Εκτάκτως χθες στο Ηράκλειο ο Χρήστος Σπίρτζης

Πολλά κυβερνητικά στελέχη στην Κρήτη με αφορμή και την επίσκεψη που πραγματοποιεί ο υπουργός Μεταφορών της Ρωσίας, Μαξίμ Σοκόλοφ, όπως λέω παραπάνω. Εκτός από τον Κατρούγκαλο χθες το απόγευμα έφτασε στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου και ο Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος ήρθε κι αυτός για να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του, με τον οποίο γνωρίζονται καλά.

Ο Χρ. Σπίρτζης ήρθε με αεροσκάφος της γραμμής (έγινε αρχικά ένα μπέρδεμα φημών για το Εμπραέρ που είχε προσγειωθεί στο Καστέλλι προερχόμενο από Σούδα και πήγαινε για Άραξο) και συνοδευόταν από τον γραμματέα του Υπουργείου και άλλα στελέχη του.

Είχε την ευκαιρία να μιλήσει και με τον αερολιμενάρχη Γ. Πλιάκα που τον καλωσόρισε και εξασφάλισε τη δέσμευση ότι κάποια έργα θα προχωρήσουν στο αεροδρόμιο Ηρακλείου.

Με τον Ρώσο στην Κρήτη

Στο Ηράκλειο θα βρεθούν από σήμερα μέχρι την Κυριακή ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, και ο υπουργός Μεταφορών της Ρωσίας, Μαξίμ Σοκόλοφ.

Θα προετοιμάσουν τη μικτή διυπουργική επιτροπή, που θα γίνει τον Νοέμβριο στη Μόσχα, ενώ θα συζητήσουν και θέματα οικονομικής συνεργασίας. Ο Ρώσος υπουργός θα μιλήσει στις 6 το απόγευμα, στην Ιατρική Σχολή, σε εκδήλωση που διοργανώνει το Πανεπιστήμιο Κρήτης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών.

Ούτε άδεια δεν δίνουν

Μαθαίνω πως συνέβη κι αυτό στα Μάταλα. Υπάλληλος σε καφέ της περιοχής ζήτησε άδεια για να μπορέσει να δώσει μαθήματα εξεταστικής, αφού παλεύει να συνδυάσει λόγω κρίσης τη δουλειά με τη μόρφωση. Κι ενώ είχε ενημερώσει τον ιδιοκτήτη του καφέ για την απουσία μήνες πριν, αυτός αρνήθηκε να δώσει άδεια λίγων ημερών, με το πρόσχημα πως είναι αδύνατο να φύγει μια εβδομάδα πριν το φεστιβάλ στα Μάταλα. Έτσι ο υπάλληλος ωθήθηκε σε παραίτηση για να συνεχίσει τις σπουδές. Αφήνω στην άκρη το ότι την πρώτη χρονιά του φεστιβάλ πολλοί το είχαν σνομπάρει, όπως αφήνω και στην άκρη το ότι υπάρχουν επιχειρήσεις που σε τρεις ημέρες βγάζουν από το Φεστιβάλ, που σνόμπαραν αρχικά, τα έσοδα μιας ολόκληρης χρονιάς.

Τι γίνεται με τα ΤΑΕ

«Μύλος» μαθαίνω πως έχουν γίνει στη Μεσσαρά, με αφορμή τη μετακίνηση του τμήματος των ΤΑΕ από τις Μοίρες, που ανήκουν στο Δήμο Φαιστού, στους Άγιους Δέκα, που ανήκουν στο Δήμο Γόρτυνας.

Ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης και πρώην αντιδήμαρχος Γιάννης Φασομυτάκης, έφερε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο για να τονίσει πως είναι αναγκαίο για λόγους ασφάλειας και εύρυθμης λειτουργίας των υπηρεσιών, τα ΤΑΕ να παραμείνουν στις Μοίρες και ο Δήμος Φαιστού να διεκδικήσει την παραμονή και την έδρα τους. Ο δήμαρχος Φαιστού, Γιώργος Αρμουτάκης, τόνισε μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, πως τα ΤΑΕ δεν πρόκειται^να μετακινηθούν από τις Μοίρες, κάτι που διέψευσε ο δήμαρχος Γόρτυνας.

