Μόνιμη βάση βατραχανθρώπων (Navy Seals) στις εγκαταστάσεις της Σούδας, στα Χανιά, δρομολογούν οι ΗΠΑ, με τους Αμερικανούς να δείχνουν την πρόθεση να διαπραγματευτούν και για συγκρότηση δεύτερης βάσης. Αλλά το πιο εντυπωσιακό είναι ότι ζητούν και…πρόσβαση στο Καστέλλι ,για τη στάθμευση μη επανδρωμένων αεροσκαφών ενώ υποτίθεται ότι ετοιμάζεται πλήρες πολιτικό αεροδρόμιο και αποστρατικοποίηση της περιοχής!

Όπως σημειώνεται από την Καθημερινή τον προηγούμενο καιρό είχαν λάβει χώρα συχνές συνεκπαιδεύσεις αμερικανικών και ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων, ενώ παράλληλα επισημαίνεται πως όλο και λιγότερες αποστολές Αμερικανών καταδρο- μέων σε περιοχές όπως η Συρία γίνονται από το Ιντσιρλίκ στην Τουρκία.

Επίσης, σύμφωνα με την «Καθημερινή», οι ΗΠΑ ζητούν πρόσβαση στην αεροπορική βάση του Καστελλίου (133 Σμηναρχία Μάχης), ενώ δεν ενδιαφέρονται για την πρόταση περί δημιουργίας βάσης στην Κάρπαθο που είχε προτείνει η ελληνική κυβέρνηση διά του κ.Καμμένου.

Το Καστέλλι ενδιαφέρει τους Αμερικανούς κυρίως για τη στάθμευση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones- UAV). Αν και τέτοιο αίτημα είχε διατυπωθεί παλαιότερα και είχε απορριφθεί (επί κυβερνήσεως Σαμαρά), σε επίπεδο ΓΕΕΘΑ τώρα γίνονται προσπάθειες να συνδεθεί το ζήτημα του αιτήματος αυτού με την παραχώρηση, μεταξύ άλλων, με μακροχρόνια μίσθωση (leasing) UAV, που θα καλύψουν τις ανάγκες εναέριας επιτήρησης και αναγνώρισης, μοντέλο που προκρίνεται από το ΓΕΕΘΑ και το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό για την κάλυψη αναγκών που θα προκύψουν την επόμενη δεκαετία.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», επίσης η Αθήνα ζητά από τις ΗΠΑ την προμήθεια δύο πλοίων, φρεγατών ή κορβετών, που θα μπορούν να επιχειρούν στην ανατολική Μεσόγειο. Τα αντιτορπιλικά κλάσης «Arleigh Burke» προς το παρόν δεν αποδεσμεύονται από τις ΗΠΑ για πολιτικούς και εν μέρει οικονομικούς λόγους.