Για μια ακόμα φορά έρχεται να «χτυπήσει» τους αγρότες η κυβέρνηση, με ρυθμίσεις που στην ουσία δεν βοηθούν αλλά επιβαρύνουν τον παραγωγικό κλάδο.

Οι προσπάθειες που έχουν γίνει για την επιβίωση των αγροτών και τη διευθέτηση “κόκκινων” δανείων τους, τα οποία κατά κανόνα έγιναν μη εξυπηρετούμενα, λόγω των δυσκολιών και της βαριάς φορολογίας, είναι τεράστιες.

Τα συναρμόδια Υπουργεία ωστόσο, δεν δείχνουν να ενστερνίζονται τις συγκεκριμένες προσπάθειες, αφού σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό Οικονομίας, οι αγρότες δεν εντάσσονται στον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Τη συγκεκριμένη απάντηση δίνει στον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και βουλευτή Ηρακλείου, Βασίλη Κεγκέρογλου, ο αρμόδιος υπουργός Δημήτρης Παπαδημητρίου.

Σύμφωνα με την απάντηση του Υπουργείου σε ερώτηση του βουλευτή «οι αγρότες κατά κανόνα δεν έχουν την εμπορική ιδιότητα και επομένως δεν εντάσσονται στον εξωδικαστικό μηχανισμό, αλλά στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά». Όπως αναφέρεται επίσης στην απάντηση, «εμπορική ιδιότητα θα μπορούσαν να έχουν μόνο οι αγρότες, που δεν καλλιεργούν οι ίδιοι τις εκτάσεις τους, αλλά χρησιμοποιούν οργανωμένη επιχείρηση για την εκμετάλλευση τους».

Ο αρμόδιος υπουργός σημειώνει επίσης ότι «η τελευταία κατηγορία αγροτών μπορεί να ενταχθεί στον εξωδικαστικό μηχανισμό».

Η απάντηση έρχεται ουσιαστικά να ακυρώσει όλες τις δεσμεύσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του καλού κλίματος που είχε αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα μεταξύ αγροτών και του αρμόδιου Υφυπουργού, αλλά και να αναδείξει τελικά την διγλωσσία που επικρατεί ανάμεσα στα δύο υπουργεία, προφανώς σε βάρος ενός παραγωγικού κλάδου που έχει πάρα πολλές δυσκολίες.