Η Ελλάδα «μπλόκαρε» δήλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα, προκαλώντας την οργή των Ευρωπαίων, που χαρακτήρισαν τη στάση αυτή «υπονόμευση» της προσπάθειας αντιμετώπισης του Πεκίνου.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η ΕΕ επρόκειτο να καταθέσει στα Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη τη συγκεκριμένη δήλωση, αλλά δεν επιτεύχθη η σύμφωνη γνώμη των 28, λόγω της διαφωνίας της Ελλάδας.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που αποτυγχάνει μια τέτοια προσπάθεια εκ μέρους της ΕΕ, επισημαίνει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Αξιωματούχος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε πως η Αθήνα μπλόκαρε τη δήλωση γιατί «δεν ήταν εποικοδομητική κριτική για την Κίνα», ενώ υποστήριξε πως ξεχωριστές συνομιλίες με το Πεκίνο εκτός ΟΗΕ θα είχαν καλύτερα αποτελέσματα.

Ευρωπαίος διπλωμάτης εξέφρασε την οργή του για την απόφαση της Ελλάδας, τη στιγμή μάλιστα που συμπίπτει χρονικά με τη συμφωνία που επιτεύχθη στο Eurogroup για την απελευθέρωση της επόμενης δόσης. «Δεν είναι τίμιο, το λιγότερο που μπορώ να πω» δήλωσε ο ίδιος.