Τιμούν τους Αλεξίου

Σημαντική η απόφαση που πήρε το Δημοτικό Συμβούλιο, μια απόφαση που πέρασε ομόφωνα!

Πρόκειται για την ονοματοδοσία της πλατείας Μουσείου που μετονομάζεται σε πλατεία Στυλιανού και Ολυμπίας Αλεξίου (της Μάρθας Αποσκίτη όπως την ξέραμε, και είναι επιθυμία της οικογένειας). Ο Δήμος Ηρακλείου τιμά με αυτόν τον τρόπο τη μνήμη δυο σπουδαίων ανθρώπων κι επιστημόνων, με μεγάλη προσφορά στον τόπο.

Θέλει ψυχραιμία

Έσφιξαν οι ζέστες, πράγμα που προφανώς επηρεάζει και την οδηγική μας συμπεριφορά. Χθες, τις ώρες που ο ήλιος έσπαγε την πέτρα στους δρόμους εντός και εκτός των τειχών του Ηρακλείου, η ένταση ήταν εμφανής. Παρεξηγήσεις, κορναρίσματα, παρατιμονιές, παραβιάσεις STOP και αντίθετες είσοδοι σε μονόδρομους ήταν στην ημερήσια διάταξη. Ψυχραιμία παιδιά γιατί… η ψυχρολουσία έχει μεγαλύτερο κόστος και όχι μόνο υλικό. Και για να μην καταλήξουμε στις... συνεδρίες.

Ξανά για τις άδειες

Ανοίγει ο δρόμος για τη διενέργεια νέας δημοπρασίας από το ΕΣΡ για την αδειοδότηση ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών μετά την τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή από το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης. Η τροπολογία αφορά την κατάργηση του επίμαχου άρθρου 2Α του Νόμου 4339/2015, που προέβλεπε ότι ο αριθμός των αδειών για ιδιωτικούς σταθμούς "εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου ορίζεται σε 4", ενώ προστίθεται ότι "το πρόγραμμα των παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης όλων των κατηγοριών θα μεταδίδεται υποχρεωτικά σε υψηλή ευκρίνεια (high definition), καθόλη τη διάρκεια ισχύος της άδειας, και ταυτόχρονα σε τυπική ευκρίνεια (standard definition) μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021".

Εμειναν στην “οικογένεια”

Στην οικογένεια της ΕΛ.ΑΣ. παρέμειναν τελικά η Τζίνα και η Τζούλια, τα δύο αξιολάτρευτα σκυλιά που είχαν εκπαιδευτεί στον εντοπισμό εκρηκτικών και πρόσφατα… τερμάτισαν ευδοκίμως τη θητεία τους στο Σώμα. Τα δύο σκυλιά που έπρεπε να δοθούν για υιοθεσία, υιοθετήθηκαν τελικά από δύο… συναδέλφους τους, οι οποίοι και έπραξαν το σωστό. Θα ήταν κρίμα τα δύο τετράποδα της υπηρεσίας στο Ηράκλειο να έπεφταν σε ξένα χέρια!

Εβαλε... μισθούς

Άρχισε τα κουβαρνταλίκια ο Ιβάν Σαββίδης! Ο κάτοχος του 20% έβαλε στο MEGA 180.000 ευρώ στο ενδεχόμενο αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου. Ο ομογενής επιχειρηματίας έβαλε το παραπάνω ποσό με προϋπόθεση να αξιοποιηθεί για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων, που είναι κάμποσους μήνες πίσω.

Για την εκπομπή

Στην Κρήτη μαθαίνω πως ήρθε η τηλεοπτική εκπομπή του Alpha “Στο Δρόμο” με τους γνωστούς από το World Party, Γιώργο Μαυρίδη και Γιώργο Λέντζα. Οι δύο παρουσιαστές ήρθαν μαζί με τον σκύλο Μόλυ, που έχει ενεργό ρόλο στην εκπομπή, κι όπως μαθαίνω χθες έδωσαν χαρά στα κορίτσια του Κέντρου Παιδικής Μέριμνας Θηλέων. Η εκπομπή θα προβληθεί σύντομα στην τηλεόραση.

