Ο γιος του, Νίκος, θυμήθηκε τα τελευταία λόγια που άκουσε από τον πατέρα τουΟ γιος του, Νίκος, θυμήθηκε τα τελευταία λόγια που άκουσε από τον πατέρα του

Η πολύπλευρη προσωπικότητα του Μανόλη Καρέλλη ξεδιπλώθηκε κατά την παρουσίαση του τελευταίου του βιβλίου, «Λογοδοσία Ζωής» από τις εκδόσεις της Βικελαίας Βιβλιοθήκης, η οποία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής στην αίθουσα της Ανδρόγεω που φέρει το όνομά του.

Την παρουσίαση άνοιξε ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, ο οποίος στον χαιρετισμό του τόνισε μεταξύ άλλων πως «ανάμεσα στις προκλήσεις των καιρών, από κοινού με τα πολλαπλά και δισεπίλυτα ζητήματα του Δήμου, ο Καρέλλης πιστεύοντας στην ανάδειξη του πολιτισμού ως μέγιστης παιδευτικής αξίας, θέλησε να συνδέσει την παρουσία του με κορυφαίες δράσεις στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Όπως ο «Μουσικός Αύγουστος», υπό την διεύθυνση του ιδιοφυούς Μάνου Χατζιδάκι (με καλλιτεχνικά γεγονότα πανελλήνιας εμβέλειας), καθώς και η πρωτοφανής για πόλη της περιφέρειας ενδυνάμωση της «Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης», υπό την καθοδήγηση του Νίκου Γιανναδάκη, με υψηλού κύρους εκδόσεις, εκδηλώσεις, και εκθέσεις (όπως εκείνη των έργων του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου ή των Κρητικών Εικόνων), που έδωσαν στο Ηράκλειο την περίοπτη θέση που του άξιζε, ανάμεσα στις ελληνικές πόλεις».

Ο καθηγητής και πρώην πρόεδρος του ΙΤΕ Λευτέρης Οικονόμου ανέφερε πως «το Πανεπιστήμιο Κρήτης πολλά οφείλει στον Μανόλη Καρέλλη ιδίως κατά την περίοδο 1981-1985, όπου ετέθησαν οι ρεαλιστικές βάσεις της πορείας του με στόχο αταλάντευτο που συνοψίζεται σε μια λέξη: ποιότητα».

Η συγγραφέας Κλαίρη Μητσοτάκη προσέθεσε για τον «Μουσικό Αύγουστο» και την εκτίναξη της Βικελαίας Βιβλιοθήκης, «η παρόρμησή του για δημιουργία και η αγάπη του για τους άλλους – όχι ο αλτρουισμός, η αγάπη – είχαν γεννήσει ένα άυλο αγαθό μεγάλης αξίας και ακατάλυτο. Αυτό που υπήρξε, υπήρξε και παραμένει πάντα μες στο χρόνο ανέπαφο. Μπορεί να έκλεισε τον κύκλο του αλλά δεν καταστράφηκε».

Ο συγγραφέας και ειδικός σύμβουλος του Δήμου Ηρακλείου σε θέματα Πολιτισμού Κώστας Μπουρναζάκης, ο οποίος επιμελήθηκε την έκδοση της «Λογοδοσίας Ζωής», τόνισε «είχα ρωτήσει τον Καρέλλη τι τον ώθησε προς αυτή την εντατική προσήλωση σε ζητήματα πολιτισμού, και τούτο εν σχέσει με την πόλη του Ηρακλείου. Μου είχε απαντήσει: “Με τόσες μεγάλες μορφές, από τον Ξανθουδίδη, ως τον Νικόλαο Πλάτωνα, τον Στυλιανό Αλεξίου, τον Μενέλαο Παρλαμά, τον Νίκο Παναγιωτάκη, και πόσους άλλους δίπλα μου, ποτέ δεν θεώρησα το Ηράκλειο επαρχία του πολιτισμού.

Εδώ υπήρχαν άνθρωποι έτοιμοι να δεχθούν τα καλύτερα κείμενα, την καλύτερη μουσική, τις καλύτερες παραστάσεις”».

Ο πρώην δήμαρχος Σητείας Νίκος Πετράκης εξήρε τη συνεισφορά του οραματιστή Μανόλη Καρέλλη στην τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ εκπλήξεις της βραδιάς υπήρξαν οι σύντομες τοποθετήσεις του πρώην δημάρχου Ανωγείων Γεώργιου Κλάδου και του ποιητή και προέδρου της Ενώσεως Κρητών Λογοτεχνών Γιώργη Καράτζη.

Η εκδήλωση, στην οποία παρευρέθηκαν η σύζυγος και τα παιδιά του Μανόλη Καρέλλη, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γρηγόρης Πασπάτης, ο βουλευτής Ηρακλείου Σπύρος Δανέλλης, εκπρόσωπος του ευρωβουλευτή Μανόλη Κεφαλογιάννη, αντιδήμαρχοι, στελέχη της δημοτικής αρχής και πλήθος κόσμου, ολοκληρώθηκε με τη Λιλή Δάκα να ερμηνεύει Μπετόβεν και Χατζιδάκι στο πιάνο.

Στην πιο συγκινητική στιγμή της βραδιάς, ο γιος του Μανόλη Καρέλλη, Νίκος, θυμήθηκε τα τελευταία λόγια που άκουσε από τον πατέρα του: «Έξω ο ήλιος έλαμπε και είχα πάει στο νοσοκομείο να τον δω. Ενώ κοιτάζαμε από το παράθυρο τον χιονισμένο Ψηλορείτη, μου είπε: “Δεν σκοπεύω να πεθάνω μια τόσο όμορφη μέρα”».