΟΚ ήταν εκείνο που έβαλε τη χώρα στα Μνημόνια, ενώ ο ίδιος εκείνος που θα καταφέρει να τη βγάλει από αυτά. Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης συνέχισε τις επιθέσεις προς το πρόσωπο του πρωθυπουργού λέγοντας του πως οι ακριτικές περιοχές έχουν τεράστια προβλήματα, όπως και όλη η χώρα και πως πλέον δεν υπάρχει πολιτικός χρόνος για ψεύτικες υποσχέσεις όπως εκείνες που δίνονται στους πολίτες από την κυβέρνηση.
Έντονα επικριτικός ήταν και ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος είπε ότι ο ελληνικός λαός δεν έχει να περιμένει τίποτε από την οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με τους εταίρους και δεν πρέπει να ακούει τα μεγάλα λόγια περί ανάπτυξης.
Ο κύκλος των επαφών του πρωθυπουργού έκλεισε με τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, ενώ την Τρίτη θα συνεδριάσει το Yπουργικό Συμβούλιο.

