Τη σύσφιξη των διμερών οικονομικών σχέσεων με έμφαση στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, του τουρισμού και των αγροτικών προϊόντων συμφώνησαν Ελλάδα και Ρωσία, από το Ηράκλειο. Η συμφωνία επετεύχθη κατά τη συνάντηση των συμπροέδρων της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδος-Ρωσίας. Την ελληνική πλευρά εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος και τη ρωσική ο υπουργός Μεταφορών Maksim Sokolov. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χ. Σπίρτζης.

Όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών, οι συζητήσεις αφορούσαν όχι μόνο τη διακρατική αλλά και την περιφερειακή συνεργασία, καθώς και τη δραστηριοποίηση των ιδιωτικού τομέα εκατέρωθεν, με την ενεργοποίηση του Ελληνορωσικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου. Όπως τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος, μετά τη συνάντηση «μια νέα εποχή οικονομικής συνεργασίας ξεκινά για τις δύο χώρες». Το καλό κλίμα από τη συμφωνία αποτυπώθηκε στην απογευματινή εκδήλωση που έλαβε χώρα στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, με θέμα την επιχειρηματικότητα και κεντρικό ομιλητή τον Maksim Sokolov ο οποίος εξήρε τις προοπτικές για ενδυνάμωση της συνεργασίας με την Κρήτη σε πολλά επίπεδα.

Γεύμα στο «Μαρίνα»

Στο μεταξύ την κρητική φιλοξενία είχε την ευκαιρία να γνωρίσει ο υπουργός Μεταφορών της Ρωσίας κ.Μαξίμ Σοκόλοφ που μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Γιώργο Κατρούγκαλο και τον Ρώσο Πρέσβη στη χώρα μας κ. Αντρέι Μασλόφ παρακάθησαν σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν τους ο Δήμος Ηρακλείου στο δημοτικό κατάστημα «Μαρίνα».

Με τον Ρώσο υπουργό είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει ο εντεταλμένος σύμβουλος Τουρισμού κ. Gian Andrea Garancini που εκπροσώπησε στο γεύμα τον δήμαρχο Ηρακλείου κ.Βασίλη Λαμπρινό.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης αναπτύχθηκαν θέματα τουρισμού όπως και η προσέλκυση μεγαλύτερου αριθμού Ρώσων επισκεπτών στο Ηράκλειο, με δεδομένη την προτίμησή τους για το νησί μας, ενώ έγιναν και εκτενείς αναφορές στον πολιτισμό και την κρητική διατροφή.

Ο κ. Garancini προσέφερε στους υπουργούς και τον Ρώσο πρέσβη γκραβούρες της ενετικής Candia και ο κ.Σοκόλοφ την επίσημη μπάλα του Παγκόσμιου Κυπέλου που θα πραγματοποιηθεί στη Ρωσία το 2018.