Με ρυθμούς χελώνας προχωρά η μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και οι ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού ότι τον Ιούλιο θα λειτουργήσουν οι πρώτες μονάδες γειτονιάς (ΤΟΜΥ) όλα δείχνουν ότι προσωρινά τουλάχιστον μένουν στα χαρτιά.

Η ΔΥΠΕ Κρήτης δεν βρήκε ούτε ένα χώρο ιδιώτη για να τον μισθώσει ενώ στη φάση αυτή προσανατολίζεται στην οργάνωση ιδιόκτητων κτιρίων.

Ο υποδιοικητής της ΔΥΠΕ Στέλιος Δημητρακόπουλος, είπε στην “Π” ότι οι λύσεις που αρχικά εξετάζονται είναι η χρήση ιδιόκτητων κτιρίων στο Γάζι, στη Χερσόνησο, την Αλικαρνασσό, το Πανάνειο και τον Αγιο Μηνά.

Για τις μονάδες γειτονιάς δεν έχει δημοσιευθεί ούτε η προκήρυξη για την πρόσληψη προσωπικού που για την Κρήτη αφορά 326 θέσεις.

Το ετήσιο κόστος λειτουργίας των ΤΟΜΥ της Κρήτης θα είναι 8.755.000 χρήματα από το ευρωπαϊκό ταμείο.

Οι γιατροί θα έχουν 7ωρη εργασία και μισθό 1.500 ευρώ. Συγκεκριμένα, θα προσληφθούν 104 οικογενειακοί γιατροί, 41 παιδίατροι, 50 επισκέπτες υγείας, 25 κοινωνικοί λειτουργοί, 50 άτομα διοικητικό προσωπικό, 3 ψυχολόγοι και 3 άτομα στην κατηγορία του λοιπού προσωπικού. Ο κάθε γιατρός θα έχει στην ευθύνη του 1.200-2.000 ασθενείς.

Υπενθυμίζεται ότι θα λειτουργήσουν 1 μονάδα στον Άγιο Νικόλαο, 12 στο Δήμο Ηρακλείου, 1 στην Ιεράπετρα, 5 στον Δήμο Χανίων, 2 στον Δήμο Μαλεβιζίου, 1 στον Δήμο Χερσονήσου, 3 στον Δήμο Ρεθύμνου και 1 στον Δήμο Σητείας.

Οι Τοπικές Μονάδες Υγείας προβλέπεται να στελεχωθούν από προσωπικό (10-12 ατόμων) που περιλαμβάνει ιατρούς ειδικοτήτων γενικής ιατρικής, παθολογίας και παιδιατρικής, νοσηλευτές, επισκέπτες υγείας, κοινωνικούς λειτουργούς και διοικητικό προσωπικό και θα λειτουργούν σε δύο βάρδιες (08:00-20:00). Κάθε ΤΟΜΥ θα έχει εγγεγραμμένο πληθυσμό ευθύνης περίπου 10.000 κατοίκους και θα παρέχει δωρεάν υπηρεσίες.

Μάλιστα ο υπουργός Υγείας έχει ανακοινώσει ότι στον κορμό της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας εντάσσεται και η πλήρης οδοντιατρική περίθαλψη και προσθετική αποκατάσταση σε παιδιά και ενήλικες.