Τραγωδία άνευ προηγουμένου από την πρωτοφανή πύρινη λαίλαπα που ξέσπασε στον Grenfell Tower ή τον «Πύργο της Κολάσεως», όπως χαρακτηριστικά αποκαλείται πλέον στο Λονδίνο. Σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νεκρών διπλασιάστηκε από τους έξι στους 12 και δεν αποκλείεται να ανέβει κι άλλο καθως εκατοντάδες άτομα παραμένουν αγνοούμενα, καθώς έχουν περάσει πολλές ώρες μετά την εκδήλωση της μεγάλης πυρκαγιάς.

Παράλληλα, οι βρετανικές αρχές ενημέρωσαν ότι τουλάχιστον 68 άτομα έχουν μεταφερθεί σε έξι νοσοκομεία της πόλης, ενώ άλλα 10 άτομα μετέβησαν μόνα τους στα νοσοκομεία, ζητώντας ιατρική βοήθεια. Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, 18 άτομα παραμένουν σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ οι προσπάθειες όλων των αρμοδίων συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς.

Ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής υπηρεσίας δήλωσε ότι η κατάσβεση της φωτιάς και η καταμέτρηση των ανθρώπινων απωλειών μπορεί να διαρκέσει πολλές ημέρες, ενώ πάνω από 200 πυροσβέστες και δεκάδες οχήματα επιχειρούν στο σημείο. 

Όπως δήλωσε ένας υπεύθυνος, κανείς από τους κατοίκους των τριών τελευταίων ορόφων δεν κατάφερε να γλιτώσει, καθώς άπαντες εγκλωβίστηκαν από τις φλόγες και δεν πρόλαβαν να διαφύγουν. 

Από τους ορόφους του «Πύργου της Κολάσεως», ακόμη και από τον ένατο όροφο, γονείς πέταξαν κάτω ένα μωρό και αρκετά μικρά παιδιά στην απέλπιδα προσπάθειά τους να τα σώσουν από τις φλόγες που κατέκλυσαν το κτίριο.

Μία τραγική μαρτυρία αυτόπτη μάρτυρα αναφέρει στον Guardian: «Θα πρέπει να ήταν στον πέμπτο όροφο. Μία μητέρα ούρλιαζε: Το μωρό μου, το μωρό μου, πρέπει να βγω έξω για να σώσω το μωρό μου!». Αλλά δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα, απολύτως τίποτα, μόνο βλέπαμε».

Διάσωση-θαύμα

Οι πυροσβέστες δίνουν τιτάνια μάχη για τη διάσωση όσων ανθρώπων έχουν εγκλωβιστεί στο φλεγόμενο κτίριο και έχουν εντοπιστεί ζωντανοί.

Δώδεκα ολόκληρες ώρες μετά το ξέσπασμα της πύρινης λαίλαπας στον Πύργο της Κολάσεως, ένας 50χρονος Ασιάτης κατάφερε να βγει ζωντανός και να μεταφερθεί στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα. Ο άνδρας βρήκε τρόπο να κάνει αισθητή την παρουσία του, βγαίνοντας σε ένα από τα παράθυρα του ορόφου στον οποίο βρισκόταν, κουνώντας μία βρεγμένη πετσέτα, την οποία χρησιμοποιούσε και για να προφυλάσσεται από τους καπνούς και τις αναθυμιάσεις του φλεγόμενου κτιρίου.

Οι εικόνες από τη δραματική διάσωση του 50χρονου Ασιάτη ήταν κάτι παραπάνω από συγκλονιστικές, καθώς διακρίνεται από μεγάλη απόσταση να κάνει αγωνιώδες σήμα με την πετσέτα από το παράθυρο, ενώ οι όροφοι από πάνω και από κάτω έχουν τυλιχθεί στις φλόγες και οι καπνοί έχουν καλύψει σχεδόν εξ ολοκλήρου τον Πύργο Grenfell.