Εξήντα οικόπεδα τα οποία αποτελούν εστίες ρύπανσης και αποδείχτηκαν εξαιρετικά επικίνδυνα για την πρόκληση πυρκαγιών εντόπισε τις προηγούμενες μέρες η Δημοτική Αστυνομία, που έχει αποδοθεί σε ένα αγώνα δρόμου για να εντοπίσει τους ιδιοκτήτες τους και αυτοί να προβούν στον άμεσο καθαρισμό τους.

Σύμφωνα με τον πολιτικό προϊστάμενο της Δημοτικής Αστυνομίας, κ. Μαρίνο Παττακό, η επιχείρηση αυτή δρομολογείται μετά από σχετική απόφαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, το οποίο έχει ζητήσει από τον Δήμο Ηρακλείου να συμβάλει στον εντοπισμό και τον καθαρισμό οικοπέδων που έχουν μετατραπεί σε χωματερές και αποτελούν πυρογενείς εστίες. Στο πλαίσιο αυτό κλιμάκιο της Δημοτικής Αστυνομίας σάρωσε όλο το κέντρο και τα προάστια της πόλης, εντοπίζοντας 60 συνολικά οικόπεδα τα οποία ήταν είτε αδόμητα είτε είχαν στο εσωτερικό τους εγκαταλελειμμένα κτίσματα και ήταν γεμάτα χόρτα και σκουπίδια που αποτελούν εστίες ρύπανσης αλλά και πρόκλησης πυρκαγιών.

Σύμφωνα με τον κ. Παττακό, από τις επικίνδυνες αυτές εστίες 12 αφορούσαν παιδικές χαρές και ελεύθερους χώρους για τον καθαρισμό των οποίων υπεύθυνος είναι ο Δήμος Ηρακλείου. Σε όλες τις περιπτώσεις αυτές οι καθαρισμοί έγιναν άμεσα και παράλληλα ξεκίνησε μια μεγάλη προσπάθεια να εντοπιστούν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων που λόγω της εγκατάλειψης τους εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο για την πρόκληση πυρκαγιών. Συγκεκριμένα είκοσι ιδιώτες φρόντισαν και καθάρισαν τα ακίνητα τους μόλις ο Δήμος Ηρακλείου τούς ενημέρωσε για το πρόβλημα που υπάρχει.

Ωστόσο υπάρχει και ένας σημαντικός αριθμός ιδιοκτητών ακινήτων που δεν ανταποκρίθηκε και για τους οποίους, όπως εξηγεί ο κ. Παττακός θα εφαρμοστεί κανονικά η διαδικασία που προβλέπει ο νόμος. Έτσι, αφού ο ιδιοκτήτης ειδοποιηθεί, του δίδεται μια προθεσμία 15 ημερών να καθαρίσει τον χώρο του. Σε περίπτωση που δεν ανταποκριθεί του δίδεται μια τελευταία 5νθήμερη προθεσμία και στη συνέχεια, εάν και πάλι αδιαφορήσει, ο Δήμος του χρεώνει πρόστιμο που προσδιορίζεται ανάλογα με την έκταση του ακινήτου, καθώς αναλαμβάνουν να το καθαρίσουν δημοτικά συνεργεία.

Συνεχίζονται οι έλεγχοι για τα παράνομα εμπόδια που κλείνουν τους δρόμους

Οξύτατο είναι το πρόβλημα της παράνομης κατάληψης του οδοστρώματος με κινητά εμπόδια για τη δέσμευση χώρων στάθμευσης σε περιοχές περιμετρικά του κέντρου της πόλης. Αυτό προκύπτει από τους μέχρι στιγμής ελέγχους της Δημοτικής Αστυνομίας, οι οποίοι θα συνεχιστούν με μεγάλη ένταση και αυτή την εβδομάδα σε όλη την περιφέρεια της πόλης. Όπως είναι γνωστό, ο νόμος προβλέπει την επιβολή βαρύτατου προστίμου, που φτάνει τα 400 ευρώ (!) για όσους παράνομα καταλαμβάνουν το οδόστρωμα στην προσπάθεια τους να εξασφαλίσουν χώρο στάθμευσης για τα οχήματα τους. “Σε αυτή τη φάση δεν επιβάλλουμε πρόστιμα διότι αντιλαμβανόμαστε ότι είναι πάρα πολύ μεγάλα” εξηγεί ο κ. Παττακός, με δηλώσεις του στην «Π». “Έτσι περιοριζόμαστε στο να αφαιρέσουμε τα φερτά εμπόδια που έχουν τοποθετηθεί και να προειδοποιήσουμε τους πολίτες να σταματήσουν αυτή την πρακτικά που εκτός των άλλων είναι παράνομη, διότι κανείς δεν μπορεί να αντιμετωπίζει το δρόμο σαν προσωπική ιδιοκτησία του”. Ο ίδιος σημειώνει ότι και αυτή την εβδομάδα συνεργεία των υπαλλήλων της Δημοτικής Αστυνομίας θα προειδοποιήσουν τους παραβάτες να σταματήσουν την πρακτική αυτή, διότι εάν συνεχίσουν θα τους επιβληθούν βαρύτατα πρόστιμα. Μάλιστα, όπως αποκαλύπτει σε κάθε έξοδο του συνεργείου, γεμίζει ένα ολόκληρο φορτηγό με κινητά αντικείμενα που κλείουν τους δρόμους της πόλης. Στο πλαίσιο των ελέγχων γίνονται αυστηρότατες συστάσεις σε καταστηματάρχες και πολίτες ότι απαγορεύεται η κατάληψη του οδοστρώματος με οποιοδήποτε αντικείμενο, καθώς ο Κ.Ο.Κ. ( άρθρο 48 παρ. 1 ) προβλέπει πρόστιμο ύψους 400 ευρώ.

Σύμφωνα με τον πολιτικό προϊστάμενο της Δημοτικής Αστυνομίας κ. Μαρίνο Παττακό, η επιχείρηση απομάκρυνσης αντικειμένων από το οδόστρωμα θα συνεχιστεί, καθώς η υπηρεσία γίνεται δέκτης δεκάδων τέτοιων καταγγελιών και δεν μπορεί, δεν πρέπει και δεν σκοπεύει να αγνοήσει. Ο ίδιος σημειώνει ότι θα πρέπει να μπει ένα οριστικό τέλος στην παράνομη τοποθέτηση αντικειμένων στο οδόστρωμα για την παράνομη εξασφάλιση θέσης στάθμευσης. Το πρώτο βήμα στην κατεύθυνση αυτή είναι να αλλάξει η νοοτροπία των πολιτών, τόσο των ιδιωτών όσο και των καταστηματαρχών.