Πολλά παιδιά εκτός

Δεν είναι καλά τα νέα για τους γονείς, αφού περίπου 500-600 παιδιά θα μείνουν φέτος εκτός των δημοτικών παιδικών σταθμών. Αυτό εκτιμά ο πρόεδρος του Δημοτικού Οργανισμού Προσχολικής Αγωγής Ηρακλείου, Γιώργος Βουρεξάκης. Η κατάθεση των αιτήσεων συνεχίζεται μέχρι τις 23 Ιουνίου, ενώ η υποβολή αιτήσεων, μέσω του ΕΣΠΑ, ολοκληρώθηκε χθες, μετά από ολιγοήμερη παράταση. Τα προσωρινά αποτελέσματα αναμένονται στα μέσα Ιουλίου, ενώ θα ακολουθήσει η διαδικασία των ενστάσεων. Όπως είπε στο ΣΚΑΙ Κρήτης 92,1, ο κ. Βουρεξάκης καταβάλλεται προσπάθεια να "ανοίξουν" περίπου 50 θέσεις για βρέφη σε υφιστάμενους νηπιακούς σταθμούς, προκειμένου οι θέσεις για βρέφη να αυξηθούν στις 300.

Το... τρικ, η επικοινωνία, τα χρωστούμενα και τα πρωτοσέλιδα

Πήραμε τη δόση, αλλά όχι το χρέος. Τουλάχιστον πριν το Eurogroup είχαμε πολλά και ωραία ευφάνταστα!

*Πρώτος άνοιξε τον χορό ο Σόιμπλε που “έδωσε” την ελληνική κυβέρνηση: «Είχαμε βρει λύση για το ελληνικό ζήτημα, αλλά οι Έλληνες ζήτησαν τρεις εβδομάδες προθεσμία για επικοινωνιακούς λόγους», δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, λίγη ώρα πριν την έναρξη του κρίσιμου Eurogroup στο Λουξεμβούργο και «καρφώνοντας» με τον τρόπο αυτό τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο ζήτημα της διαπραγμάτευσης.

*Αίσθηση προκάλεσε και η πληροφορία ότι στη συνεδρίαση του Euro Working Group που προηγήθηκε του Eurogroup τέθηκε το αίτημα προς την ελληνική πλευρά να πληρώσει τα δικαστικά έξοδα του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ κ. Ανδρέα Γεωργίου για τις διώξεις που έχουν ασκηθεί κατά καιρούς εναντίον του για τα στατιστικά στοιχεία του 2010!

* Την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη το κρίσιμο Eurogroup, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, κ. Νίκος Παππάς τουίταρε το εξής:«Αν κλείσει η συμφωνία: Τα πρωτοσέλιδα είναι από τώρα έτοιμα. «Τα έδωσαν όλα και δεν πήραν τίποτα».Αν δεν κλείσει η συμφωνία: Καταστρέφεται η χώρα κλπ, κλπ. »

* Μόλις ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup ανέβηκε και η ανάρτηση του υπουργού Οικονομικών της Κύπρου Χάρη Γεωργιάδη που έγραψε ότι υπήρξε «Ομοφωνία στο Eurogroup για Ελλάδα».

Πόσο... κουνούπι

Το θέμα των κουνουπιών δυστυχώς θα μας απασχολήσει αρνητικά και αυτό το καλοκαίρι. Ήδη οι πρώτες συνέπειες καταγράφονται στα νοσοκομεία του Ηρακλείου, που άρχισαν να δέχονται περιστατικά ασθενών με μόλυνση από τσιμπήματα κουνουπιών. Το έχουμε ξαναπεί ότι η κρίση ευνοεί τον πολλαπλασιασμό των κουνουπιών, καθώς οι ψεκασμοί είναι από ανύπαρκτοι έως πλημμελείς. Πρόσφατα η Περιφέρεια Κρήτης χρηματοδοτήθηκε μ’ ένα εκατομμύριο ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για την καταπολέμηση των κουνουπιών. Μακάρι ο χρόνος που έχει χαθεί να μην καθιστά την κατάσταση μη αναστρέψιμη.